Hulot Harmel. frans aambeeld van pakweg 80kg

Weergave van 1 reactie thread
  • Auteur
    Berichten
    • #14054

      Hallo iedereen,
      ik ben helemaal nieuw in het smeedwereldje en ben mijn eerste stapjes aan het maken in het smeed gebeuren en ik vind het leuk.

      Nu ben ik over een Hulot Harmel aambeeld gestruikeld van 80kg en heb ‘m ook meteen gekocht. omdat het aambeeld dat ik al had gewoon veel te klein is (25kg). volgens mij is ie oeroud maar in een behoorlijke toestand. het oppervlak is recht en de randen zien er ook nog best netjes uit. Omdat er zoveel verteld wordt over aambeelden heb een paar vragen over dit aambeeld.
      – weet iemand meer over Hulot Hamel
      – hoe oud is mijn aambeeld dan ongeveer (het serie nummer is 19801)
      – er worden hele verhalen verteld over het zingen van het aambeeld. nou die van mij zingt niet. hij zit wel vast gelast op het onderstel. (iets van de oude eigenaar). maak het wat uit dat ie niet zingt? ik vind het eigenlijk best fijn dat ie niet zo’n hels kabaal maakt. ook na grondig onderzoek kan ik geen scheuren of dergelijke vinden die zouden kunnen verklaren waarom ie zo stil is.
      – Ik weet niet of ie gesmeed of gegoten is. ik kan nergens gietnaden vinden. wel is ie behoorlijk asymmetrisch, zit er een vierkant gat onder in de voet, een links in de voet en een rechts in de voet. verder lijkt het alsof ie een top-plaat heeft. deze is echt snoeihard. wat is het verschil tussen gesmeed en gegoten voor het gebruik ervan of maakt dit niets uit?
      – ik heb ergens gelezen dat hulot zijn aambeelden gesmeed heeft maar ook goot van staal. hoe kan ik het verschil tussen gietijzer en gietstaal zien. of is er geen verschil.

      beste experts jullie begrijpen wel dat een gek meer vragen kan stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden maar ik zou het fijn vinden als jullie me op weg willen helpen.

      alvast bedankt voor jullie hulp
      groet,
      alexander

    • #14081
      Gerrit
      Deelnemer

      Hallo Alexander,
      Een gesmeed aambeeld is vaak behamerd op het onderste gedeelte.
      Pas na 1958 was men in staat aambeelden uit één stuk te smeden waarbij ook een harde toplaag gemaakt kon worden,zo heb ik het gelezen.
      Hierbij nog twee linkjes https://www.messerforum.net/showthread.php?126886-Neuling-und-Amboss&s=9109abc75ba946d8532db8759d017db5 ;en http://www.ernst-refflinghaus.de/ambosshersteller.html
      Groet Gerrit de Boer
      http://WWW.devrijesmidse.nl

Weergave van 1 reactie thread
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.