Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
GerritDeelnemer
Hallo Kayom sorry is niet nodig.
Ga eens op zoek naar de online smeedcursus van Smederij Alkmaar daar wordt in 6 colleges zeer uitgebreid en deskundig veel over metaal en smeden uit gelegd. https://www.youtube.com/watch?v=ENVqOUQL5J8
Verder kun je deze beschrijving ook nog nalezen die geeft leuke info op de oude traditie van het smeden en ijzer maken https://toverleven.cultu.be/gereedschap-zelf-smeden
Groet GerritGerritDeelnemerZe zullen wel jonger dan 50 jaar zijn ook hier vertelt de slijpproef al redelijk of je met gewoon ijzer of een staallegering te maken hebt.
Groet GerritGerritDeelnemerMooi werk en handig, in de huidige hoefijzers zit meestal ook een deel nikkel en andere stoffen om het hard en slijtvast te maken.
Ik denk dat je er ook wel een mooi mes van kunt maken.
groet GerritGerritDeelnemerHallo Kayom,
Zuiver ijzer is als zodanig niet aanwezig er zit altijd een bijmenging in oa. van C koolstof weinig C minder dan ong.0,1 %noemen we meestal ijzer en is buigzaam en niet te harden Bij meer dan 2% praten we over gietijzer Het ijzer voor hamers heeft meestal 0,45 % C en is zeer goed te harden.
Na het harden moet je het ontlaten hierdoor wordt het iets zachter maar taaier en minder breekbaar.
Mijn advies koop het boek Ambachtelijk Smeden
Wordt je veel wijzer van en zit onder de 20 euro.Verder heb ik een paar foto’s toegevoegd.
Onder andere met vonkpatronen hiermee kun je met de slijpsteen ongeveer bepalen of er veel of weinig C in je staal zit.
Ook kun je ijzer in het kolen smidsvuur laten verbranden door smeden en dan harden je hebt dan zelf een onbekende hoeveelheid C koolstof in het ijzer geslagen en daardoor is het te harden
Succes en laat het vuur branden en minder praten op een scherm. smeden leer je door te doen een smid praat meestal niet zo veel.
Vriendelijke smeedgroet Gerrit de Boer gerrit@devrijesmidse.nlBijlagen:
Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.GerritDeelnemerBij leren moet je je weg zoeken dat is nooit fout het kan eens verkeerd uitpakken maar dat weet je dan weer.
Groet Gerrit.GerritDeelnemerVragen luisteren en smeden hoort bij elkaar.
groet GerritGerritDeelnemerHoi Kayom,Betonijzer is wel hardbaar maar meestal weet je de samenstelling niet er kan wel tot 0,4% koolstof en andere stoffen in zitten ,gewoon weer opnieuw maken en na het smeden een tijdje uitgloeien en dan pas harden hierna weer tot 200 graad C ontlaten waarschijnlijk lukt dat wel.
Indien je in olie koelt wordt het iets minder bros maar misschien niet hard genoeg.Gewoon 10 stuks maken daar leer je van.
Groet gerrit@devrijesmidse.nlGerritDeelnemerHallo Kayom, Indien je C45 tot 500 graden verwarmd en dan in water van 5 graad plots afkoelt zal het zeker harder zijn dan zonder deze behandeling.
Succes
groet gerrit@devrijesmidse.nlGerritDeelnemerHallo Kyom,voor hamers wordt vaak C45 gebruikt dit moet op ongeveer 830 graden C gebracht worden om te kunnen harden.
indien je vragen hebt kom een keer op bezoek.
groet GerritGerritDeelnemerHallo Patrick,C45 werkt prima voor een vuurslag
GerritDeelnemerHallo Gunther,
Het zou dan 11248 is c75 of 11274,AISI1095 kunnen zijn.
Enige info vind je op de volgende site
https://wetenschap.infonu.nl/techniek/114696-verenstaal-eigenschappen-en-toepassingen.html
Succes met het verwerken.
Groet Gerrit de BoerGerritDeelnemerHallo Gunther,
Let op bij het ponsen de kans op scheurvorming cq.haarscheurtjes is erg groot.
Over welke staalsoort heb je het.
Groet GerritGerritDeelnemerHallo Gunther,
Uitgloeien en zeer langzaam liefst in oven afkoelen.
Woon je in de buurt kom maar langs.
Groet Gerrit de Boer
http://WWW.devrijesmidse.nlGerritDeelnemerHallo Alexander,
Een gesmeed aambeeld is vaak behamerd op het onderste gedeelte.
Pas na 1958 was men in staat aambeelden uit één stuk te smeden waarbij ook een harde toplaag gemaakt kon worden,zo heb ik het gelezen.
Hierbij nog twee linkjes https://www.messerforum.net/showthread.php?126886-Neuling-und-Amboss&s=9109abc75ba946d8532db8759d017db5 ;en http://www.ernst-refflinghaus.de/ambosshersteller.html
Groet Gerrit de Boer
http://WWW.devrijesmidse.nlGerritDeelnemerHallo Brendan,
Het lijkt inderdaad op een gesmeed aambeeld Kennelijk is de zool van de punt of vervangen of opnieuw vast gelast maar voor het normale werk is dat geen probleem.
Hierbij nog twee linkjes https://www.messerforum.net/showthread.php?126886-Neuling-und-Amboss&s=9109abc75ba946d8532db8759d017db5 ;en http://www.ernst-refflinghaus.de/ambosshersteller.html
Hierin wordt ook aangegeven dat de 3 geen bekende aanduiding is.
Groet Gerrit de Boer
http://www.devrijesmidse.nl -
AuteurBerichten