Ring smeden

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 25 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #656
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #4362
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Er zijn de afgelopen maanden diverse bomen omgegaan in de tuin. En morgen gaan twee populieren van >20m als laatste tegen de vlakte. Die staan vlak bij het huis en tegen een electriciteitsdraad aan (in Belgenland lopen die bovengronds).
   Dan kan ik eindelijk beginnen met het opnieuw aanleggen van de tuin.

   Maar de vraag: ik ben van plan van stukken boom bijzettafeltjes te maken. Ik wil proberen te voorkomen dat het hout gaat scheuren (tips zijn welkom) en daarom een ring rondom enkele plakken hout smeden. Maar waar moet ik dan rekening mee houden? Ik denk aan: hoeveel mm moet de ring kleiner zijn dan het hout om er nog strak omheen te kunnen? Ik wil de ring vuurlassen, maar hoever moeten die stukken elkaar overlappen voor stevigheid? En ga ik de ring niet groter kloppen als ik die stukken vasthamer? Dat soort zaken. Er is nog geen spoed bij, Bokrijk gaat pas 31 maart open. Maar mocht ik eerder de kans krijgen om een vuur op te stoken wil ik dat zeker gaan proberen.

  • #4363
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   In vroeger tijd was dit soort probleem al bekend. Omdat karre-wielen in de zomer uitdroogden en kleiner werden. De stalen band (reep) moest ook kleiner gemaakt worden

   Kom 25 maart naar de grote smedendag van De Locht. 😛
   En ik laat je een repen-stuik-maschine zien.

   Karrepen werden welliswaar gevuurlast maar ook geklonken.
   Droog hout dat door vocht uitzet werd in de oudheid al gebruikt om rotsen te spleiten
   Dus ook jou stalen band heeft heel wat te houden als de houten schijf vocht opneemt.

   Misschien moet je het hout eerst een hele tijd laten drogen met een verstelbare ring zodat het niet zal scheuren? Ben geen timmerman. :=D

   Zaagplezier, Wil

  • #4364
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo prikbeen,

   Ik wil je feestje niet bederven en persoonlijk ben ik altijd blij met iedere boom die omgaat, maar wat jij wilt zal niet gaan werken. De ringen / hoepel / bandentechniek is niet bedoeld voor vers hout en dat zijn net omgezaagde bomen zeker.

   Reken bij populier maar op een krimp van 10 tot 15 % en dan is het sompel vast te stellen dat je nooit zoveel rek of voorspanning op je ijzer zult kunnen aanbrengen. Afgezien van het weerstandsvermogen van het hout.

   Waar je wel aan zou kunnen denken is de (ook al eeuwenoude) techniek van spieen en lunzen. Kijk naar sommige molenwielen.

   IN het kort omschreven. Van een reep staal worden de uiteinden dubbelgeklapt rondom een strip. Deze uiteinden worden omenom uitgehaald zoals dat bij een scharnier ook het geval is. Na het walsen worden de uiteinden in elkaar gelegd en wordt er van bovenaf een spie door de ogen gedreven. Bij een groot wiel waar men veel krimp verwacht maakt men meerdere van zulke verbindingen in de omtrek. Gedurig aanslaan van de spieen tijdens het drogen maakt dat er spanning op de ring blijft staan.

   Ik denk dat dit een goede oplossing is.

   Succes, ook in Bokrijk.

  • #4369
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   @Wil: ik heb de 25e nog niets op de agenda staan 🙂


   @Olieboer
   : ik ben niet blij met het kappen van bomen. Maar deze zijn gewoon gevaarlijk. Morgen gaan er meteen acht fruitbomen terug de grond in. En een gele kornoelje staat ook op het programma. Daarvoor zal de tuin echter eerst puinvrij gemaakt moeten worden. En dat zal waarschijnlijk volgend jaar pas gebeuren, ik wil eerst dubbel glas in de ramen…
   In ieder geval bedankt voor de tips. Het is een flinke krimp die ik van de populier mag verwachten. Er liggen ook nog stukken berk, den en esdoorn klaar voor diverse projecten waarbij ik ook smeedwerk wil gebruiken.

