Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Avatar Gerrit 2 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #14063
  Avatar
  brendanbakker
  Bijdrager

  Beste Heren/Dames,

  Ik heb onlangs een mooi aambeeld gekocht, in duitse vorm.
  Hij is nog erg netjes, weegt 170kg, klinkt erg mooi, baan is mooi vlak, randen is wat aan gelast maar dat stoort me niet zo.
  Er staan wat vergane stempels op het aambeeld. De afkorting h.p ws, in een rondje met twee vlaggen. Ik ben er inmiddels achter dat het om een duits aambeeld gaat, dat is vervaardigd door “Hans-Peter Winterhof und söhne”. Maar verder kan ik niks vinden.
  Verder staat er op de voet nog een klein stempeltje met iets van DBX of iets dergelijks. Ik vermoed dat het een smeedijzeren aambeeld is met een stalen toplaag. Maar ik zou het mis kunnen hebben.
  Is er misschien iemand die mij meer informatie zou kunnen geven over aambeelden van deze makelij? Waar de “3” bijvoorbeeld voor staat zou ik erg graag willen weten. Een jaartal staat er helaas ook niet op.

  Met vriendelijke groet,
  Brendan Bakker

  • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 2 weken geleden door Avatar brendanbakker.
  Bijlagen:
  You must be logged in to view attached files.
 • #14079
  Peer
  Peer
  Bijdrager

  Wat ik me meen te herinneren was dat die winterhoff aambeelden van rond 1930 zijn. Verder weet ikk er niet heel veel van. Ik denk zelf altijd maar, als het ding lekker werkt is het prima 😉

  • Deze reactie is gewijzigd 2 maanden, 1 week geleden door Peer Peer.
 • #14080
  Avatar
  Gerrit
  Bijdrager

  Hallo Brendan,
  Het lijkt inderdaad op een gesmeed aambeeld Kennelijk is de zool van de punt of vervangen of opnieuw vast gelast maar voor het normale werk is dat geen probleem.
  Hierbij nog twee linkjes https://www.messerforum.net/showthread.php?126886-Neuling-und-Amboss&s=9109abc75ba946d8532db8759d017db5 ;en http://www.ernst-refflinghaus.de/ambosshersteller.html
  Hierin wordt ook aangegeven dat de 3 geen bekende aanduiding is.
  Groet Gerrit de Boer
  http://www.devrijesmidse.nl

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.