Schroefdraad

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #456
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #2809
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Gisteren vroeg een (oudere) bezoeker in Bokrijk me hoe vroeger schroefdraad werd gemaakt. In de tijd voor de draaibanken en met name die met vierkante draad, niet de spitse zoals die met draadtappen wordt gemaakt. Iemand?

   Hij had zelf een tip gekregen dat er een stuk draad om de staaf werd gedraaid en dat de lijn was waarlangs gebeiteld werd. Zijn poging dit met een stuk hout te doen werkte niet echt.

  • #2811
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Prikkebeen hoe ze het maakte in metaal weet ik niet, maar in hout werd een spiraal of tors vorm afgetekend,ingezaagd en dan uitgehakt,raspen,vijlen en schuren.
   Houtdraaien kon met al vrij vroeg(aan gedreven met een boog of tak).
   Schroefdraad kon men maken met een draadstreler setje ,inwendig en uitwendig.
   Later met een snijblok en snij ijzer(zoals een tapsetje)
   Groet Bouk

  • #2812
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ooit heb ik van een oude smid gehoord dat de draad er op de schrootbeitel in werd gehakt. Heel fijn. Vervolgens een vierkante moer met een gat net iets groter dan de bout. Die moer werd dan pisheet om de bout gedaan, en een paar flinke klappen op alle zijden om het gat strak om de bout te zetten. Daarna werd de moer ten opzichte van de bout snel wat heen en weer gedraaid en langzaam afgekoeld. Zo kreeg men een setje van bout en moer die bij elkaar pasten.

   Heb het alleen gehoord dat het wel zo werd gedaan, heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar dat komt nog wel. Er zijn ongetwijfeld nog andere methoden.
   Reinier

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.