gladde hamersteel

  • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 9 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #552
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      oplossing tegen gladde hamersteel

    • #3557
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      mijn smeedhamersteel is iedere keer zo glad en dan slaat het niet echt prettig,
      mijn vraag is, heeft iemand daar voor mij een oplossing voor?
      opruwen met een vijl helpt ook al niet.

    • #3558
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik houd wel van lekker glad.

      Maar fff serieus, je kan je handen tussendoor in de koelwaterbak steken.
      Of de steel echt opruwen door er kleine pujes in te branden.
      Dit is wat Peter Arendse doet met zijn hamerstelen.

      Misschien dat het vor jou ook werkt.

      Veel smeedplezier, Wil

    • #3561
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Intapen met sporttape, niet mijn voorkeur maar het werkt voor sommige.
      Of je handen wat ruwer laten worden 😉 .
      Harm

    • #3562
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Lekker glad is niet verkeerd 😆

      Maar je kunt de steel ook zo met de vijl bewerken dat het goed dik taps naar het uiteinde uitloopt of zoals ik het meestal doe de steel goed op diameter maken voor je hand zodat bij omklemming je vingers je handpalm net niet raken en daar waar je wijsvinger en duim klemmen de steel net even dunner is zodat het als het ware bij evt glijden klemloop in je hand
      Hoop dat ik duidelijk ben met devolgorde van woorden, je kunt er evt een steel aan wagen 😉
      Suc6

      grt Geert Jan

    • #3566
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Dat is waarom de bouwmarks er een soort stroeve lak op heeft zitten. Om de een of andere reden zit dat niet op smeedhamers. Ik denk omdat de lak niet tegen hitte kan en als je hem dan een keer naast het vuur legt
      Je hand in de koelbak houden en dan weer verder werkt prima

    • #3568
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Van mijn leermeester mocht je je hand nooit in de koelbak steken (tenzij je je gebrand had). Tijdens het smeden komt er een beschermend laagje op je huid. Dat moest je er vooral niet afwassen.
      Stelen zijn (waren) niet gelakt omdat ze dan transpiratievocht kunnen opnemen. Dat is ook om je handen droog te houden. Stelen van hamers hoeven dan ook niet geconserveerd alhoewel lijnolie of wd40 toch wel verzorgd staat. Hulphamers stokbeitels etc kun je wel conserveren. Lakken vind ik meestal niks.

      Veel zit hem in de vormgeving. Een verdikking op het einde maakt dat je minder hoeft te knijpen. De energie die je daarmee bespaart kun je besteden aan waar het echt om draait, namelijk raak slaan. Habermann heeft ook een soort knobbel aan het uiteinde van de steel gemaakt. Dit kun je gebruiken als kogelgewricht. Voordeel is dat je de hamer echt kunt laten vliegen. Dat strookt ook met de theorie van Hofi. Die stelt dat een vaste omklemming van de steel zorgt dat je de hamer gaat afremmen. Of – beter geformuleerd – dat je de versnelling tussen 0 (bij een geheven hamer) tot maximaal (bij het treffen met het staal) tegenwerkt. Dat is voor hem tevens de reden om de duim langszij te houden.

      De duim langszij doe ik ook vaak. Er bovenop leidt (zegt men) tot blessures omdat je iedere klap krijgt doorgegeven tot in je schouder en je nek. De duim eronderdoor vertraagt de versnelling. De verschillende slagen oefenen gaat het beste op een stukje multiplex, dat sla je niet zo gauw aan barrels terwijl je de uitwerking van de slag goed kunt zien.

      Hofi hield de hamer heel losjes. Dat bleek ook wel bij zijn workshop waarbij de hamer af en toe door het leslokaal vloog. Dat mag gek lijken, maar als je nog zo kunt smeden als je dik 70 bent dan heb je toch het gelijk aan je zijde wat mij betreft.

    • #3575
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Beste Martin,

      Ik heb behalve de verdikking aan het einde van de steel ook een beetje een vlakke kant aan de steel geschuurd aan de kant waar mijn vingertoppen de steel raken. Dit geeft een goed gevoel voor hoe je de hamer in de hand hebt en is prettig bij het “sturen” van je slagen. in mijn geval sluit mijn hand ook beter om de steel en geeft dit meer grip.
      (maar natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde handen en manier van werken)

      mijn hand (vooral de hamer-hand) probeer ik zo min mogelijk in de koelbak te steken (ook als ik er iets uit moet pakken) vooral omdat ik door dat warm-koud-nat-droog zeer schrale handen krijg en vooral in de komende tijd van het jaar flinke koven (en dat werkt allesbehalve prettig)

      Succes

      Dirk

    • #3589
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik heb ook enkele hamerstelen waar ik een rechte kant aan geschuurd heb zoals Dirk reeds vermelde, en dat geeft inderdaad een goed richtings gevoel…

      gr

      Jaandenturfsteker

    • #3593
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      allen hartelijk dank voor de goede tips omtrend mijn gladde hamersteel
      ik ga er mee aan de slag
      groetjes Martin

Weergave van 9 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.