plt Dit pittige stuk over het hardingsproces bij het gebruik van diverse soorten metaal is geschreven door Cees Pronk. In dit stuk praat hij voornamelijk over metalen waar hij zelf gebruik van maakt.

Dit zijn over het algemeen metalen die niet overal op de markt te vinden zijn. Echter is het wel zo dat er metaalsoorten zijn die zeer veel gemeen hebben met de hier genoemde metalen en dus, vrijwel identiek behandeld kunnen worden. Wil je het precies zo doen zoals het hier beschreven wordt, kun je terecht bij Cees zelf. Hij levert deze metalen ook aan derden.

Dit is wat Cees er over zegt:

“Bij het vervaardigen van gereedschap is het belangrijk dat voor elke soort gereedschap het juiste materiaal gebruikt wordt. Door veel smeden wordt een stukje staal gebruikt zonder dat de smid de eigenschappen
van het materiaal weet. Dit kan leiden tot ongelukken tijdens het uitvoeren van de smeedwerkzaamheden. Daarom wil ik laten zien waarom het zo belangrijk is om voor elk soort gereedschap het juiste materiaal te
kiezen.

Van groot belang is de warmtebehandeling tijdens het smeden maar ook na het smeden van het gereedschap. Ik kan het niet vaak genoeg vertellen dat na het smeden van gereedschapstaal dit eerstspanningsarm gegloeid moet worden om de ontstane smeedspanningen uit het materiaal te krijgen. Belangrijk is dat voor elke soort gereedschap het juiste materiaal gebruikt wordt. Door de jaren lange ervaring van Jos Spanier en Cees Pronk en het vele onderzoek wat er door beiden is gedaan, naar het toepassen van de juiste materialen, maar ook naar het zoeken van de samenstelling van oude staalsoorten die in het verleden door de smeden gebruikt werden, om gereedschappen te kunnen smeden zijn er stalen ontwikkeld die voor het gereedschapsmeden geëigend zijn.”

Bij kleine staalproducenten worden nog voor ons de gewenste staalsoorten vervaardigd. De staalsoorten brengen wij op de markt onder de handelsnaam MS® wat staat voor MonSteel®”

 

hard1

hard2

hard3

hard4

hard5

hard6

hard7

hard8

hard9

hard91

hard92

hard93

Een aanvulling op dit artikel:

Aanloopkleuren

Bij het verwarmen in lucht van (gehard) staal ontstaan bij temperaturen boven 200 ºC op een blank oppervlak door oxidatie zogenaamde aanloopkleuren. Bij ongelegeerde staalkwaliteiten zijn deze als volgt:

200 °C

Witgeel

220 °C

Strogeel

230 °C

Goudgeel

240 °C

Geelbruin

250 °C

Bruinrood

260 °C

Rood

270 °C

Purperrood

280 °C

Violet

280 °C

Donkerblauw

300 °C

Korenbloemblauw

320 °C

Lichtblauw

340 °C

Blauwgrijs

360 °C

Grijs