   De techniek van spieën en lunzen is me niet helemaal duidelijk, maar google zal vast wel hulp bieden. Ik kan in ieder geval weer verder.

  • #4375
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Goed verhaal Olieboer,

   De benaming van de technieken kende ik niet. Maar ben geboren langs een molen en van jongs af met techniek vertrouwd.

   Herbeplanten is prima Prik,
   Een kornoelje zou iedere smid in zijn tuin moeten hebben. Dit hout is de beste steel voor hamers (volgens de Belgen). Trillingdempend vermogen is veel beter dan essen (hickory). Ondanks dat er knoesten e.d. in Kornoelje zitten is het taai en splintert niet.

  • #4377
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Moi,

   Leuk en interessant, voor de hoepel zou je evt ook nog op kunnen spannen door aan de einden ogen te smeden en die met een draad eind met elkaar te verbinden die je dan met moeren naar elkaar toe kunt trekken
   Meen dat vroeger eerst het hout werd gewaterd zodat de levens sappen er uitweekten en daarna gedroogd maar hoe en wat ???
   Maar het heeft me wel altijd geboeid, hout zet ook alleen in de breedte uit de boom word wel dikker maar bijna niet langer
   Hebben een houten vloer en die werkt 1-2% bij 6m breedte dus meer dan 6cm die groeit in het voorjaar en krimpt als de kachel weer aan komt, dus de kieltjes er uit en er in en zo blijf je jaarlijks bezig :=D
   Maar als alternatief er komt ook een heerlijke warmte vanaf
   Suc6

   grt GJ

  • #4378
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik denk dat de meeste smeden vroeg of laat toch in aanraking gaan komen met hout. En dan niet voor de kachel. Ik vond je stuk erg leerzaam Olieboer. En ik geef toe dat ik ook zo snel mogelijk met dat hout aan de slag wil. Maar nu ga ik toch eens op zoek naar een stromend water om het hout te wateren.

   Ik denk te begrijpen hoe de rijgverbinding werkt. Ik laat het nog even bezinken maar ga het zeker proberen (Hamerslagdag?)

   En ik heb nog wel een stukje gele kornoelje voor je liggen. Niet gewaterd 🙂

  • #4387
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Okee, ik ben nu op de molen (oliemolen de passiebloem in Zwolle) en moet wachten op de controleur van de bliksemafleider. (ze hebben weer eens een stukje koper weggeknipt).
   Maar dus mooi even tijd om wat fototjes te schieten. De rijgbanden zitten om het wiel geklemd omdat dit op leeftijd begon te raken en in de verbindingenn los kwam te zitten.

   Eens kijken of het me lukt om een link te kopieren:
   http://www.mijnalbum.nl/Album=CSW38NHJ
   En zowaar kan mijn camera ook filmen:

   Hartelijke groet,

   Mark

  • #4388
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Duidelijker dan dit kan het niet. En ik zat toch anders te denken.
   Mijn dank is groot!

  • #4422
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Mark, ben jij van plan a.s. zondag naar smedendag in De Locht te gaan? Ik heb een stuk gele kornoelje voor je in de auto liggen, als dank voor de nuttige tips in dit topic.

  • #4425
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Wil of anderen,

   Wie weet hoelaat de smeden dag morgen bij De Locht in Melderslo begint.
   Ik ben namelijk van plan in de ochten even een luchtje van het kolenvuur op te snuiven.

   Gegroet Jack

  • #4426
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Jack,

   Om elf uur barst het spektakel los!

   Groet

   Dirk

  • #4428
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Mijn onhandigheid heeft mij gisteren parten gespeeld. Tijdens het slopen een brok muur op mijn voet gekregen.
   Vanmorgen kon ik er nauwelijks op staan dus ik laat er zo eerst eens naar kijken. Maar de locht zit er vandaag even niet in, helaas. Had ik wel gezellig gevonden met dit mooie weer…

  • #4429
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Peer,
   Beterschap.

   Ik hoop dat het niets ernstigs blijkt te zijn. Dat je maar weer snel rondjes om het aambeeld kan rennen.

