Nieuwe woning

Weergave van 20 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #7333
   prikkebeen
   Deelnemer

   Ondertussen is de woning niet meer zo nieuw, maar aangezien dat de kop was van mijn foto/verslagreeks op het oude forum hou ik die hier ook maar aan.
   Te beginnen met een samenvatting van de foto’s uit die oude verslagreeks.

   Het huis
   Dit is dus het huis.

   De smidse
   Links de schuur die mijn smidse gaat worden / is aan het worden

   De smidse van binnen
   De binnenkant van de schuur met de inventaris van de vorige bewoner. Dat gemetselde ding in de midden is een gigantische trap.

   Trap weg
   Die trap nam dus zoveel ruimte in beslag dat hij helemaal weg is gehaald. Dat heeft ca. 8M2 extra vloerruimte opgeleverd!

   De smeedvuren
   De muren hebben inmiddels een kleurtje gekregen en de vuren staan op hun plaats.

   De veerhamer
   De veerhamer heeft, na ruim een jaar plat (en in de weg) gelegen te hebben ook eindelijk een plek.

  • #7334
   prikkebeen
   Deelnemer

   Okee, dat is goed gegaan en een zeer korte samenvatting van de afgelopen twee jaar. Maar de smidsvuren zo op ijzeren onderstellen vond ik toch niet echt afgewerkt uitzien, dus heb ik muurtjes gemetseld waar de vuren nu op liggen. Het resultaat:

   Update smidse
   De vuren zoals het er nu uitziet. Het linkervuur moet nog opgebouwd worden. Eerst zat de ventilator naar rechts, maar daar stak hij uit naast de ijzeren plaat. Door dit geheel om te draaien moet alles wel tussen de muurtjes passen. Hierbij kwam het leuke detail tevoorschijn dat dat de klinkerbreker uit 1839 is!

   Het verrijdbare onderstel waar het linkervuur op lag is nu een verrijdbare werktafel geworden (met een metalen tafelblad als top, ideaal om schetsen op te maken)

   En ja, op de grond staat nog een mobiel (militair) smidsvuurtje. Met handventilator. Deze moet ik nog enigszins gaan aanpassen omdat ik nu geen stukken, groter dan de halve diameter van het vuur, kan verwarmen. Oftewel: de zijkant van de “kist” gaat verwijderbaar worden. Dat wordt een volgend project.

   Eerst moet nu de rookkap gemaakt worden (ja, nog steeds). Ik was op zoek naar tweedehands platen. En heb RVS-platen gevonden. Helaas zou gebruik van die platen betekenen dat de kap ca. 140 kilo zou gaan wegen (ja, ze waren relatief dik). Morgen ga ik verder met de jacht op de platen, ik blijf bij mijn voornemen dat ik graag deze vakantie nog binnen aan het smeden wil (dus heb ik deze week nog). Ik moet er wel bij zeggen dat ik vrijdag (en waarschijnlijk zaterdag ook nog) de buren ga helpen met het leggen van een terras. En zij mij later dit jaar met het aanleggen van mijn terras (en het vervangen/isoleren van het dak, en het afgraven van de tuin en en en.. :))

  • #7342
   Peer
   Deelnemer

   Je hebt in ieder geval al een boel werk verzet John, ziet er al goed uit.
   Als dit straks werkend is, heb je een geweldige smederij.

   Gaat het met het woongedeelte ook zo voorspoedig
   ?

  • #7357
   prikkebeen
   Deelnemer

   Voor het woongedeelte sta ik dit jaar (weer) voor een paar grote operaties. Het dak moet geïsoleerd worden en het platte dak van de bijkeuken moet vervangen worden. Beiden veroorzaken lekkages, dus beiden zijn noodzakelijk. Maar ik overweeg om beide klussen zelf (met hulp) aan te pakken om de kosten te drukken.

