- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 3 stemmen, en is laatst geüpdatet op 23 augustus 2014 at 19:06 door prikkebeen.
-
AuteurBerichten
-
-
om #570OpperhoofdSleutelbeheerder
Info gezocht bij het verwerken van een Rasp/Vijl
-
23 augustus 2014 om 09:20 #9987christophekennisDeelnemer
Als de vijl non-magnetisch is geweest, dan heb je ze genormaliseerd en dan is de hardheid verdwenen. Afhankelijk vh staal moet je vervolgens zachtgloeien, opwarmen tot bv 750° en 1u op t° houden, dan langzaam laten afkoelen in de oven of vermiculiet. Dan is alle stress verdwenen en de structuur in het kristalrooster is egaal gerangschikt. Dan kun je die vijl bewerken want ze is dan superzacht(wat wil je eigenlijk maken v die vijl?) Nu moet je terug harden en dan temperen om de juiste hardheid te bereiken. Het is inderdaad belangrijk om te weten welk staal het is, anders is het gokken en testen! De bewerkingen voor elke staalsoort zijn uiteenlopend, het zou kunnen dat je zelfs tijdens de hardingsprotocollen naar het vriesvak moet gaan met je staal…Veel plezier nog! grtn
-
23 augustus 2014 om 09:20 #3679OpperhoofdSleutelbeheerder
volgens mij zit er koolstof in en ik dacht de enigen manier omdat er uit te krijgen is er uit te branden maar dat is waarschijnlijk dus al gebeurt
-
23 augustus 2014 om 09:20 #3688OpperhoofdSleutelbeheerder
Moi,
Om een begin temaken in de metalurgie http://www.nil.nl/public/user/images/nilwebsite/NIL%20Informatie/Vakkennis/Materialenkennis/Warmtebehandelingen%20deel%201.pdf
En zo zijn er vele artikelen over bv Normaal, Spanningsarm gloeien , ontlaten enzovoort heel, heel veel info
Suc6grt Geert Jan
-
23 augustus 2014 om 09:20 #3691OpperhoofdSleutelbeheerder
Jouw vijl is inderdaad al eens gehard. Je kunt iets van die hardheid terug brengen door hem te ontlaten. Stel, je vijl is nu 65 hardheid Rockwell, dan zou je hem terug kunnen brengen naar 58 HRC of iets in die buurt, afhankelijk van de toepassing van je mes. Als je er veel mee gaat choppen en ruig doen, kan je beter een lagere hardheid hebben, daar krijg je namelijk taaiheid voor terug. In de praktijk betekend dit ongeveer een uur op een ruime 200 graden C in de oven stoppen. Dit kan gewoon in de keuken oven, meeste zijn niet zo accuraat (temperatuur dip), een toasteroven is beter. Je mag ook bij mij langs komen in Amersfoort dan stop ik hem even in de warmtebehandelings oven. Heb je de vijl nieuw gekocht? Dan kan je de exacte ontlaat diagram opzoeken en weet je zeker dat je goed zit. Als je tijdens bewerken de vijl erg heet hebt laten worden is hij waarschijnlijk ook al deels ontlaten.
-
23 augustus 2014 om 09:20 #3710OpperhoofdSleutelbeheerder
Heren,
Dank voor de info! Ik heb de vijl verhit maar niet laten harden in water omdat ik de hardheid juist wilde laten terugzakken. Hij is dus al enkele malen non magnetisch geweest en daarna afgekoeld aan de lucht. Ik zou hem graag tussen de 52 en 56 HRC hebben. Dus ik denk dat ik heb dan gewoon nog even moet ‘afbakken’ in een toaster oven.
Geert Jan dank voor de website! Is weer erg interessant en een mooi beging voor metallurgie :=D
Lateralus, Waar kun je deze diagrammen vinden. Ik krijg de vijlen als ze gebruikt zijn maar ik vermoed dat als ik het merk weet ik het diagram wel zou kunnen vinden?
Dank voor de info, Jullie zijn toppers!
Gr. Brian
-
23 augustus 2014 om 09:20 #3712OpperhoofdSleutelbeheerder
nou, je moet zien de naam van het staal te achterhalen. Het vervelende is dat er verschrikkelijk veel verschillende nomenclaturen gebruikt worden om staal te benoemen, maar google kan je daar mee helpen. Ook http://www.matweb.com is een handige site. Als je eenmaal bijvoorbeeld een werkstofnummer weet, kan je hier op zoeken en vind je zo een datasheet van het staal met daar de diagrammen in. Verschillende vijlen zullen onderling niet zo heel veel verschillen van materiaal lijkt me, dus je kan ook gewoon een gebruikelijke staalsoort opzoeken en van die diagrammen uitgaan.
-
23 augustus 2014 om 19:06 #9993prikkebeenDeelnemer
Eh… is de admin schizofreen geworden? Hij reageert op zijn eigen vraag cq. berichten?
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.