Afzuiging bouwen

Weergave van 10 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #16115
   ben.cretskens
   Deelnemer

   Hoi forumleden!

   Ik ben bezig met de bouw van ons droomhuis!

   De kelder (waar mijn werkplaats zal zijn) en gelijk vloer zijn klaar en telkens ik in de kelder kom begin ik al gereedschap te plaatsen in mijn hoofd

   Nu heb ik het idee om 1 hoek het smeed gebeuren te plaatsen, aan de andere kant van die muur is een technische koker die door loopt, 13m omhoog, naar de spits van het huis.

   Die koker is groot genoeg voor een buis van, zeg maar 260mm.

   Nu mijn vraag:

   Wat is wijsheid?

   Een stalen buis via een bocht (of T) tot 2m hoog en van daar af met pvc of….?

   Verder, een dampkap systeem of aan de achterzijde gewoon een buis die horizontaal ligt? ( gezien op het YouTube kanaal van Joey)

   Graag jullie meningen.

   Grts Ben

  • #16116
   kayom
   Deelnemer

   is dat zoon huis dat de kelder gewoon een deur naar buiten hebt en niet alleen maar dat je persee door het huis moet

   dat ik weet hebben somige dijk woningen wat ik bedoel

   • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 4 maanden geleden door kayom.
  • #16118
   ben.cretskens
   Deelnemer

   Hoi, neen de kelder is via buiten toegankelijk en via de trap uit de gelijkvloers.

   De buis moet dus door het hele huis omhoog.

   Er is een schacht voorzien vanaf de kelder tot boven.

  • #16119
   kayom
   Deelnemer

   als ik jouw was zal ik geen pvc gebruiken want je “zuigt” hete lucht aan maar als het kan geisoleerde stalebuis (hoe of wat weet ik niet heb er weinig ervaring mee) en dan zo soort afzuiging voor een soldeertafel

   en dat je de kelder op 2 maniern kan berijken bedoelde ik en ben beniuwd wat jij en de andere van mijn idee vinden

  • #16120
   ben.cretskens
   Deelnemer

   Née precies, dat is de reden dat ik de eerste 2 meter een stalen buis wilde gebruiken. Daar boven lijkt mij de hete lucht voldoende te zijn afgekoeld.

   Een andere manier zou zijn om ipv staal en pvc gebakken buis te gebruiken?

  • #16121
   kayom
   Deelnemer

   dat zou ik niet weten maar mijn lijk het toch beter staal want bij mijn kachel is ruim 2m en in de wind/regen en kan de hitte er vanaf zien komen en de regen verdampt en dan is het nog niet eens op Damascus hitte die ik zowizo al niet kan halen

  • #16122
   kayom
   Deelnemer

   maar ook kijken wat andere er van vinden want mischien heb ik het wel verkeerd

  • #16123
   ben.cretskens
   Deelnemer

   Iemand ervaring met gresbuizen?

  • #16124
   kayom
   Deelnemer

   wel een rare gedachten maar het is best een slim idee als het uitpakt ik weet niet hoe het zit hoe het reageert als het echt warm word ik zal zeggen als niemand reageert koop een stukje en test het uit wat het doet als het warm word

   ik heb er alleen een beetje ervaring mee in de grond en vol met water en al best oud

  • #16126
   leanderdw
   Deelnemer

   Beste Ben,

   Goede vraag. Wat perfect is kan ik je niet beantwoorden, wat bij mij werkt kan ik je wel vertellen.

   Ik heb 2 afzuigkappen voor 2 smidsvuren met ieder 2 stookplaatsen. Deze komen via een T-stuk samen en gaan dan met 5meter Spirobuis 250mm richting mijn 5000m3/hr afzuigbox en vanuit daar met een 310mm buis een meter of drie recht naar boven.
   In het T-stuk heb ik een BBQ vlees-kerntermometer geprikt om de afzuigtemperatuur te meten. Wat de maximaal toegestane temperatuur is weet ik echt niet, maar proefondervindelijk is de afzuigtemperatuur wel eens 200gr of meer geweest. Dat was voor mij hoog tijd om snel de vuren heel even te dempen (verse vetkolen geven grote gele vlammen met veel warme lucht. Uitgegaste vetkolen of cokes gaat stukke beter).
   Ik baseer mijzelf hierin op de regel dat veel metalen vanaf 250gr beginnen te ontlaten en hiermee de stevigheid beinvloed kan worden. Ook is het natuurlijk maar de vraag hoe heet je spirobuis (gegalvaniseerd) wilt laten worden, laat staan in hoe verre ik mijn motor wil beproeven.
   Ik denk dat de installatie makkelijk hetere temperaturen aan kan, maar ik zou niet weten waarom ik dat zou willen testen.

   Je suggestie MBT tot PVC kan ik met klem afraden. Mijn afzuigbuis is af en toe wel eens dusdanig warm dat ik het nog nét kan aanraken. Volgens mij begint PVC dan al een beetje kneedbaar te worden.
   Ook gewoon om de doodsimpele rede dat spirobuis helemaal niet zo duur is. Misschien is je PVC wel duurder! Spirototaal punt NL heeft mijn buizen geleverd.

   Hou er wel rekening mee dat de warmte in je technisch kanaal wel ergens weg moet kunnen…anders hoopt die warmte zich natuurlijk gewoon op net als een haardroger onder de dekens.

   Straks zul je ook je hoofd gaan breken over je dakdoorvoer. Dat was bij mij aardig wat gedoe. Mijn persoonlijke tip die ik je kan geven is om die te laten maken door een goede installateur/dakdekker. Deze maken met loodslab, ronde pijp en geschikte stormkraag iets netjes en warmtebestendigs voor je en in geval van lekkage kun je je weer op hen beroepen.

   Laatste tip: Zorg ervoor dat je 1 of 2 meter boven je nok uitkomt, anders slaat je rook alsnog naar beneden.
   EVT schoren met RVS staaldraad.

   Groetjes,

   Leander

  • #16133
   Deimos
   Deelnemer

   Thermische eigenschappen
   De warmtebestendigheid van PVC is niet hoog ca. 60°C tot maximaal 70°C (kortstondig). Voor hogere temperatuur 95°C is er de PVC-C geperste plaat. PVC in geëxtrudeerde kwaliteit is goed warm vervormbaar (vacuümvormen, buigen).De elastische vervormingszone ligt tussen de 100°C en 150°C. Bij lage temperaturen wordt PVC XT bros hoogslagvast PVC kan echter tot circa -30°C worden toegepast.

   Ik denk dat dit genoeg reden is om heel ver weg te blijven bij pvc. Gewoon stalen buis gebruiken en op plekken waar het door muren/vloeren etc gaat omwikkelen met isolatie deken zodat je niet teveel warmte op plekken krijgt waar het schade aan kan richten.

   Of bel gewoon even een bedrijf dat kachels plaatst, die zullen precies weten wat je nodig hebt.

   Resiste et Mords!

Weergave van 10 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.