Wat mag smeedwerk kosten

  • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 15 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #682
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Discussie over prijsstelling

    • #4561
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik heb deze enquette geplaatst in de hoop een discussie los te maken over de prijsstelling van smeedwerk.
      Regelmatig wordt er door hobbysmeden werk aangeboden dat in mijn ogen ver onder de marktprijs ligt.
      Wat zijn de consequenties hiervan?
      Is het een ondermijning van de waarde van smeedwerk?
      Wordt het smeedvak bedreigd door deze praktijken?

    • #4562
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      er van uitgaande dat het afgeleverde werk goed is, gewoon al je uren rekenen, materiaalkosten er bij, en dat is de prijs. De beroeps moeten er nog belasting bij rekenen, en dat maakt het voornaamste verschil. En als je naam opgebouwd hebt en erg mooi smeedwerk aflevert kan je natuurlijk meer gaan rekenen. Mensen die middagen gaan hobby smeden, en het vervolgens verkopen voor een habbekrats, dat is niet handig voor de markt nee.

    • #4570
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      ik geef johan helemaal gelijk het is zeker niet handig dat er hobby smeden zijn die ver onder de prijs gaan werken.

    • #4582
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik vind het een hele goeie vraag! Ik ben nu een tijdje bezig met een poging prof te gaan smeden, en naast het vinden van een geschikte bedrijfslocatie is prijsstelling één van de vraagstukken waar ik mee zit…

      Als prof is het natuurlijk logisch dat je prijs bestaat uit materiaal, uren, belasting en misschien een stukje opslag als je je dat kan veroorloven… Maar hoe bepaal je van sommige projecten de prijs?

      Als het werk recht-toe-recht-aan is kan je op bovenstaande wijze, prima rekenen… maar wat als het bijzonder kunstzinnig is? Hoe zet je een prijs op kunst? Iets waar Jan bijvoorbeeld meer over weet (kunst in de openbare ruimte plaatsen)

      En wat als je bijvoorbeeld voor een huiseigenaar van een monumentaal pand of een gelijkwaardig mooi oud gebouw al het originele smeedwerk vervangt? Zeg, alle ballustrades en trapleuningen van het buitentrapje/bordes, de entree, trap en overloop. Al het hang en sluitwerk, kelderroosters, muurankers, noemmaar op… Dit is natuurlijk een waardevermeerdering voor het pand van tienduizenden euros en mogelijk meer! Als je hierin alle bovenstaande onderdelen (materiaal, uren, belasting) meerekent leg je bij deze klant al een aardige rekening neer, maar snoep je hier een schepje bovenop dat in verhouding staat tot de waardevermeerdering die de huiseigenaar eraan overhoud? Prijs je jezelf hiedoor uit de markt of zijn er zulke constructies mogelijk?

      Of nog algemener misschien: Bij een stuk prachtig en uniek hekwerk met een hoop toeters en bellen. Reken je een leuke toeslag voor een uniek stuk werk, wat de klant nooit ergens anders had kunnen krijgen (iig niet bij een standaard hekwerkfabrikant) of reflecteerd deze meerwaarde terug in de grote hoeveelheid extra uren die je in al het priegelwerk gestopt hebt en jij op de rekening zet?

      Ik gok dat dit natuurlijk per project sterk verschilt en dat je per opdracht goed moet proberen aan te voelen wat een specifieke klant bereid is te betalen voor je werk en in hoevere daar rek in zit….
      Maar ik vind het een lastig vraagstuk en ben ook wel benieuwd naar de wijze waarop anderen hierin rekenen…

    • #4583
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Maar reken ook de andere kant op. De tijd die ik nu besteed aan een eerste stuk, blijft die zo of gaat de werktijd korter worden (waarschijnlijk wel). Reken ik nu de huidige tijd of de toekomstig verwachte tijd?

    • #4585
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Het is inderdaad niet gemakkelijk om een prijs op smeedwerk te zetten, maar als je goed probeert in te schatten hoeveel werkuren erin zitten en de kosten van materiaal kan je toch al een aardige prijs berekening maken. Vergeet ook zeker niet de kosten van kolen, gas door te rekenen, ook de kosten van elektriciteit kunnen aardig oplopen bij gebruik van machines en laswerk.

