[fbshare url=”http://www.smedentotaal.nl/kennisbank/kunstsiersmeden/zelfbouw-gasoven/” type=”button”] [fblike url=”http://www.smedentotaal.nl/kennisbank/kunstsiersmeden/zelfbouw-gasoven/” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

In het forum van de oude site vond ik dit pareltje. Een mooi verslag van zelfbouw gasoven, geschreven door Yavanbruggen. Een verslag als dit verdient natuurlijk ook een plaatsje op deze site.

Een paar maandjes geleden kwam ik hier op het forum met vraagjes over de bouw van een gasoven. Vandaag is hij dan eindelijk af. Ik post nu hier zodat andere beginnelingen als ik ook makkelijk een gasoven kunnen maken met mijn ontwerpje, zonder dat ze het hele internet af hoeven te struinen op zoek naar informatie en leveranciers (zie lijst op het eind).

Ik begon met een oude melkbus die ik van marktplaats af heb gehaald voor 40 euro. Hiervoor kan je ook iets anders gebruiken, zolang het maar groot genoeg is voor je isolatie en werkruimte. Mijn melkbus had een doorsnede van 300mm.

1

Voor de brander heb ik gekozen voor een ¾“ T-rex van http://www.hybridburners.com/. Het is leuk om een brander zelf te bouwen, maar ook moeilijk zonder het juiste gereedschap. En omdat het toch het hart van de oven is, kan je maar beter hier niet op bezuinigen. Nadeel is wel dat deze uit amerika komt zodat je er flink wat invoerbelasting voor mag betalen en dat de aansluiting anders is dan wat je hier kan krijgen (NPT draad). Om toch nog een aansluiting te kunnen maken heb ik de TD van mijn ziekenhuis lief aangekeken met een fles zelf gemaakte wijn en mooie smeedverhalen. Hun hebben uiteindelijk een verloopstukje kunnen regelen voor mij.

Ik heb gekozen voor een isolatie laag van 50mm isolatiewol en 25mm vuurvast beton (tot 1700?C), waardoor ik uiteindelijk een werkruimte heb van 150mm doorsnede. Omdat ik ook werkstukken door wil kunnen voeren heb ik ervoor gekozen om een gat van 150mm doorsnede te maken in de bodem. Verder heb ik een klein gat van ongeveer 40mm doorsnee gemaakt aan de zijkant voor de brander. Om de brander op zijn plek te houden maak ik gebruik van 3 stuks ijzer met een moer eraan gelast zodat ik met bouten de brander vast kan zetten.

2

3

4

De isolatiewol heb ik hierna in de melkbus gezet en afgetaped met plakband zodat het geen water van het beton opzuigt, wat nadelig is voor de sterkte van het beton. Als mal heb ik gebruik gemaakt van een pvc buis van 125mm met daarom heen gewikkeld isolatie voor laminaat (groen op de foto) tot een dikte van 150mm. Voordeel hiervan is dat je gemakkelijk de mal eruit kan halen. Hieromheen heb ik vershoudfolie gewikkeld om het water in het beton te houden, maar achteraf had ik dat beter met tape kunnen doen, minder moeilijk. Voor het gat van de brander heb ik een pvc buis van 40mm gebruikt met 1 laag van de laminaatisolatie. Om ervoor te zorgen dat het beton niet zou gaan lekken heb ik extra laagjes laminaatisolatie gebruikt op de mallen waar ze de melkbus in gaan, zodat ze de boel dichtknellen.

5

6

7

Het beton heb ik met de hand gegoten en met een stok de bellen “eruit geroerd”. Niet echt professioneel, maar werkt wel. Uiteindelijk 20kg beton gebruikt in de melkbus en met een klein restje nog een inleg bakje gemaakt om flux op te kunnen vangen als ik ga vuurlassen voor damast. Alles een paar dagen laten drogen en daarna de mallen eruit gehaald. Het folie dat ik had ebruikt kreeg ik er niet geheel uit, maar dat brand er wel uit. Weer na een paar dagen heb ik met mijn brander de boel een beetje droog gestookt door de brander recht erin te richten. Dit om eventueel barsten van het beton tegen te gaan.

8

9

10
Na een beetje testen denk ik dat ik nog wel een windschermpje moet maken voor mijn brander omdat hij bij windvlaagjes nog wel hapert af en toe. Voor de rest warmt hij ijzer snel op, getest met een stuk betonijzer en dat werd binnen een minuut roodgloeiend. Als het volgend weekend mooi weer is zal ik hem volledig uittesten met wat leuke smeedwerkstukken
11

Lijst met leveranciers en kosten

– Melkbus: marktplaats, 40 euro
– Beton: westeneng ovenbouw (http://www.westeneng-ovenbouw.nl/) 80 euro
– isolatie deken: Westeneng ovenbouw, 25 euro
– Brander: ¾” T-rex van http://www.hybridburners.com/ voor ongeveer 200 euro inclusief douane
– gasaansluitingen: praxis en www.kuipersgassen.nl/ voor ongeveer 75 euro
– gasfles: 18kg propaan www.kuipersgassen.nl/. 48 euro vulling, 20 euro statiegeld

Totale kosten: ongeveer 500 euro

Als er nog beginnelingen zijn op dit forum die ook een oventje willen bouwen en vragen hebben, stel ze hier en ik zal ze zo best als ik kan beantwoorden. Ook van de ervaren rotten in het vak zou ik het leuk vinden om nog wat tips & tricks te horen. Informatie uitwisselen kan alleen maar goed zijn voor het smeedvak 😉