   Ik had gehoopt op een leuke reportage van jou over deze smedendag.
   Nu zal ik het zelf moeten doen. Misschien vind ik in Ronald of Dirk nog wel een goede co-schrijver. :=D

   Wil

  • #4430
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   heey peer

   beterschap met je voet

  • #4431
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ooh en peer wel goede werkschoenen aan doen he 😛

  • #4435
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Het was helemaal geweldig vandaag. Ik probeer er morgen wel iets over te schrijven want ik ben helemaal knackered nu. Net door alle omleidingen 3 uur over de terugreis gedaan. Ik vind het genoeg zo.

   Groet, Ronald.

  • #4456
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Het idee heeft vorm gekregen. Mark gaf al aan dat meerdere verbindingen een stoerder uiterlijk zouden geven. Mijn plan is nu om rond de schijf hout een ring te maken met drie verbindingen zoals hierboven beschreven. En dan de wiggen lang genoeg maken dat die als tafelpoot kunnen dienen. De onderkant zal dan niet helemaal scherp mogen zijn natuurlijk, maar dat is het afwerken. Hoe ik dat precies ga doen weet ik nog niet. En het worden overigens bijzettafeltjes, dus ze hoeven niet echt hoog te zijn. Bedankt aan alleen die hebben bijgedragen aan dit onderwerp!
   Komend weekend wordt experimenteren in Bokrijk 😀

  • #4459
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi John,

   Ik ben wel benieuwd hoe die er uit komen te zien. Neem je ze mee naar de Hamerslagdag? Dat zou leuk zijn.

   Groet, Ronald.

  • #4460
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Moi,

   Leuk tafel idee wel de wiggen met het bredeeind naar beneden doen mocht je een keer stevig met de vuist op de tafel slaan heeft het ten minste geen grote gevolgen 😆
   Suc6
   OOk Mark bedankt voor de interessante uiteenzetting dank daarvoor ben weer bij, ook hier staat nog een kornoeltje maar moet nog wel iets groeien tot hij op steel dikte is 😉

   grt GJ

  • #4469
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Vandaag was een heerlijke dag in Bokrijk. Niet echt druk en heel veel leuke gesprekken gevoerd. En ook nog twee collega-smeden ontmoet (en warm geprobeerd te maken voor Smeden Totaal en de Hamerslagdag). Maar door het opstarten van de smidse ben ik vandaag niet verder gekomen dan 1 spie. Morgen hoop ik toch 1 tafeltje af te krijgen (zegt hij optimistisch)

  • #4490
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Na de tweede dag zijn de drie spie-en af en de drie stukken ijzer die de band moeten gaan vormen zijn aan een kant gespleten en tot ringen omgevormd. De andere kant moet nog smaller worden gemaakt om de enkele ring te vormen. Al met al ben ik niet ontevreden, alhoewel de eerste poging dus nog lang niet af is.

  • #4730
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   En het proefproject is klaar!

   Het in elkaar zetten is een pokkewerk. Drie stukken (heet) ijzer en drie wiggen die tegelijk gehanteerd moeten worden :/
   Gelukkig kwam de (gepensioneerde) buurman net op tijd eens kijken :). Ik ben op zich wel tevreden met het resultaat, alhoewel het zeker nog niet goed is. Ik denk dat ik de volgende keer dunnere strip moet gebruiken (nu 5mm dik), het ijzer buigt niet echt om het hout heen. En het hout is beschadigd met het vastkloppen. Er is dus nog verbetering nodig, zowel van het proces als de materiaalkeuze.

  • #4732
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Beschadigd of niet, ziet er prima ui op de foto.

   nog ruimte genoeg om het indrogen te compenseren zo te zien.

   Al met al een geslaagd project zou ik zeggen.

   Dus: Meer tafels en stoelen :B: Wil

  • #4744
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik ben zeker van plan hiermee door te gaan. En ik neem dit exemplaar komend weekend mee naar de Hamerslagdag, dan kunnen jullie hem van dichtbij bekijken.

Weergave van 25 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.