Beginnen met smeden

Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #12052
   Anoniem
   Inactief

   Hallo allemaal, mijn naam is Mitchell, ben 15 jaar en kom uit Geldermalsen. (Gelderland)
   Ik kijk al een hele tijd naar het programma “forged in fire” en vanaf de eerste keer dat ik het zag was ik meteen verliefd op het smeedwerk. Ik zou dan ook graag beginnen met smeden, maar ik zou niet weten waar en hoe enzo. Kan iemand mij helpen?

   Alvast bedankt!

  • #12055
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Mitchell,

   Is er bij jou een smid in de buurt waar je eens kunt kijken en vragen?
   Of kijk eens op de site van het ngk (www.smeden.nl), daar staat ook info over cursussen en opleidingen.

   Mvg

  • #12060
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Mitchell en welkom op dit smeedforum.

   Dat programma maakt inderdaad veel mensen enthousiast, dat is alvast leuk om te zien.
   Ik snap dat je bergen vragen hebt, zeker als je ermee wil gaan beginnen.
   Een beetje smid bouwt natuurlijk alles zelf, daar is een smid immers vindingrijk voor. Alleen je moet wel weten waar te beginnen en wat wel en niet verstandig is, maar bovenal ook waarom.
   Zelf ben ik 9 jaar geleden net zo begonnen als jou, maar dankzij menig smid hier en talloze uren aan het vuur en het opzetten van 2 compleet ingerichte smederijen mag ik toch wel zeggen dat ik inmiddels wat ervaring heb opgedaan.
   Ken je “het geheim van de smid”? Klopt, ze zitten barstensvol kennis. Zó veel dat even alles uittypen al snel een heel boek vol wordt, maar jij wilt vast graag nu lekker aan de slag en niet eerst 10 boeken lezen.

   Als je wil kan ik je op weg helpen bij je opstart; kom dan gewoon een keer langs, ik woon in Beuningen. Stuur dan ff een mailtje naar leanderdewaard@gmail.com.
   Uiteindelijk behouden we met zn allen het mooie vak van smeden, en die kennis is leuk om te delen.
   Zet alvast het weekende van 21 oktober in je agenda; dan sta ik in kasteel Loevenstein te smeden, das bij jou om de hoek.

   Groetjes,

   Leander

  • #12068
   jacko_krieger
   Deelnemer

   Hoi Mitchel,

   ik ben slechts een hobby smit (thuis in de achtertuin) en youtube is voor mij een grote bron van informatie. Voornamelijk in het begin. Bekijk bijvoorbeeld eens een video van Joey van der Steeg, Dirty Smitch etc.. erg vermakelijk en leerzaam. Later of parallel kun je een workshop bij een smit volgen. Hier kan Leander je vast bij helpen, kijk anders bij een smit in de buurt of hij zo’n workshop geeft. De NGK (smeden.nl) geeft ze ook. Ik ben nu na twee jaar op het punt om te beginnen aan smeedboeken, om de techniek te verfijnen. Tot die tijd was het voor mij vooral veel, heel veel, zelf doen, oefenen en fout doen.

   De benodigde gereedschappen (aambeeld, hamer etc) kun je eerst 2e hands kopen op bijv. marktplaats. stukje bij beetje maak je je eigen gereedschap en wordt je uitrusting steeds completer.

   Veel plezier bij je tocht door de wereld van het smeden 😉

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.