Heet vuur maken

Weergave van 7 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #15720
   Bram.penning
   Deelnemer

   Hallo allemaal,
   Ik wil graag beginnen met smeden alleen ik loop tegen een paar problemen aan. Ik ben wat gaan expirimenteren in mijn mijn achtertuin maar kreeg mijn vuur niet warm genoeg. Ik heb een directe zuurstof bron nodig om meer hitte te creëren. Ik heb daar nu een slakkenhuis voor, alleen ik weet niet hoe en waar ik niet moet gaan monteren.

   Ik heb een grote achtertuin, wat gereedschap en een buitenkageltje tot mijn beschikking. Ik kan niet lassen of grote stukken staal zagen. Weet iemand hoe ik dit oplos?

   Met vriendelijke groet,

   Bram 16 jaar
   Uit Amersfoort

  • #15721
   Snowfall
   Deelnemer

   Hoi Bram,

   Heb je wat foto’s van je vuurtje? dat helpt met uitleggen zodat wij hier ook een beetje weten over hoe en wat.

  • #15722
   Bram.penning
   Deelnemer

   Hallo Snowfall,
   Bedankt voor uw reactie!

   Ik heb hieronder twee foto’s staan als het goed is. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het buitekacheltje (zie afbeelding) wat minder geschikt is voor smeden. Het extra zuurstof moet via de opening aan de voorkant naar binnen aangezien het zonde zal zijn om gaten daarvoor in het kacheltje te maken. Dit zorgt ervoor dat je er verder moeilijk bij kan. Op de grond een vuurtje maken is Mischien nog wel een betere oplossing.

   Het slakkenhuis (zie afbeelding) is het gene wat ik wil gaan gebruiken als zuurstof bron. De elektromotor die er ooit op zat is stuk. Ik heb de motor er af gehaald zodat ik nu een boormachine kan gebruiken om de propeller aan te drijven.

   Hoe ik het zuurstof van het slakkenhuis naar de kern van het vuur leid is het probleem waar ik nu voornamelijk tegen aan loop.

   Een hoop tekst maar mischien is mijn verhaal zo wat duidelijker.

   Groet, Bram

  • #15723
   Snowfall
   Deelnemer

   Ik kan je foto’s niet zien maar wat je volgens mij moet doen is bij de bouwmarkt of sloop een ijzeren buis halen en die van de luchttoevoer naar de kachel lijden. ( zie: https://www.homemadetools.net/uploads/182963/homemade-blacksmith-s-forge-2.jpeg )

   als je met een pijpenbuiger de buis wat aanpast kan je luchttoevoer op allerlij manieren worden bevestigd aan je vuur. mocht de opening van je slakkenhuis nou te groot zijn dan moet je waarschijnlijk een vernauwing maken. let alleen wel op met je slakkenhuis dat je niet teveel lucht het vuur in stuurt, het vuur kan (als je met kolen werkt) te heet worden waardoor je werkstuk begint te smelten. daarom is het nodig wanneer je met een doorlopende zuurstof toevoer een schuifje plaatst. dit is niet nodig voor je gezien je nu nog met een boormachine de zuurstof aandrijft.

   als je nog vragen hebt hoor ik het graag 😉

  • #15724
   Bram.penning
   Deelnemer

   Hallo Snowfall,

   Hartstikke bedankt voor uw reactie en het meedenken!
   Ik heb geprobeerd om op de grond een vuurtje te maken met een zuursofbron die dus bestond uit het slakkenhuis en een buis met een vernauwing, dat ging prima! Ik liep alleen wel weer tegen wat probleempjes aan. het was erg lastig om steeds de trekker van de boormachine vast te moeten houden, daarnaast hield de accu van de boormachine het niet vol. Ik zit te denken om maar een haarfeun te gebruiken als zuurstofbron.

   Het zal ook handig zijn om het vuurtje verplaatsbaar te maken. Ik kwam op YouTube een filmpje tegen wat mij wel een goed idee leek. https://youtu.be/m-R6iY-mY-Y Ik moet er alleen wel goed over na denken hoe ik dit brand veilig maak.

   Ik ben ondertussen ook nog opzoek naar wat gereedschap dat ik nodig heb om te kunnen smeden. een veiligheidsbril en een hamer heb ik al. Het is alleen geen smeedhamer, ik weet niet of dat uitmaakt. Ik heb verder eet Tang, handschoenen en een aambeeld nodig. Leren handschoenen zijn overal wel te krijgen. voor een tang zit je al gouw rond de 30 euro, dat moet wel goedkoper kunnen volgen mij. Ik moet ook nog een stuk spoorrails zien te vinden als aambeeld. Weet u nog spullen die handig zijn om in het begin al te hebben?

  • #15725
   Snowfall
   Deelnemer

   Hoi Bram,

   Hartstikke leuk dat het beter ging, het smidsvuur dat in het filmpje was te zien is een zogenoemde “side blast forge” bij deze vuren moet je opletten dat de kool restanten niet je luchtpijp dicht laten lopen. kijk ook tevens uit met het hout waar het vuur inzit. Ik raad je ook aan om anders te kijken naar een remschijf vuur (brake drum forge) dit is het meest gemaakte type vuur voor hobbyisten.

   het is ook zeer goed te horen dat je denkt aan de veiligheid en gereedschappen. je hamer hoeft niet een speciale hamer te zijn, je kan gebruiken wat je wilt, maar als je wat geld overhebt probeer een bankhamer of een monteurshamer te krijgen. deze worden het meeste gebruikt en zijn ook veel te zien op youtube bij de How-to video’s. ik raad verder nog een haakse slijper aan om je materialen kleiner te slijpen.

   een tang is zelf goed te maken uit 2 stukken 18mm rond staal dat meestal te halen is bij de bouwmarkt. een pons en bijtel is ook wel handig.

   voor een stuk spoorrails kan je het beste iemand mailen of bellen die aan de spoorwegen werken (ProRail bijv) of kijken bij een metaal sloop. in beide gevallen zijn de heren van beide bedrijfen meestal aardig genoeg om een stukje af te snijden en gratis weg te geven. ze zijn ook te koop op marktplaats voor 25/40 euro.

   ik hoop dat het je verder lukt, en nog veel plezier met het smeden 😉

  • #15765
   Tjekker
   Deelnemer

   Is het eea nu gelukt, Bram?
   Anders heb ik nog wel wat tips?

  • #15766
   Bram.penning
   Deelnemer

   Hallo Tjekker,

   Bedankt voor uw reactie, het maken van het vuur is gelukt!

   Ik heb van een voetpomp een soort blaasbalg gemaakt en met een vuurschaal met heel veel zand voor de vijligheid een soort smidsvuur gemaakt. Het was niet heel praktisch maar het werkte wel. Helaas vond mijn moeder de rook en de stank maar niks dus ik kan niet anders dan moeten overstappen op gas wil ik echt kunnen gaan smeden. Ik ben nu dus aan het uitzoeken welke oven prijskwalitatief het best zal zijn. Ik heb nu deze op het oog https://123smeden.nl/products/smeedoven-dubbele-brander-gas-oven-propaan-messen-maken-3

   Het harden van mijn messen wil ik wel nog met mijn zelfgemaakte smeedoven blijven doen. Ik ontdekte dat de kolen op het staal een soort afdrukken achter lieten, wat ik er wel gaaf uit vind zien op sommige messen. Het is alleen we lastig om de hittenbron in mijn vuurtje groot genoeg te voor langere mes bladen.

   Met vriendelijke groet,

   Bram

Weergave van 7 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.