Wie net besloten heeft te gaan smeden komt al snel voor een aantal vragen te staan. Sommige zijn na wat zoekwerk (bijvoorbeeld op het internet) zo opgelost maar andere daarentegen, vragen gedegen onderzoek, studie of oefening. In dit artikel gaan voornamelijk op de vraag waar je de benodigde kennis en ervaring kunt op doen om uiteindelijk zelfstandig uit de voeten te kunnen in de smidse.

Autodidact:

Veel hobby smeden zijn autodidact. Zij hebben simpelweg de hamer opgepakt en zijn gaan experimenteren, net zo lang tot ze de slag te pakken hadden en ze tevreden waren met de resultaten die behaald werden. Het aantal uren achter het aambeeld is dan ook waar het maar al te vaak op aan komt bij het smeden. Ervaring en oefening. Er is dan ook helemaal niets mis met het “ongeschoold” achter het aambeeld staan.

Echter wanneer je het onderste uit de kan wilt halen, of je de professionele kant van het smeden op wilt, zou ik zeker aanraden om toch een opleiding of langdurige cursus te volgen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het smeden van een puntje niet moeilijk hoeft te zijn, MAAR, het smeden van een correcte punt, gebruik makend van de correcte en meest efficiënte techniek, dat is weer heel iets anders!

Het feit dat je een mooi product kun smeden, wil niet zeggen dat een dergelijk product er niet nog beter uit had kunnen zien, simpelweg doordat de smid een gedegen training gehad heeft. Daarnaast geldt ook de tijd die bespaard wordt wanneer men niet steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden. Hoewel het leuk kan zijn zelf met originele oplossing te komen, werkt het niet altijd even prettig wanneer er over alles nagedacht moet worden.

Opleidingen:

Smeedopleidingen zijn er in Nederland niet heel erg veel. Op onze Linken Pagina vind je er een aantal. Bij elke link staat een korte beschrijving, maar wanneer je alles over een opleiding wilt weten zul je even naar de website van de desbetreffende instantie moeten klikken.

Daarnaast worden op onze kalender regelmatig startdata van opleidingen weergegeven. Echter kan het zijn dat wij hier en daar wat over het hoofd zien dus raad ik je aan zelf ook op onderzoek te gaan.

Workshops:

Wil je gewoon een keertje proeven of smeden wel wat voor jou is, of wil je jouw kennis en ervaring op een bepaald gebied vergroten, dan is het wellicht een goed idee om naar een workshop te gaan. Workshops worden door het hele land gegeven en gaan over hele verschillende disciplines. Hier en daar verschijnen er wat op onze kalender maar ook hier geldt, ga zelf ook op onderzoek uit.

Internet:

Zoals met veel onderwerpen, valt er ook over smeden het nodige te vinden op het internet. Met Google kom je een heel eind wanneer het gaat om het achterhalen van betekenissen van bijvoorbeeld vaktermen. Daarnaast zijn er ook websites te vinden waarop technieken worden uitgelegd en filmpjes worden getoond.

Voor wie redelijk uit de voeten kan in met de Engelse taal is de schat van informatie, welke te vinden is op het internet helemaal ongelofelijk groot. Zoek maar eens op de woorden “blacksmith(smid), forge(smidsvuur) of forging(smeden), blacksmithing(smeden)”.

Daarnaast proberen wij op deze website natuurlijk ons uiterste best te doen om in de loop van de tijd een zo compleet mogelijk kennis-aanbod te creëren. Daarnaast hopen wij dat op het SmedenTotaal forum de nodige veteranen aanwezig zullen zijn, die jouw vragen zouden kunnen beantwoorden.

Boeken:

Als naslag werk kan het, als beginnende smid, handig zijn om wat boeken bij de hand te hebben in de smidse. Helaas zijn er nog maar weinig Nederlandstalige smeed boeken te vinden. Maar wie hard zoekt, vindt hier en daar nog wel een goed tweedehands boek.

SmedenTotaal Leer Video’s

In onze video sectie vind je de nodige video’s  waar diverse beroeps smeden verschillende technieken demonstreren en uitleggen. Daarnaast zullen zijn wij altijd op zoek naar leerzame maar ook leuke smeedvideo’s welke op de site gezet kunnen worden.