In samenwerking met de oldtimerclub “De Twentse Rakkers” werd er in het plaatsje Den Ham afgelopen zaterdag een hoefsmeden dag gehouden. De organisator van deze gezellige dag is de sympathieke hoefsmid Johan Veurink. Dat evenement is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst waar een gezellig aantal hoefsmeden elke keer weer naar uitkijkt. Toen ik op Facebook aangaf dat ik voor SmedenTotaal een een kijkje wilde komen nemen werd er al snel gezegd dat ik zelf mijn eigen vuur mee mocht nemen om daar een partijtje mee te smeden. Dat vond ik toch nog wat te spannend. Ik ben immers geen hoefsmid en ik had werkelijk geen idee hoe een dergelijk evenement eruit zou zien.

hoef1 hoef3 hoef2

 

 

 

 

 

 

Als ik toen had geweten wat ik inmiddels weet, had ik mij geen moment bedacht en de boel in de auto gegooid. Wat een geweldige, gemoedelijke sfeer! Ik heb mij zonder probleem een hele dag prima vermaakt en bovendien enorm veel opgestoken.

hoef5 hoef9 hoef6

 

 

 

 

 

 

Gedurende de dag was iedereen druk bezig met het fabriceren van uiteenlopende types hoefijzers. Zelfs aluminium passeerde de revue, hoewel dat niet altijd op een even groot succes uitliep. Een aantal smeden is een deel van de dag bezig geweest met het beslag voor de aanwezige Shire. Het gemoedelijke dier liet zich geduldig beslaan door de bekwame vakmannen.

hoef7 hoef8

 

 

 

 

 

 

 

Na dit pittige klusje werd het tijd voor de uitstekend verzorgde barbecue, welke werd verzorgd door Mustad. Het bier vloeide rijkelijk en de sfeer werd en niet minder om. Het werd al snel duidelijk dat het feestje pas echt voorbij zou zijn wanneer het laatste gerstenat in de dorstige smedenkelen verdwenen was.