   Vandaag ben ik op bezoek geweest bij de lokale ijzerleverancier. Hij adviseerde 3mm plaat. Het gewicht gaat dan ook ruim boven de 100 kilo uitkomen voor een kap met een grondvlak van 2.25 * 0.70 meter. Maar de kosten zijn de helft van het RVS. Ik moet nu dus wat rekenwerk gaan uitvoeren zodat ik morgen de bestelling kan gaan doorgeven. Door de feestdagen zal het leveren deze week niet meer lukken, volgend weekend (18/19 mei) wil ik de boel gaan installeren. Dus als iemand zin heeft om te komen helpen, graag 🙂

  • #7358
   lexoo1
   Deelnemer

   wordt heel mooi man, ik wou dat ik de ruimte had om het zo aan te leggen, ik moet ook maar eens foto’s gaan maken,

  • #7359
   Peer
   Deelnemer

   Voor zover ik nu kan zien kan ik de 18de wel even komen helpen.
   Laat de details maar even weten via mail.

  • #7393
   prikkebeen
   Deelnemer

   Ik heb je een bericht via facebook gestuurd Peer. Het mailadres dat ik heb gaf een foutmelding.

   En het ijzer is inmiddels besteld. Dat moet begin komende week op maat geknipt zijn.

  • #7547
   prikkebeen
   Deelnemer

   Zo, de buizen voor de schoorsteen zijn binnen ( diameter 355 mm). Alleen voor de dakdoorvoer moet ik nog iets verzinnen. Die hadden ze ook, maar de prijs daarvan was (zonder btw) het dubbele van de buizen met alle bevestigingsmaterialen (incl. btw). Dat werd me toch een beetje te gortig. Als iemand nog een tip heeft: graag! (schuin dak, 31º-45º)
   En er moet nog iets op van regenkap. Maar ook die komt wat prijs betreft in de buurt van de het totale buizenmateriaal.
   Ik ga zometeen maar eens marktplaats afschuimen…

  • #7555
   prikkebeen
   Deelnemer

   De buis voor de schoorsteen:

   Schoorsteen

   Het ijzer voor de rookkap was vandaag ook klaar (op maat gesneden). Tegen het smidsevuur staat het hoekprofiel voor het geraamte. Details moeten nog verder uitgewerkt worden.

   Rookkap

   Ik ben al heel blij met de toegezegde hulp van Peer, maar ik heb zo’n vermoeden dat extra hulp nog wel eens nodig zou kunnen zijn. Gegadigden kunnen zich nog steeds aanmelden!

   p.s. Peer, misschien is het handig als je een eigen laskap meeneemt?

  • #7567
   prikkebeen
   Deelnemer

   Dankzij hulp van Peer en Thomas is het werk gisteren flink opgeschoten. Nog niet wat ik hoopte, zoals gebruikelijk was ik weer veel te optimistisch. Maar:

   Schoorsteen
   Het gat was in het dak gemaakt, dus is de schoorsteen erin gegaan.

   schoorsteen
   Binnen is het echter nog een doodlopend stuk.

   Rookkap
   De rookkap begint ondertussen wel vorm te krijgen. Rondom zit hij in elkaar, nu nog de bovenkant erop zetten en de lasnaden een beetje netjes schuren. Doel: komende week ophangen.
   Vandaag kreeg ik het idee om aan de bovenkant twee ringen te lassen en vervolgens de kettingtakel van de buren te lenen. De takel aan de balken en ophijsen die handel! Komende week wil ik de kap afkrijgen, zaterdag moet hij dan geplaatst kunnen worden.

  • #7570
   GJB
   Deelnemer

   Moi,

   Ziet er al mooi uit het begin is er
   Misschien een leuk experiment om trek te generen hoger in de schouw of trechter een plaat plaatsen waar bij je rond om een kier laat waarvan de oppervlakte net zo groot is als het oppervlak van de schoorsteen buis
   Dit word ook bij lasdamp afzuig instalaties gedaan om gerichte trek te krijgen ipv de ongewilde lucht verplaatsing
   Suc6 met de smederij

   grt GJ

  • #7616
   prikkebeen
   Deelnemer

   AAARRRRGGGHHHHHHhhhh… De rookkap zit in elkaar, ik ben de naden aan het schuren en besef opeens dat ik de bovenkant verkeerd om heb gemonteerd. Het gat zit aan de verkeerde kant. Terwijl ik toch twee dagen hieraan aan het lassen ben geweest is me dat niet eerder opgevallen. Toen ik hem verplaatste naar de kap was ik nog heel bewust aan het denken dat ik moest opletten hoe ik ‘m legde. gloeiendegloeiendegloeiendegloeiende gloeiende!
   Ondertussen denk ik al de oplossing gevonden te hebben. Los slijpen wordt het dus niet. Gelukkig heb ik de schijf nog die uit de opening gekomen is. Die gaat er dus terug in en dan op de goede plaats een nieuw gat zagen. Het idee van Thomas om de decoupeerzaag te gebruiken was een gouden idee, dat ging relatief snel, zeker met hulp van wat snij-olie. Zucht.

