Futurex kolen/cokes te koop

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #745
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #5084
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik wil maar even meedelen dat het , sinds gisteren, mogelijk is om via de webwinkel Futurex te bestellen.
   KILK HIER

   Er is al het een en ander over geschreven in dit forum en het werd dan ook tijd dat ik er wat mee ging doen. Vandaar dat het nu in de winkel verkrijgbaar is.

   Futurex is een alternatief voor de gewone smeedkolen. Een groot voordeel van futurex is dat de rookontwikkeling bij verbranding nihil is. Dat is natuurlijk erg prettig wanneer je in een woonwijk smeed of wanneer jouw vrouw de witte, naar bloemetjes ruikende, wasgoed graag buiten hangt.

   Futurex heeft ook een paar nadelen. Het plakt bijboorbeeld niet aan elkaar en, zoals in een eerder topic vermeld, er zit een pietsie hoger percentage zwavel in. Dit zul je lang niet altijd merken. Theoretisch zou het effect kunnen hebben op metaalsoorten met een hoog koolstof gehalte. Of het in praktijk ook een significant effect heeft vraag ik mij af. Bij het smeden van High-end messen e.d. zal ik me daar druk om gaan maken, anders niet echt.

   Je kunt Futurex prima mengen met de traditionele kolen. Dan maar je gebruik van een beetje van het goede van beide soorten. Het aansteken van het vuur gaat ook een stuk makkelijker met de traditionele kool. Futurex wil nog wel eens eigenwijs zijn bij het opstarten.

  • #5096
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dag mensen,
   In mijn smederij op school heb ik een aantal jaren geleden geprobeerd met futurex te smeden. Dat leek goed te gaan, totdat er op een gegeven moment een vreemd luchtje door de smederij trok.
   Wat bleek? De futurex, die langs het oog zakte en in de luchtkast terecht kwam, brandde daar vrolijk door…….
   Voor mij geen futurex meer, ook al brandt het nog zo “schoon”.
   Ik praat over Angele vuren, misschien hebben andere vuren er minder last van.
   Een mengsel 1:1 vetkolen – cokes bevalt me veel beter, al heb je daar wat meer slakvorming.
   Groet, Dries.

  • #5097
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   De vuurtongen van de grotere angele vuren zijn inderdaad redelijk groot. Wanneer deze helemaal openstaan, verdwijnen er gemakkelijk kolen in het gapende gat. Ik ben wel verbaasd dat specifiek de futurex doorbrand. In principe zou dat voor alle kolen kunnen gelden. Ik zou me kunnen voorstellen dat de trek die veroorzaakt wordt door de aanjager, elke kool aan kan houden. Wel is het natuurlijk zo dat futurex wat heter wordt. Misschien ligt het euvel daar. Ik zal er eens mee experimenteren.

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.