Het ontlaten van een mes

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #13728
   kayloonen
   Deelnemer

   Hoi, ik ben een beginnend hobby smidje en ik heb al een aantal messen voor mezelf gemaakt waabij ik na het harden altijd de messen ontlaat door ze thuis in de oven te leggen omdat ik dat op verschillende websites en in YouTube video’s heb gehoord om te voorkomen dat het mes te hard is en breekt.
   Nu hebben mijn collega’s gevraagd of ik een workshop messen smeden wil geven, waarin ik ze in een zaterdag een simpel mes laat maken.
   Nou zou het wel in een dag kunnen behalve dat er dan eigenlijk geen mogelijkheid is om de messen te ontlaten en dezelfde dag nog af te maken, en twee dagen workshop wordt weer teveel van het goede voor de meeste.
   Dus nu mijn vraag: Hoe bros is een mes dat niet ontlaten is? Is het misschien mogelijk met andere soorten staal (hoeft niet hoogwaardig te zijn) om deze stap te kunnen overslaan?

   Greetz, Kay.

  • #13744
   kayloonen
   Deelnemer

   Ik heb de bovenstaande vraag nu een week geleden gesteld en nog geen antwoord gehad.
   Als het zo is dat niemand de vraag heeft gelezen kan ik er niks aan doen, maar als je de vraag gelezen hebt, maar het antwoord niet weet, heb je dan misschien en idee over waar ik het antwoord kan vinden, of waar ik de vraag opnieuw kan stellen zodat ik wel antwoord krijg?

  • #13746
   toechi79
   Deelnemer

   There is an American folk tradition of making knives from rail road spikes.
   Spikes are a metal people choose because it’s more or less free.
   However this is not a metal one should choose for a performance tool. Even the HC RR spikes are low at maybe 0.3% or 0.4%, low enough that people will quench in water for maximum hardness and not temper because “maximum” at .4% just isn’t that hard.
   It’s HC for the purposes of the rail road but for blade smiths it may as well be medium or mild.
   So maybe something like 4140?
   But really seems a shame to do all that work for just a substandard blade?
   just plan some of your handle work and lunch time during at least one 2 hour temper at 204C immediately after quenching.
   or do a simple blacksmiths style knife, finish with a quench and a temper and have the guys do a second temper at home?

   OK best of luck!

   • Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 4 maanden geleden door toechi79.
  • #13748
   kayloonen
   Deelnemer

   Thanks for your response Toechi.

   I’ve thought about it and you’re right,
   why settle for a lesser blade?
   I never do for myself, so why do so for others.
   I’ll just have to plan the day differently,
   around the tempering…

   Thanks for your advise,

   Greetz, Kay.

  • #13753
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi kay,

   Naar mijn mening staan er in je vraag staan een aantal tegenstrijdigheden waar je eerst orde op zaken moet stellen en je doelen moet bepalen.

   Een simpel mes op een dag is goed te doen. Mij kost het 15 minuten. Ik heb er ook workshops in gegeven maar dan ook echt een simpel mes. Man, vrouw; maakt niet uit, en dat was aan mensen die nog nooit een aambeeld aangeraakt hadden en een hamer van 1000 gram erg zwaar vonden.

   Als je begint over koolstofstaal heb je het in mijn ogen niet meer over simpel staal omdat je moet weten hoe je dat staal moet behandelen en het is maar de vraag of dat echt zo relevant is voor je beginnende collega om een mes te hebben wat zo lang scherp blijft.

   Ontlaten van een mes in de oven is helemaal niet nodig voor een simpel mesje, dit kan je ook met je vuur doen en sommigen doen t zelfs met een hete tang. De vraag is: of je die moeite erin wil steken. bepaal eerst wat je wil aanbieden en vraag jezelf af of je dat ook kunt in de beschikbare tijd. Als je lang genoeg googled kom je vanzelf methodes tegen waarin staat uitgelegd dat je kan harden en temperen binnen een en dezelfde minuut.

   Succes Kay en heel veel plezier met je workshops!

   Greetz, Leander

  • #13763
   kayloonen
   Deelnemer

   Dank je Leander, ik zal nog een even verder zoeken…

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.