Dit onderwerp bevat 5 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Triek 5 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #13440

  Triek
  Bijdrager

  Hallo allemaal
  ik wil een aambeld gaan maken uit een stuk kraanbaanrail en heb hier een aantal vragen over

  Ik heb 2 stukken kraanbaan rail weten te bemachtigen. Voordeel van een kraanbaanrail t.o.v. een spoorrail is dat het vlak ook vlak is en niet zoals bij een spoorrail wat bolvormig. ook het lijf is veel lager en diker. Dit betekent meer gewicht en steviger)Ik heb 1 stuk van 275 mm lang en 1 stuk van 470 mm lang.

  Het vlakke loopvak is 7 cm breed. Ik twijfel nu om 2 stukken van 275 mm aan elkaar te lassen om zo een werkvlak te creeeren van 275mm x 140mm. Van het overige stuk zou ik de doorn kunnen maken en aan het stuk kunnen lassen welke ik van de 2 gemaakt heb. Het gewicht zal dat best wel ten goede komen, een zwaarder aambeeld. Alleen waar de twijfel vandaan komt is of dit samengestelde aambeeld dan nog wel werkt. De las is dan niet gehard en klinkt het dan nog wel als een aambeeld en belangrijker, sla ik er geen deuken in? Het werkoppervlak heeft wel een dikte van 4 tot 5 cm en het lijf eronder is ongeveer 5cm dik(zie foto in de bijlage ten voorbeeld van het korte stuk kraanbaanrail)
  Ik zou ook aan het stuk van 470mm een doorn kunnen slijpen en zo op het houten blok vastmaken. Dan heb ik alleen een smaller werkvlak en een lichter aambeeld. Tips in deze zijn van harte welkom.
  Verder de vraag van mijn kant aan jullie, Is het handig voor het verplaatsen om 4 zwenkwielen met rem te plaatsen onder het houten blok waar het aambeeld op komt te staan?
  Of is dat een NO-GO?

  Bijlagen:
  You must be logged in to view attached files.
 • #13445
  prikkebeen
  prikkebeen
  Bijdrager

  Hoi Triek,

  over het lassen kan ik je geen zinnige informatie geven. Maar je geeft zelf al aan dat zo’n las niet gehard is.

  Zwenkwielen eronder zou ik zeker niet doen. Als je een beetje stevig hamert sla je die wielen zo stuk. Maak dan een constructie die je onder je aambeeld kunt kantelen.

 • #13469

  michaelvdberghe
  Bijdrager

  das een stuk a75 kraanspoor dat je daar hebt en aan elkaar lassen met gewone electrode gaat wel, maar zal waarschijnlijk snel terug afscheuren. als wij sporen lassen is dat bekist lassen met speciale electroden (fillarc 56R) en word het spoor voorverwarmd tot minstens 200°
  wat ik wel al gemerkt heb is als je het spoor verticaal zet dat je een redelijk goed aambeeld hebt, het werkbaar oppervlak is niet zo groot maar je maakt wel ten volle gebruikt van de massa ten opzichte van het spoor horizontaal te leggen want dan heb je alleen de hoogte van het spoor

  Bijlagen:
  You must be logged in to view attached files.
 • #13473

  Triek
  Bijdrager

  Hallo Michael,

  Bedankt voor de tip qua lassen. Ik zal eens gaan bietsen voor wat Fillarc56R electroden. Die zullen ze vast bij de kraanbaan leverantsier van ons bedrijf hebben.

  Bij jouw aambeeld heb je daar een losse plaat aangelast en daar op zijn kant weer een stuk rails onder gelast?

  mvg,

  Patrick

  • #13483

   michaelvdberghe
   Bijdrager

   das een stuk blokspoor van 120x120mm dat ik er aangelast heb

 • #13486

  Triek
  Bijdrager

  Aha een groter stuk spoor. Dat heb ik helaas niet. Ik ga het proberen te lassen met die fillarc56R electrode en alles voorverwarmen. Gaat het stuk dan kan ik altijd weer verder zoeken naar een echt aambeeld.

  BEdankt voor de tips in ieder geval.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.