Dagje meelopen 2

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #451
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dagje meelopen 2

  • #2792
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dagje meelopen 2 zaterdag 28 mei 2011

   Ik had een uitnodiging van Thijs, oersmid.
   Hij had de foto (van m’n avatar) gezien van twee botermesjes die ik had gemaakt, welke vorm ik ongeveer in mijn hoofd had zitten.
   Ik had de mesjes jaren terug gezien bij een smid die een demo gaf in Archeon.
   Achteraf is het een beetje een copie van een vrouwenmes waarvan het ontwerp van Thijs is.
   Dat was ook de reden van zijn uitnodiging, de vorm van mijn mesjes kon veel beter.
   Nou ik nam de uitnodiging met beide handen aan, ik er heen op de motor, een dikke 150 km., bijna allemaal snelweg, materiaal in mijn rugzak.
   Om 9 uur was ik bij Thijs, de klok in zijn werkplaats staat nog op de oertijd, dus 8 uur.
   Mijn passie is houtbewerken, waaronder houtdraaien.
   Het is voor mij een uitdaging om mijn gereedschap en hulpstukken zelf te maken.
   Ik had Thijs gevraagd of hij me kon helpen met het smeden van beitels, met name uitdraaihaken.
   In de smederij werd het vuur ontstoken, wij zagen de boeken in en bekeken de foto’s die ik mee had genomen. Ik kreeg uitleg wanneer ijzer staal was en wanneer het dus gehard kan worden.
   Koolstof 0,5/1,5% als het koolstof gehalte hoger wordt, is het niet meer te smeden, maar te gieten als gietijzer.Een vlakke beitel die ik had meegenomen ging het vuur in en nadat het de juiste oranje kleur had, begon Thijs het te bewerken met z’n hamer op het aambeeld. Weer het vuur in, nu was het mijn beurt, het rechthoekige werd bijna vierkant, beetje ruitvormig, na wat aanwijzingen werd het vierkant.
   Voor we het echt vorm gingen geven nam Thijs een ander stuk vierkant ijzer, dat werd ons oefenstuk. Thijs bewerkte het in twee vuurgangen in het juiste model. We hadden besloten om twee uitdraaihaken te maken, een rechte en een gekropte. Ik mocht er ook een maken uit ‘gewoon’ ijzer, maar mijn ijzer moest wel vaker het vuur in. Daarna gingen we verder met de echte beitels. Ik moest er goed op letten dat er nu geen vonken afkwamen. Het viel ons op dat dit staal veel taaier was om het in model te krijgen. Eerst 3,5 cm. vlakken en toen aan twee kanten er een rug opslaan, viel me niet mee, daarna over de rand omslaan, snel terug en rond slaan. Weer in het vuur, dan om een staaf in de bankschroef netjes rond tikken, wegleggen en rustig laten afkoelen, dit was de rechte. Thijs maakte de moeilijkste, de gekropte uitdraaihaak. Het was machtig om te zien hoe hij het metaal zo bewerkte dat het de juiste vorm kreeg. Nadat het afgekoeld was, werd het vijlen om het te scherpen. Nadat het scherp was en de beitels de juiste vouw hadden gekregen en nadat het gepolijst was, gingen ze weer het vuur in. Enkel het snijgedeelte, niet te lang, veel draaien zodat het dunste gedeelte niet zou verbranden. En nadat het de juiste oranje kleur had, werden ze plotseling gekoeld in water. Toen waren ze hard. Voorzichtig behandelen dus. Thijs pakte een gasbrander om te ontlaten. En nadat gecheckt was tot hoever ze gehard waren, werd dat stuk blank geschuurd. Zodat je bij verhitting met de brander de juiste kleur kan zien. Zodra het geel-bruin wordt, direct stoppen. Dan is het nog hard, maar ontlaten, zodat het niet breekt.
   Thijs heeft tussendoor nog veel meer verteld. Ik heb die dag veel van hem geleerd.
   Ik heb veel respect voor de passie en het vakmanschap van deze oersmid.
   Thijs, heel veel dank en ik kom graag nog eens terug.

   Groet, Bouk.

  • #2800
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dat is een mooi verhaal Bouk. En ik denk dat je les hebt gehad van een hele goede smid. Proficiat daarmee.

   Volgend weekend geeft Thijs trouwen een drie-daagse workshop oersmeden. Te starten met zelf ijzer smelten en doorgaan tot dat ijzer bewerken. Lijkt mij heel interessant maar helaas kan ik niet.

  • #2802
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik vond het een leuk verhaal.
   Hopelijk vind je het niet erg dat ik hem ook op de voorpagina gezet heb.

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.