Haakse slijper

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 10 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #470
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Wat zijn goede haakse slijpers?

  • #2910
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nadat ik gisteren maar weer eens een nieuwe haakse slijper gekocht heb vroeg ik me af wat jullie ervaringen zijn met deze machines. Wat is een goed merk en waarom?

   De machine die ik nu weer gekocht heb is een Milwaukee haakse slijper voor 125 mm slijpschijven. 1.520 watt
   Ik heb voor deze machine gekozen omdat het een soort uitbalanceringsmechanisme op de opnameas heeft waardoor het niet zo vermoeiend is om de slijptol met een hand vast te houden. (of langdurig te werken)
   Ook is het bij mijn weten het enige merk wat een jaar garantie geeft ongeacht wat er met de machine gebeurd is, en aangezien de levensduur door de vele draaiuren bij mij meestal krap een half jaar is, kan ik hem halverwege de garantieperiode laten reviseren en er zo in ieder geval een jaar mee doen. (of 2 keer laten reviseren, net voor het einde van de periode nog een keer)
   (overigens, ik verniel hem niet, ga er niet op hangen en dergelijke om sneller te werken en blaas hem regelmatig schoon met de compressor)

   Wat zijn jullie ervaringen ? (vooral van de mensen die ook intensief gebruik maken van de haakse slijper)

   Groeten Dirk

  • #2912
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   bij mijn oude werkgever gebruikten we allemaal blauwe bosch, die maakt al jaren ÊÊn en het zelfde type dat blijkbaar onverwoestbaar is. Desalniettemin kregen de stroomkabels wel af en toe een draadbreuk. Zelf heb ik die 125mm machientjes van dewalt die me echt zeer goed bevallen. Heb ze ook al is goed laten vallen, en dat kunnen ze allemaal hebben. Kosten toen met korting iets van 70 euro, en ze zijn 950 of 1050 watt. 115mm is volgens mij wel een beetje een hobby-maat, als je naar de prof ijzerhandel gaat is het meeste dat er ligt 125mm. Erg belangrijk vind ik een blokeerknop voor de as, zodat je snel een schijf kan wisselen zonder dat je die irritante sleutels nodig hebt.

  • #2913
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik werk met een Makita 125 mm 600 watt, krachtig genoeg voor klein slijpwerk en prettig licht in de hand. En met een Fein regelbare 125 slijper 1200 w 7000tpm max. Die Fein is fijn werken. kost een stevige klap geld, licht goed in de hand en voelt erg stabiel. Dit laatste mede door de goede grip en rustige start. Deze voelt prettiger dan een regelbare De walt. Over duurzaamheid kan ik nog weinig zeggen, daar gebruik ik ze te weinig voor.

   Het merk Pferd, bekend van vijlen etc.. Maakt ook een slijptol 125mm 1500 W. Dit apparaat is zeer prijzig >â‚Ŧ 400,-maar zal navenant duurzaam zijn.

   Bosch geeft op de blauwe apparaten na inschrijven 3 jaar garantie i.p.v 2 jaar.

  • #2917
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   beste Dirk wij gebruiken de machines intensief op de bouw en montage en installatie werk en ik loop pas ruim 40 jaar mee, wat betreft de motoren van vroeger milwauki en oude vale blauwe bosch en van der Heem (was een ned merk)die waren oerdegelijk voorwat betreft vind ik persoonlijk de METABO prof uitvoering 115 mm ligt goed in de hand en heeft een degelijke blokkerings knop welke in combinatie met een zgn zelfspannde moer tijdens laatse uitloop veilig (dus snel wissel van schijven)los komt er zijn er meer met zo n moer maar dan zijn de spindelassen te kort voor een beperkte aantal diktes van schijven, of moet de machine stilstaan wisselen van de schijven makita/hitachi gammele knoppen slijten snel door metaalstof en lang wachten op onderdelen, dat de machines stoppen na intensief gebruik is meestaldat er een automatisch koolborstel gebruikt wordt ,altijd een set van het merk anders vreet de collector zo weg,de borstel is altijd zachter als de collector dit is niet bij universele borstels dus dan is het echt einde oefening ,de maat 115 is voor ons ivm met vaak de beperkte ruimte een must.Dit lossen geldt ALLEEN VOOR METABO bij andere vliegt de schijf ECHT LOS of zijn de knopjes zo kapot .wij hebben ook nog makita en hitachi maar er is altijd wat mee aan de hand,ook de oude bosch doet het nog prima

   ik hoop dat je er wat mee kunt groeten alfred

  • #2919
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nou Dirk, jij verslijt haakse slijpers!!

   Ik heb 7 of 8 haakse slijpers van 115 tot 230. En al heel wat merken in de hand gehad. Volgens mij komt het er op neer dat de koeling van de wikkelingen nooit optimaal is bij langer gebruik. En de lagering van die dingen wordt nog al belast terwijl de lagers niet te smeren of na te stellen zijn. De slijpers probeer ik wisselend in te zetten. Zodat ze tijd krijgen te koelen. zelfs budget slijpers van 125 en 115 gaan erg lang mee bij mij.
   Ik prefereer echter het gereedschap van Hitachi(2×125, 185 en 230). Frank Coolen in Heythuysen is dealer maar repareert ook en beslist zelf over garantie. Voor jou en mij is dat slechts 20 minuten. Regelmatig goede aanbiedingen en goed advies. Bovendien is Hitachi niet duur met onderdelen; lagertje voor de schijfas van de 125 mm tol kost nog geen 10 euro incl.
   Groet en slijpplezier, Wil

  • #2921
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Over de koeling gesproken.
   Ik had er eentje bij de bouwmarkt gehaald en deze was binnen twee weken doorgebrand. Na een neiuwe gekregen te hebben van de bouwmarkt, gebeurde hetzelfde weer. Pas toen ik wat precieser ging kijken naar hoe dat nu kon, kwam ik er achter dat ikzelf de schuld had.

