Plaatstaal verwarmen en kleuren

  • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 6 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #495
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder
    • #3090
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik heb een probleem / vraagstuk waar ik graag een passende oplossing voor zou willen vinden.
      Het is namelijk zo dat ik bezig ben met een keuken eiland. Het word een flink ding, met een stalen frame en zij/frontpanelen en een houten afwering, betreffende de deurtjes, ladefronten en topblad.

      De bedoeling is om den geheel al wat ouder te laten lijken en daarom heb ik ervoor gekozen om de framedelen wat in te deuken hier en daar en gebruik te maken van klinknagels om die oude, robuuste uitstraling te krijgen. Ook zijn de framedelen gekleurd. dat wil zeggen dat ze tot oxidatie verhit zijn (met staalborstel opgewreven) en vervolgens in rook naar het metaalzwart gekleurd zijn en weer opgewreven.

      Met het de framedelen ben ik klaar en dus besloot ik, voor de boel in elkaar te zetten, om de panelen te doen. Zoals je snapt, staat het niet bepaalt mooi als ik blank stalen platen zou gebruiken als frame. Dus koos ik ervoor om de platen dezelfde behandeling te geven als de framedelen. Helaas pakte dat verkeert uit.

      Met een klein proefdeeltje ging het perfect maar toen ik de grote paneelplaten in het smidsvuur verwarmde, ging het mis. Door de hitte ontstaat er spanning in de plaat en trekt de plaat krom. Na de rest ook verwarmt te hebben, trekt het wel iets bij maar het blijft een golvende plaat die overblijft. Zoals je snapt heb ik daar niets aan. De kleur was perfect maar golvende panelen, dat lijkt mij niet echt mooi.

      Nu is mijn vraag aan jullie, wat kan hier aan gedaan worden. Ik zoek die specifieke, glanzende, gerookte metaalkleur, maar dan wel op een strakke plaat. Heeft er iemand een goed idee?

      Ik ben al aan het experimenteren met het aanroesten van de plaat maar heb het vermoeden dat dat niet helemaal gaat aansluiten bij de framedelen. Ook heb ik gebeld met de staalhandel om te kijken of zij de delen nog eens door de wals willen gooien maar zij gaven aan dat dit geen oplossing zal zijn. De plaat blijft golven vertonen..

    • #3094
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Hoi Peer,

      Ik werk wel eens met plaatwerk en kan je navolgende instructie geven wel zonder garantie.

      plaatwerk tussen twee spannings velden (bulten) bewerken door middel van uithameren (materiaal opprekken)waardoor spanning gelijkwordt en bult wegtrekt. Dit is een oude methoden om plaat te vlakken. Benodigd gereedschap stalen vlakplaat/vlakaambeeld en hamer van ca, 800 gram met een zeerlichte bolling of afgeronde kanten.

      Wat ook wel eens wil helpen bij klijnere bulten is met een houten hamer op de bulten slaan.

      of in het midden van een bult met de pit een puntje roodheet stoken, krimp is groter dan uitzet en je kan er resultaat mee boeken.

      Gegroet Jack

    • #3096
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Misschien kun je ook een krimphamer gebruiken om de bobbels eruit te werken, maar ik denk wel dat het zichtbaar zal zijn op de plaat (maar misschien kun je alles vanuit een kant oplossen? de achterkant?)
      Een krimphamer is een soort hamer met baan die lijkt op een wafelijzer.

      Of gewoon maken en dan je keuken in de fik steken kan natuulijk ook 😉

    • #3098
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Warmgewalste plaat i.p.v. blanke plaat ?

    • #3099
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      @ Jack
      Het uithameren ( en ook het wafelijzer idee van Dirk)zijn volgens mij niet de goede oplossing. Ik heb het voorzichtig met de vlakhamer aan de binnenkant geprobeert maar het haade niets uit en ovendien zie je het erg goed . Het is maar plaat van 1,5 mm dus alles wat je aan de ene kant doet, zie je direct aan de andere kant ook. Nu is het iderdaad wel zo dat de vlakhamer rechte kanten heeft dus wat jack aangaf (afgerondde kanten) kan wel helpen maar ik betwijfel of je er de golven helemaal mee uit krijgt. Natuurlijk ga ik er nog wel even een poging mee wagen dus jullie horen nog wat het geworden is.

      @ Dirk: Jouw geinige plannetje om de keuken in de fik te steken gaf mij wel een ideetje. Wat zou er gebeuren als ik de plaat eerst in het frame vastzet en dat de warmtebehandeling geef? Zou het dan minder golven of trekt het dan het frame ook uit fatsoen? Daar ben ik wel benieuwd naar.

      @ Thijs: warmgewalt staal komt geloof ik niet voor in 1,5 mm. Maar stel dat het wel zo is, betekent dat dat het materiaal niet zou gaan golvel omdat het dan al een warmtebehandeling ondegaan heeft?
      De walslaag zelf is trouwens niet het resultaat waar ik naar op zoek ben. Dat is meer een matte blauw-grijze zlaag. Eeen heel andere uitstraling dan de glimmende zwaet-metaal kleur die ik wil.

    • #3106
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      @ Thijs: warmgewalt staal komt geloof ik niet voor in 1,5 mm. Maar stel dat het wel zo is, betekent dat dat het materiaal niet zou gaan golvel omdat het dan al een warmtebehandeling ondegaan heeft?
      Nee, als je warmgewalsteplaat boven of in het smidsvuur verwarmd, trekt die hetzelfde krom als blanke plaat.
      Als het uiterlijk van de warmgewalste plaat nog niet voldoet, kun je er misschien nog wat Zebra of Zebraline opsmeren en daarna uitboenen.
      Zebra kun je ook op blanke plaat toepassen, maar dan houdt het niet zo goed alsop gegloeide plaat.

Weergave van 6 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.