      De waarde waarin bv een pand stijgt (zoals Anvil aanhaalde als voorbeeld) daar kan je geen rekening meehouden vind ik, als bv. je tuin laat aanleggen telt de tuinman toch ook niet een paar honderd extra daarvoor ?
      Je telt natuurlijk best aan de ruime kant zodat je tijdens het werk niet voor onprettige verrasingen komt te staan, als er eens niet lukt van de eerste keer of je bent erwat langer aan bezig dan gedacht.

      Dat is in iedergeval mijn visie hierover.

    • #4609
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      de belangrijkste vraag is wat wil jezelf verdienen
      word je veel gevraagd of moet je nog naam maken
      het voordeel van de smid is dat de collega smeden
      niet lopen te stunten op marktplaats zoals
      met andere beroepen voor een 10tje per uur
      dus mensen hebben geen idee wat het kost
      dus kan het in sommige gevallen mee zitten
      als je geen ervaring hebt met het inschatten van tijd
      zou ik het gewoon per uur doen ex btw en materiaal
      heb je dat wel kan je het aannemen
      en er een beetje bovenop voor als het tegen zit
      tenminste zo doe ik het
      succes

    • #4612
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      hallo

      Een op merking,als je je huis laat schilderen of je laat je auto repareren door een VAKman .En er wordt 25 euro per uur gevraagd dan wordt dit zonder ophef betaalt..
      Als men een smid 20 euro moet betalen dan is men aan het jammeren..
      VRIENDEN denk eens na ,je kolen je materiaal enz enz moet betaalt worden dus vraag een goede uur prijs ,als we dit alle zouden doen dan zijn we al een stuk verder…

      grt Ron

    • #4615
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Ik denk zelf dat het heel belangrijk is om een uurprijs te rekenen die marktconform is, ook al ben je zelf een hobbysmid.
      Een beroeps moet zijn prijs baseren op zijn kosten, loon, risico, en helaas de belasting.
      En dan ga je het met 20 euro per uur niet redden ik denk dat de gemiddelde uurprijs bij een smid op 45 a 50 euro ligt.
      Als er dan smidjes zijn die voor een schijntje van de prijs werken haal je niet alleen de beroeps onderuit maar ook de publieke waardering van het hele vak.

      In de gildetijd was het zo geregeld dat je eerst leerling en gezel werd dit betekende dat je hard kon werken voor weinig geld maar wel kennis ontving.
      Dit gaf een zekere bescherming aan het vak.
      Deze kennis is tegenwoordig vrij te verkrijgen via internet en forums zoals deze.
      Ik ben daar zeker geen tegenstander van maar vind wel dat de ontvanger van deze kennis wel een verantwoordelijkheid heeft om te zorgen dat de bron van zijn kennis (de beroepssmeden) niet onderuitgehaald wordt en zo het vak beroepssmid kapot maakt.

      Het is lastig als je net begint te smeden om je eigen werk als volwaardig te waarderen maar vergeet niet dat hetgeen je hebt geleerd al een hele prestatie is, zoek een manier om jouw werk om te rekenen naar het werk van een volwaardig smid.
      Als je er niet uitkomt ga naar een beroeps en overleg eens met hem wie weet wat voor kennis je er op mag doen.
      Persoonlijk gaan mijn tenen krommen krommen bij het zien van advertenties van handgemaakte messen voor 50 euro en ook het weggeven van kunstwerken aan bijv het openluchtmuseum.
      Welke boodschap geef je dan af ??
      Je krijgt misschien wel naamsbekendheid maar wel als die smid die het wel voor niks doet.

      Het is de gezamelijke verantwoordelijkheid van alle smeden om ons vak verder op te bouwen en groter en beter gewaardeerd te maken.
      Dit gaat ,denk ik, alleen maar als we elkaar respecteren enerzijds door kennis te delen en aan de andere kant door de fundatie van het vak gezamelijk in stand te houden.

    • #4616
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Dit is niet de eerste keer dat deze discussei op het forum gevoerd wordt maar deze krijgt toch een andere wending zo langzamerhand. Dat maakt het toch weer interessant.

      Persoonlijk kijk ik er toch iets anders tegenaan. Dat lijkt voor mij makkelijk daar het smeden niet mijn brood betekent maar toch is mijn standpunt niet anders dan bij elke andere branche.

      Natuurlijk heeft de hobbysmid prijsmatig een voorsprong op de beroepssmid. Maar ik vind dat je hier geen appels met peren moet gaan vergelijken.

      De hobbysmid smeed over het algemeen naast zijn andere bezigheden en zal er beduidend minder uren in kunnen steken dan de beroepssmid. Dit maakt de beroepssmid normaal gezien veel vakkundiger, in staat tot een compleet ander soort projecten, vele malen productiever en noem maar op.

