beginnende smid heeft messen vraag

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #10118
   juul.mergeay
   Deelnemer

   Hey ik had een vraag ik ga zelf eens een mes proberen te smeden maar in filmpjes heb ik gezien tot dat met allemaal verschillende soorten metaal dat da gedaan word maar welke is hier het besten voor om een mes te krijgen die hard is en niet bij het minste beetje buigt of bot is? En misschien ook enkele tips hoe ik dit het beste aanpak voor de eerste keer van het maken van een mes?

  • #10126
   leanderdw
   Deelnemer

   Ik zou zelf eerst even oefenen met constructiestaal. Oftewel ‘pisbakkenstaal’ tot je een beetje een model en stappenplan hebt hoe je je mes kunt maken en welke featues je graag zou willen.

   Zelf heb ik wel eens messen gemaakt uit C45 staal en verenbladstaal. Waarvan de laatste wel de ‘lastigste’ is. Maar ‘lastig’ is slechts relatief en geheel afhankelijk van je ervaring.
   Ik kan je wel zeggen dat een mes uit verenstaal zo knetterhard is dat je ermee in constructiestaal kunt meppen zonder dat het bot wordt, net als een snijschroot in je aambeeld.
   Uiteraard zijn er tientallen andere exotische staalsoorten en zullen er vast anderen zijn die beweren dat zij het beste hebben, verenstaal werkt in ieder geval voor mij fantastisch.

   Beide laatstgenoemde staalsoorten kun je op het snijvlak prima harden in een ondiep waterbadje (jaja, ik weet dat het ook met olie kan en dat dat eigenlijk hoort). De rug van het blad laat ik zelf het liefst ongehard zodat het de taaiheid behoudt zonder het risico op breken. Als je tips wil over dit truukje neem even contact met me op, stuur ik je een leuk videootje. Of langskomen mag ook, krijg je gelijk een stukkie verenstaal.

   Hoe je aan dit laatstgenoemde staal komt?
   Ik haal het bij Handelsonderneming Kelders, Boxmeer.
   Maar een stuk verenstaal kun je ook prima bij de autosloop krijgen of de dichtsbijzijnde garage als je het aardig vraagt en een doos appelflappen meeneemt.

   Succes!

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.