Even voorstellen en enkele vragen

Weergave van 6 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #12943
   paul
   Deelnemer

   Hallo,

   Mijn naam is Paul en samen met mijn zoon Karsten ben ik geinteresseerd geraakt in het smeden en alles daar omheen.
   We hebben een inmiddels een mooi aambeeld gekocht en zijn ons nu aan het oriënteren op wat we het beste kunnen aanschaffen om met het smeden te beginnen.
   Ik heb de beschikking over een werkplaats met meerdere metaalbewerking machines en wil de smeedoven (op propaangas) zelf gaan maken. Ik heb het idee dat ik elk filmpje op het wereld wijde web mbt het zelf maken van een smeedoven inmiddels al heb bekeken, maar ondanks dat heb ik nog enkele vragen waar jullie me misschien een antwoord op kunnen geven.
   – Wat heeft de voorkeur, een ronde, een vierkante (rechthoekige), of een “huisvormige” oven
   – Ik wil graag een (twee) brander (s) met een geforceerde luchttoevoer maken. Ik wil dit doen mbv perslucht, aangezien ik dit in de werkplaats heb en ik hierdoor een constante en nauwkeurig afstelbare werkdruk kan instellen. Ik zie dit in de filmpjes weinig terug, meestal gebruiken ze een ventilator. Heeft dit een bepaalde reden, of is dit puur toeval omdat de bouwers misschien geen perslucht hebben?

   Oh ja, niet geheel onbelangrijk. Karsten wil zich graag toeleggen op het smeden van messen e.d. (door de vele filmpjes op youtube) en ik tevens voor het smeden van andere voorwerpen, mogelijk zelfs dat ik dit met mijn huidige werkzaamheden kan combineren.

   Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden en zie jullie reacties graag tegemoet.

   Groet,
   Paul en Karsten

  • #12945

   Hoi Paul, waar zitten jullie? Hoe dan ook, altijd van harte welkom om bij mij een kijkje te komen nemen. By the way, wees voorzichtig met al die YT-filmpjes er zijn ook een hoop ‘cowboys’ daarbuiten en niet alle is even veilig. Laat maar weten. Ondanks dat ik al 30 jaar bezig ben als metaalbewerker/smid heb ik met name wat betreft de bouw van mijn propaangas smisse en de branders veel inspiratie gehaald uit het IFI-forum (iforgeiron) het amerikaanse pendant van ‘smeden totaal’. Ben hier vrij actief op met de smisse en mijn bronsgieterij.
   Groetjes, Hans

  • #12946
   paul
   Deelnemer

   Hoi Hans,
   Leuk dat je reageert op mijn berichtje!

   Wij wonen in Someren, een dorpje ongeveer 25 km onder Eindhoven.
   Ik heb idd gemerkt dat de meningen mbt het zelf maken van een smeedoven en bijbehorende branders nogal uiteenlopen op YT. Ik zie soms werkplaatsen waarin ikzelf nog geen lucifer zou durven ontsteken uit angst dat de hele werkplaats uitbrandt, maar zij ontsteken daar de grootste branders!
   Ik weet niet waar jij je smidse hebt, maar we maken zeker graag gebruik van je aanbod om eens te komen kijken. We proberen zoveel mogelijk informatie, ideeën en adviezen op te doen en wanneer we een smid “in actie” zouden kunnen zien, dan zou dat natuurlijk helemaal geweldig zijn.
   Ik wil me natuurlijk niet opdringen, maar deze week hebben we beiden nog vakantie en zouden we dus overdag een keer bij je langs kunnen komen, als jou dit uitkomt.

   Ik lees graag van je of dit mogelijk is.

   Groet,
   Paul en Karsten
   pauldejong_1@hotmail.com

  • #12948

   Hoi Paul, t’ is ca 1 1/2 uur rijden van jullie naar Montenaken/Gingelom. wij hebben aanstaande woensdag hier een feestdag in de Bels zelf ben ik na mijn vakantie net weer aan het werk. Dus jullie zijn (mocht het schikken) die dag de hele dag welkom. Bel anders ff op +32 470 826253.
   Groetjes, Hans

  • #12951
   paul
   Deelnemer

   Hoi Hans,
   Ik ga graag in op je aanbod om morgen bij je te komen kijken.
   Ik heb je zojuist gebeld, maar heb je niet kunnen bereiken, helaas. Ik probeer het morgen nog eens.
   Ik heb het IFI forum overigens ook al bezocht en enkele leuke ideeen opgedaan.
   Gr. Paul

  • #12955
   paul
   Deelnemer

   Gisteren een bezoekje gebracht aan de smidse van Hans.
   Een zeer leerzame middag in de mooie en vooral nette smidse en we hebben de nodige ideeën en kennis opgedaan om verder te kunnen.

   Hans, hartstikke bedankt voor je tijd en het delen van je kennis.

   groet,
   Paul en Karsten

  • #12992
   Peer
   Deelnemer

   Kijk! Hoe leuk is dat!?

Weergave van 6 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.