      Ik ben van mening dat een klant een weloverwogen besluit maakt wanneer het gaat over kwaliteit(vakmanschap),leveringstijd,garantie…enz. Kiest de klant niet voor dergelijke zaken, dan zal deze hoogst waarschijnlijk toch nooit een klant van de beroepssmid worden. Ook niet als de hobbybuurman er niet was geweest.

      De gemiddelde beroepssmid kan de klant over het algemeen veel meer bieden dan de hobbysmid. Daar moet de klant voor betalen, zo simpel is dat.

      Dit verplicht de hobbysmid tot niets!
      Ieder is vrij te doen en laten wat hij wil en dus ook te vragen wat hij wil. Wanneer iemand zijn tijd en moeite voor een habbekrats aan een kennis verkoopt, is dat zijn goed recht. Het is zijn/ haar tijd en moeite. Het zou ronduit belachelijk zijn daar eisen aan te stellen.

      Als beroepssmid (of stucadoor, of tuinman of wie dan ook) steen en been klagen dat de markt verzuurd wordt kan deze die tijd en energie beter steken in constructievere zaken. Opdrachten en geld worden niet in jouw schoot geworpen. Daar moet je moeite voor doen.

      Loopt jouw hobbybuurman jou in de weg?

      Kan hij precies hetzelfde leveren in zijn vrije tijd, wat jij levert in beroepstijd? Ik denk dat je jezelf dan eens achter de oren moet krabben en moet gaan denken aan een manier waarop jij iets beters of mooiers kunt leveren. Geef de klant een reden om voor jou te kiezen in plaats van de buurman de boeman te maken.

      Krijgt jouw hobbybuurman “klanten” in zijn vrije tijd, die volgens jou eigenlijk jouw klanten zouden moeten zijn en blijft er niet genoeg voor jou over?
      Misschien is er dan iets mis met jouw manier van klantenwerving of misschien zijn de klant de voordelen van jouw werk niet helemaal duidelijk. Eerste instict van de mensen is zoeken naar iets goedkoops. Maar wat als de voordelen van het dure project ruimschoots opwegen tegen het prijsverschil?

      Wat voor eigen bedrijf je ook hebt (een eigen smederij is gewoon een bedrijf waar zaken gedaan moeten worden) er komt altijd meer bij kijken dan de ambacht alleen. Klantenwerving is een van de belangrijkste kenmerken van ELK bedrijf. De tijd dat de smid enkel achter zijn vuurtje stond te smeden en de klanten naar hem toe kwamen rennen, is lang en breed voorbij dus wen daar maar aan.

      Ik snap dat dit relaas voor sommige van jullie over zal komen als een smid-onvriendelijk verhaal (en dan ook nog van mij) Maar ik denk dat mensen zich moeten realiseren dat we in een land leven met meer 16 miljoen mensen. Al deze mensen hebben hun eigen behoeften. Wil je een eigen plekje tussen deze massa, dan zul je daar voor moeten knokken. Voor de moderne smid is dat niet anders. Je duikt in een ambacht waar in princiepe weinig plek/markt voor is. Mits jij er zelf een vorm aangeeft die jou past en waarin juist jij, als smid, een waardevolle toevoeging bent.

      Dan terugkomend op de eerste gestelde vraag, hoe bepaal je jouw prijs.
      Stel jezelf de vraag: wat is het jou waard? Wat zijn jouw gewerkte uren waard en hoe speciaal vind je jouw ontwerp. Deze twee factoren zijn wat mij betreft relatief en zullen voor iedereen anders uitpakken. Tel deze twee factoren bij de materiaalkosten en beoordeel of dit in praktijk ook een zinnige prijs is in de ogen van een eventuele afnemer.

      Vind je dat ik er compleet naast zit, mag je mij daarvan proberen te overtuigen.

      Het is de gezamelijke verantwoordelijkheid van alle smeden om ons vak verder op te bouwen en groter en beter gewaardeerd te maken.
      Dit gaat ,denk ik, alleen maar als we elkaar respecteren enerzijds door kennis te delen en aan de andere kant door de fundatie van het vak gezamelijk in stand te houden.