   Ik had dus de neiging dat ding bij de kop te pakken wanneer ik met een intensief klusje bezig was. Maar wat ik dus niet door had, was dat daar de gaten zaten waardoor de koeling lucht aan- en afvoerde. Oftewel, ik heb mijn eigen slijpers, min of meer, laten stikken.

  • #2928
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Zelf gebruik ik de blauwe Bosch het liefst het is ook de enige die het uithoud bij me. In de loop der jaren heb ik al Makita, Dewalt en Metabo gesloopt en allemaal sneller dan Bosch machines. Wel raad ik ook aan om voor langduriger schuurwerk er een met regelbaar toerental te nemen zodat je anker niet naar de **@#%$!! gaat.
   groet,
   Harm

  • #2930
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Bedankt voor alle reacties!

   Volgens mij zijn de blauwe Bosch en de Fein op het moment favoriet, wellicht een idee voor de volgende aanschaf, die helaas wel weer niet langer als een jaar op zich zal laten wachten.
   Ik vraag mij wel nog af hoe deze merken de garantie afhandelen, ik heb bij Skil (ik weet het, hobbyrommel, maar ging toch nog een maand of 4 mee) Hitachi, en Metabo eigenlijk altijd te horen gekregen dat de mankementen die ik had te maken hadden met slijtage en dat zij daarom geen garantie toepasten.
   Een machine gaat in mijn ogen altijd kapot door hem te gebruiken en niet door hem in de doos te laten zitten na aanschaf..
   Milwaukee is volgens mij het enige merk wat, al duurt de garantie maar een jaar, alles repareert aan je slijper, zonder kosten, ongeacht wat het is, vandaar mijn keuze voor dit merk (en het vermogen van de slijper)
   oja en met 235 euro is het ook niet echt de goedkoopste.
   Hij heeft trouwens ook een soort snelspan moer, je kunt een halve ring op de moer opklappen zodat je de moer los kunt draaien als een vleugelmoer, dit werkt werkt erg prettig.
   Het probleem is meestal het anker, wat ik er na een half jaar volgens mij bijna voor uit kan schudden (alle merken behalve skil, daar vlogen de tandjes van de haakse overbrenging door de ventilatiegaten naar buiten)
   Ook de koeling is volgens mij problematisch bij langdurig gebruik, zodanig dat ik wel eens opgehouden ben om met de compressor lucht door de machine te blazen, omdat ik hem niet meer met de blote hand vast kon houden.
   (misschien een idee voor fabrikanten: watergekoeld?)

   @ Rene, Tyrolit zijn volgens mij ook de beste schijven, het is volgens mij wel de moeite om de middeklasse of duurdere schijven te pakken (volgens de sterren indeling op de schijfjes 1,2 of 3) deze zijn kostbaarder maar gaan ook aanmerkelijk langer mee dan de 1 ster)

   @ Alfred, meestal zijn de lagers op, voordat de koolborstels dat zijn 🙂

   @ Peer, MOORDENAAR 😉 haha


   @Pieter
   , ik hoop dat je in ha-die-dirk niet dezelfde “die” bedoeld als in DIE HARDS, haha, ik wil die Fein wel eens proberen.
   stuur me anders een keer een persoonlijk bericht, dan weet ik waar de shag heen moet 😉

   In ieder geval bedankt allemaal voor de reacties, geeft een mooi beeld van ieders ervaringen, het zou me toch zeker een slijper of 8 kosten om zelf dezelfde informatie te vergaren, dank 🙂

   Groeten Dirk

  • #2957
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Beste slijpers, en smeden,

   Nog even een klein nieuwigheidje (althans voor mij)

   In de binnenring van een slijpschijf, staat sinds een tijdje, een jaartal!!!!!!!!!!

   Dat is gedaan omdat de korrels en het matje wat erin zit met lijm aaneen gehouden worden.

   Die lijm kan verouderen omdat die UV (licht) gevoelig is!!!!!!!!!!!!!!!

   Ik weet niet hoe oud een schijf mag worden alvorens nog te gebruiken. Maar de eerste schijven met datum zijn, dacht ik, van 2007.

   Advies: ALLEEN als je zeker bent dat oudere schijven DONKER en NIET WARM hebben gelegen, gebruiken. Ze kunnen uit elkaar klappen!!!

   Ik raad iedereen oudere schijven te controleren en zonder datum met de grootst mogelijke argwaan te behandelen. Zorg ervoor dat je beschermkap heel is en goed vast zit.

  • #3333
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Metabo, heeft zich bewezen in metaalbewerking met name de haakse slijpers. zelf jarenlang dealer geweest. Weinig problemen mee gehad en makkelijk evt problemen te verhelpen.

Weergave van 10 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.