Voor je een heleboel spullen aan gaat schaffen zul je bij jezelf moeten nagaan wat jouw plannen zijn m.b.t. het smeden. Wil je simpelweg gewoon af en toe wat kunnen smeden maar ben je niet van plan om wekelijks of misschien wel dagelijks achter het aambeeld te staan. Of ga je er helemaal voor en wil je het onderste uit de kan halen.

Het verschil tussen deze twee is groot. Zeker wanneer het gaat om het creëren van jouw werkomgeving. In het eerste geval kun je wellicht volstaan met een simpel, klein en verplaatsbaar smidsvuur en een licht, evenwel verplaatsbaar, aambeeld. Deze spullen kun je gemakkelijk in de hoek van een schuur kwijt wanneer je niet aan het smeden bent. Zodra je aan de slag wilt gaan kun je ze gemakkelijk, desnoods buiten, opstellen.

Indien je wat serieuzer tewerk wilt gaan en zeker van plan bent een aantal keren per week het vuur op te stoken, wordt het ineens een heel ander verhaal. In dat geval zul je op zoek moeten gaan naar een geschikte (binnen) ruimte. Er moet een mogelijkheid bestaan, om deze ruimte goed geventileerd te krijgen en er zal genoeg ruimte moeten zijn om vrij te kunnen bewegen, zonder continue over jouw eigen spullen te struikelen of er tegenaan te stoten.

Opstelling

Nog belangrijker dan de grootte van jouw smidse is de opstelling van jouw materiaal. De drie hoofd items,het smidsvuur, aambeeld en (staart)bankschroef, moeten zo opgesteld staan dat je ze vanaf het smidsvuur met een of anderhalve stap kunt bereiken. Vaak worden deze voorwerpen dan ook in een driehoek geplaatst, met de rug van het smidsvuur tegen een muur.

Bij het plaatsen van het aambeeld is het slim om ervoor te zorgen dat de hoorn niet dwars, jouw loopruimte insteekt. Binnen de driehoek mogen zich geen obstakels bevinden.

De vloer

De werkvloer van de smidse moet vlak zijn! Of je nu buiten werkt of binnen, de vloer van jouw werkplek mag geen grote hobbels, gaten of andere obstakels bevatten. De reden hiervan is er maar een: veiligheid. Stel je maar eens voor dat je struikelt met een gloeiende staaf in je handen. Meer uitleg is er, denk ik, niet nodig.

De schoorsteen

Bij het bouwen van jouw smidse moet je er rekening mee houden dat de schoorsteen genoeg capaciteit heeft. Smeedkolen geven soms redelijk wat rook af en het is voor jouw eigen gezondheid het beste wanneer deze rook goed wordt verwerkt door de schoorsteen. Mocht de pijp van de schoorsteen toch te smal blijken, kijk dan of het mogelijk is om er een afzuiger in te plaatsen.

Veiligheid

Of je nu binnen of buiten werkt, de volgende veiligheidsmaatregelen zijn zeer gewenst.

Zorg dat er blusmateriaal in de buurt aanwezig. Dat hoeft niet per se een (tuin)slang te zijn. In negen van de tien gevallen heeft de smid een flinke hoeveelheid bluswater in de buurt voor zijn werk. Zit dit water in een grote ton, zorg er dan voor dat er op z’n minst een emmer in de buurt staat om dat water uit de ton mee te scheppen.

Naast blusmateriaal is het ook verstandig om een goed uitgeruste EHBO doos in de buurt te hebben (denk ook aan behandeling van brandwondjes). Een ongelukje zit in een klein hoekje en wees er dus op voorbereid. Kleine moeite, groot plezier.