Eigen smidsvuur maken

Weergave van 8 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #11292
      wakeangelke
      Deelnemer

      Ik heb het idee opgenomen om een zelf goed smidsvuur te maken uit steen, met een blaasbalg. Ik weet echter niet welke steensoorten er hittebestendig genoeg zijn of hoe groot ik mijn oven en blaasbalg ongeveer moet maken. En liefst zou ik die oven binnen 2 a 3 jaar ook nog eens moeten kunnen verhuizen, vermits ik nu in een gehuurd huis zit.

      Heeft iemand een oplossing hiervoor? Of kan ik best een ijzeren (welk materiaal neem ik daar best voor?) onderstel maken?

    • #11295
      amdewolff
      Deelnemer

      Je zou gebruik kunnen maken van de technieken van tegelkachels. Tegelkachels zijn vaak los te nemen, maar vooral om te compenseren voor de uitzetting. Maar je kan ze dus ook verhuizen. De technieken van industrie-ovens is ook interessant. Industrie-ovens zijn bekleed met oa. voorgevormde vuurvaste betonnen platen aan de binnenzijde. Ik ben geen smid, maar volgens mij kun je een goed smidsvuur maken met de kennis aanwezig in genoemde sectoren. Dit vereist wel de nodige voorstudie.

    • #11299
      wakeangelke
      Deelnemer

      Spijtig genoeg heb ik nog geen voorkennis van deze technieken. Heb je enig idee waar ik me daarover kan informeren? (Liefst in de buurt van Leuven (Belgie) of online)

    • #11301
      karel
      Deelnemer

      Je junt ook een veldsmidse namaken dmv een remtrommel.
      kijk eens via google braekdrum forge

    • #11340
      arjan.vaneek
      Deelnemer

      Hallo als ik je verhaal zo lees dan wil je een engels smidsvuur bouwen een zogenaamde side blast. Je kunt hiervoor gewoon vuur vaste steen gebruiken die zijn bij de kachel boeren te verkrijgen die kunnen de hitte makkelijk aan want deze zitten ook in hardings ovens.

      Je moet wel een gietstalen lucht norsel hebben deze verkopen ze bij angele shop en je moet de luct toevoet koelen kijk maar eens op youtube side blast forge

    • #11343
      wakeangelke
      Deelnemer

      Bedankt Karel en Arjan, ik ga het zeker eens nazien.

    • #11344
      ruud
      Deelnemer

      in het boekje ‘smidswerk in de praktijk’ van ted tucker staat een beschrijving hoe je een engels smidsvuur moet maken.

    • #11833
      bart1
      Deelnemer

      Wel; mijn kolesmidse bestaat uit een remtrommel, die hangt onder een gietijzeren vierkant putdeksel. ( 90 x 90 cm, 3 cm dik gietijzer, ongeveer 10 cm diep). de cirkel die uit de putdeksel is gezaagd voor de remtrommel ligt in de remtrommel en daar zitten een stel luchtgaatjes in.

      Zeer eenvoudig, werkt zeer goed, gemakkelijk in en uiteen te pakken. Wel niet “licht”, als je het moet verhuizen moet je het effectief uit elkaar pakken.

      mvg; Bart

    • #11835
      leanderdw
      Deelnemer

      Remtrommel werkt uitstekend!
      Neem een roostertje van gietijzer om te zorgen dat je kolen niet naar beneden vallen.

      Zelf zijn mijn vuurtjes van cortenstaal gemaakt. Zoek het spul maar eens op; het is een soort van vuurvast, vormvast, (soort van-)roestvast staal.

      Mijn onderstel heb ik gemaakt van holle vierkante buizen en dat aan elkaar gelast. Daarbovenop een 8mm dikke staalplaat die niet zo makkelijk kromtrekt. Hieromheen een opstaande rand van pakweg 7 cm en dat van 5mm dik plaatstaal, of wat je maar tegengekomen bent. Hierin heb ik mijn vuurpan liggen.
      Dit allemaal van constructiestaal. Zo enorm heet wordt dat allemaal niet in de praktijk. Zelfs de vuurpan viel me achteraf heel erg mee! in 2 jaar tijd nog nooit blauw aangelopen zelfs!
      Dat cortenstaal heb ik overigens laten lassen met standaard migmag draad, niks speciale elektrodedraad ofzo.

      Materialen gekocht bij:
      Plaatstaal: Handelsonderneming Kelders, Boxmeer
      Cortenstaal: een scheepswerf in Arnhem.

      Succes!

Weergave van 8 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.