  • #7640
   lexoo1
   Deelnemer

   lekker is dat haha denkje bijna klaar te zijn besef je dat je het verkeert hebt gedaan,, xD herkenbaar,,

  • #7650
   prikkebeen
   Deelnemer

   Zoiets gebeurt maar 1x Lex. Per project dan 🙂

   Maar de rookkap is klaar en staat op de plek! Woensdag moet d-day worden, dan gaat hij opgehangen worden en kan ik voor het eerst in een eigen smidse vuurtje gaan stoken!

   Rookkap klaar

   Rookkap klaar

   Hmmm… ik bedenk me net dat ik aan de achterkant nog een paar plaatjes moet lassen waar een bout doorheen gaat naar de muur. De ogen worden gebruikt voor kettingen naar de balken toe. De bovenste ogen in eerste instantie voor het optakelen van de kap.

  • #7652
   Louis
   Deelnemer

   Uiteindelijk wordt dit een prachtige smidse, waar je naar hartenlust kunt smeden.

  • #7660
   prikkebeen
   Deelnemer

   WOOHOO!!!!!!

   Vuur01
   Ramon Ranschaert helpt bij het monteren van een ophangpunt

   Vuur01
   De kap hangt op niveau, de schoorsteen is geplaatst maar voor de zekerheid hangt de kap nog op aan touwen.

   Vuur01
   Alles is zoals het zou moeten zijn. Joepie!

   Vuur01
   Het eerste vuur in de eigen smidse.

   Vuur01
   En het brandt goed!

   Vuur01
   Wat extra kolen op het vuur voor het effect 😀

   Vuur01
   Het eerste werkstukje, niet echt spectaculair, maar ik had zoiets gewoon nodig.

   Vuur01
   Een totaalplaatje

  • #7664
   Peer
   Deelnemer

   Het is dan toch gelukt, John. Ziet er goed uit hoor.
   Smeden maarrrrr!!!!!

  • #7782
   prikkebeen
   Deelnemer

   Vandaag de smidse met een beetje luxe uitgebreid 🙂

   Hangmat
   Eerst een beugel gesmeed die om een dubbele I (of is het H?) balk heen past. Daar een schommelhaak aan bevestigd en voila:

   Hangmat
   Ik heb een hangmat in mijn smidse 😀
   De beugel heeft ruimte genoeg om over de balk te kunnen schuiven, dus de hangmat kan prima aan de kant.

  • #7783
   prikkebeen
   Deelnemer

   Vandaag een beetje luxe aan de smidse toegevoegd. Eerst een beugel gemaakt die over twee I (of zijn het H?) balken kan schuiven:

   Hangmatbevestiging
   Daarna een schommelhaak eraan bevestigd en voila:

   Hangmat
   Ik heb een hangmat in mijn smidse 😀
   De beugel heeft genoeg speling om de hangmat heen en weer te kunnen schuiven.

  • #7784
   prikkebeen
   Deelnemer

   Hmmm… er gaat iets vreemd. Ik heb zojuist een bericht gepost en dat is niet verschenen in het topic. Dus nog maar eens gedaan en nog niet te zien. Maar op pagina 1 staat dat er 19 berichten in dit topic zitten, op pagina 2 staat dat het er maar 17 zijn. Dus waarschijnlijk staat het bericht er 2x in. Nu is het afwachten wanneer ze te zien zullen zijn. In een ander topic kwam het bericht wel meteen in beeld.

  • #7788
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ja vreemd. Louis had ook al een probleem met reageren. ik snap niet echt waar het aan ligt. Steeds als je denkt dat alles nu in orde zou moeten zijn, duikt er weer iets lulligs op….

   [edit] Ow kijk, dit bericht verschijnt veel later ineens.

Weergave van 20 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.