      Hier ben ik het mee eens. Ik vind wel dat je het vak verder opbouwd door elkaar ook binnen het vak te stimuleren over de grenzen te gaan in plaats van star vast te houden het bekende.
      Elkaar respecteren, betekent voor mij niet “dat men gezamelijk vastlegt wat een ambachtelijke nagel mag kosten”. In mijn ogen komt het minstens zoveel neer op “elkaar vrij laten in de gemaakte keuzes”, al dan niet betreffende prijsbepaling.

    • #4618
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Peer, treffend verwoord, helemaal mee eens.

    • #4625
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder
      Ik heb deze enquette geplaatst in de hoop een discussie los te maken over de prijsstelling van smeedwerk.
      Regelmatig wordt er door hobbysmeden werk aangeboden dat in mijn ogen ver onder de marktprijs ligt.
      Wat zijn de consequenties hiervan?
      Is het een ondermijning van de waarde van smeedwerk?
      Wordt het smeedvak bedreigd door deze praktijken?

      hou er rekening mee dat hobby smeden bepaalde kosten niet hebben zoals
      verzekeringen pand eventueel personeel en belasting dus kunnen ze het goedkoper aanbieden
      ik denk niet dat de beroepssmid hierdoor bedreigt word
      heb in mijn eigen vak ook veel concurrentie van mensen die onder de prijs zitten.
      maar heb zelf werk genoeg vakmanschap is ook wat waard ik maak me niet druk
      uiteindelijk prijzen ze zichzelf uit de markt

    • #4626
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      jongens

      Ik kan mensen die jullie hobby smeden noemen die wereldkampioen zijn geworden ,dus aub voorzichtig aan met de naam hobby smid , Tijdens de velen smeedtreffen waar wij onze mendewerking aan verlenen in binnen en buitenland zie ik de zogenaamde profs alleen maar met een foto toe stel rond rennen ,dus deze zijn ook niet heilig..
      Prijs bepaling , Wat dachten jullie van het vele smeedwerk dat te koop wordt aangeboden van andere landen bv (het oude oostblok) jullie weten zelf wel wie dit zijn,,Dit wordt ook ver onder de prijs wordt verkocht,daar hoor ik niets van,
      Tevens hebben we te maken met een nare tijd voor ons alle,de meeste mensen hebben gewoon het geld niet om een mooi kustsmeed stuk te kopen. Als we verder gaan met verijten te maken tussen hobby-of profsmid dit zal de smeed kunst niet ten goed komen.Wie zijn wij om elkaars werk af te keuren ,iets wat een colega smid met zijn hart en ziel heeft gemaakt..

      grt Ron

    • #4627
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder
      jongens

      Ik kan mensen die jullie hobby smeden noemen die wereldkampioen zijn geworden ,dus aub voorzichtig aan met de naam hobby smid , Tijdens de velen smeedtreffen waar wij onze mendewerking aan verlenen in binnen en buitenland zie ik de zogenaamde profs alleen maar met een foto toe stel rond rennen ,dus deze zijn ook niet heilig..
      Prijs bepaling , Wat dachten jullie van het vele smeedwerk dat te koop wordt aangeboden van andere landen bv (het oude oostblok) jullie weten zelf wel wie dit zijn,,Dit wordt ook ver onder de prijs wordt verkocht,daar hoor ik niets van,
      Tevens hebben we te maken met een nare tijd voor ons alle,de meeste mensen hebben gewoon het geld niet om een mooi kustsmeed stuk te kopen. Als we verder gaan met verijten te maken tussen hobby-of profsmid dit zal de smeed kunst niet ten goed komen.Wie zijn wij om elkaars werk af te keuren ,iets wat een colega smid met zijn hart en ziel heeft gemaakt..

      grt Ron

      hier gaat de vraag niet over
      deze discussie gaat de verkeerde kant op

    • #4630
      Opperhoofd
      Sleutelbeheerder

      Smeden zit bij mij in de familie. Men is er nooit rijk van geworden maar kon met veel gesappel het hoofd boven water houden. Zelf ben ik blij dat het alleen 1 van m´n vele hobby´s is. Ik kan maken wat ik wil, in m´n eigen tempo, naar m´n eigen idee, en zonder stress. Daarom maak ik nooit iets in opdracht. Wat ik maak is voor mezelf maar het meeste geef ik weg als cadeau. Ik zal er geen cent voor vragen, hierdoor hou ik m´n vrijheid. Zo hoef ik nooit twee keer hetzelfde te maken en blijft het leuk. Als ik alle arbeidsuren zou moeten rekenen is dit soort geknutsel onbetaalbaar.

Weergave van 15 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.