Hey
Hoe zit het nu net? (Zie bijlage)
Ik zie damast koskmessen met 300 lagen zonder “speciale” kern (samenstelling 1095 en 15N20), en ik zie koksmessen uit damast met een kern van bv. VG10. Bij de laatst genoemde snap ik het volledig, omdat je dan ALTIJD met het hardste deel snijdt en slijpt.
MAAR, bij de eerst vernoemde… Is het dan niet mogelijk dat zich het “zachtere” en het “hardere” staal zich beide in het snijvlak kunnen vermengen? Waardoor er in het lemmet van bv. 20cm lang een mengeling van “zachter” en “harder” staal kan vermengen waardoor het op die plaatsen sneller bot kan worden…
Of zijn deze staalsoorten na het harden toch evenwaardig?
Mijn psychologie gaat ervan uit dat je dan een minderwaardig product hebt gemaakt.
-> Dit is uiteraard ook van toepassing op bijlen, zwaarden,…
Zijn er mensen die mij kunnen helpen en er ook echt iets van kennen?
Bijlagen:
Je moet
inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.