Is het aambeeld gehard?

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 17 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #336
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #1720
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Thijs,
   is het nog nodig dat ik erheen rijd, zo ja waar staat het dan, ik krijg het n.l. niet gevonden op marktplaats.

  • #1722
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Even met de vijl er over.
   Waar staat het aambeeld, als het niet te ver uit de buurt is wil ik wel even gaan kijken voor je.

  • #1723
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Het aambeeld staat in budel. Het lijk veel op een fabrieks-maak die je ook veel op marktplaats ziet voor veel te lage prijzen. De verkoper wil deze dan ook voor een lage prijs weg doen. Ik zou U heel erg dankbaar zijn als u voor mij wil gaan kijken!

   Grt. Thijs

  • #1725
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ik denk dat ik de verkoper ken, heb in de buurt van budel een smidsvuur bij een oude smid gekocht. Hij woont zelf net over de grens in Belgie meen ik. Volgens mij handelt hij in aambeelden e.d.

   Een minder orthodoxe manier om hardheid te meten is een centerpuntje slaan. De meeste apparaten voor het meten van hardheid werken zo ongeveer op die manier, een ronde kogel of punt vorm in het materiaal slaan, en dan de diepte meten.

  • #1726
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   De aambeelden van Dhr. P v/d Wiel uit Budel op Marktplaats zijn alle drie Refflinghaus aambeelden. Deze zijn gegoten uit mangaanstaal en hebben een hardheid van minstens 44HRc (volgens de Refflinghaus catalogus). Die van 110 kilo heb ik zelf ook voor het buiten-de-deur-werk en die doet het prima. Hoop dat je er wat aan hebt. Scheelt voor Thijs mogelijk ook weer een tochtje.

   Groeten en succes,
   Reinier

  • #1728
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nu ben ik de laatste tijd erg diep in de materie van de aambeelden gedoken vanwegen de winkel. Inmiddels ben ik bij zowel refflinghaus geweest als in Tjechie, bij de fabriek.

   Als het zo is dat het aambeeld van het refflinghaus model is, uit mangaan, dan is het er waarschijnlijk nog een die gegoten is in Tjechie. De 44 Rockwell hardheid wordt dan uit voorzichtigheid gegeven maar in werkelijkheid kom het er bij de meeste van die aambeelden op neer dat ze rond de 48-50 Rockwell zitten.

   Tegenwoordig laat refflinghaus zijn aambeelden in Duitsland gieten en deze hard hij zelf. Hij garandeerd dan ook een hardheid van 59 rockwell. Ik ben net gisteren geweest bij Refflinghaus en heb besloten dat dat de aambeelden gaan worden welke bij mij in de smeedwinkel verkocht gaan worden. Super strak en hard en vooral: betrouwbaar.

   Maar goed om een lang verhaal kort te maken: als het de aambeelden zijn die Reinier aangeeft, zullen ze ipv 44 waarschijnlijk rond de 49 Rockwell zitten.

  • #1739
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nu we het toch over aambeelden hebben zijn er forumgasten die ervaring hebben met het vlakken van een aambeeld?
   Ik heb een tijdje geleden een groot zwaar aambeeld overgekregen uit een oude smederij. Ik moet kan zeggen dat het aambeeld in de tientallen jaren dat het is gebruikt behoorlijk wat ervaring heeft opgedaan. De baan is zeker niet geheel vlak meer.
   Ik heb hier geen ervaring mee maar misschien dat iemand zelf wel eens een aambeeld heeft gevlakt of heeft laten doen.
   Ik hoor het graag.

   Groet Ploeg

  • #1740
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik zou als ik jjou was eens contact opnemen met Cees Pronk. Waarschijnlijk kan hij het voor een klein prijsje voor je doen. Hij vertelde me laatst dat hij dat wel vaker heeft gedaan. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere smeden.

  • #1742
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo Ploeg,

   Ik heb ooit voor zo´n 20 jaar terug een aambeeld vlak geslepen.
   Dit was in opdracht van een bedrijf dat verspaningsmachines reviseerde en waarschijnlijk een klant had die een versleten aambeeld had…
   Is trouwens goed te doen met een EK 46 en misschien naslijpen met een EK 80.
   Moet wel zeggen dat ik niet meer weet of dat aambeeld kompleet gehard staal was of dat het een opgelaste toplaag had.

   Rene

  • #1746
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   heb hier ook wel is over nagedacht, alleen zodra ik dat zal doen, ligt de baan niet meer gelijke hoog als de hoorn… Niet heel erg natuurlijk, maar wel jammer.

  • #1751
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Allereerst bedankt voor jullie reacties. Toch wel prettig zo,n forum.
   Rene, als je het hebt over ek 46 en 80 heb je het dan over de korrelgroote van het slijpmiddel ? Kun je me dit nog wat beter uitleggen.
   Anderzijds als Cees ervaring heeft met deze bewerking is het advies van Peer nog niet zo gek.
   Moet je overigens wel zijn mailadres of telefoonnummer hebben. Misschien wil Peer dit wel naar me toe mailen.

   Groet Ploeg

  • #1752
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
   Moet je overigens wel zijn mailadres of telefoonnummer hebben. Misschien wil Peer dit wel naar me toe mailen.

   Groet Ploeg

   Gedaan Piet 🙂

  • #1755
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   @Ploeg idd bedoel ik er de grootte van de korrel mee.
   Het oplassen doet men nog wel eens met afsluiters in de offshore, die net als sommige aambeelden een harde(=slijtvaste) laag moeten hebben.
   Bij vrij harde(lees: kl… materiaal) zoals stellite waar veel chroom/kobalt in zit willen we nog wel eens voorslijpen met zgn CBN-slijpschijven en daarna naslijpen met een edelkorund korrel 80 voor een kleinere opp.ruwheid (is “gladder”)
   Ik heb tijdens het slijpen van dat aambeeld geen foto van gemaakt, maar kan wel een foto posten van een soortgelijke bewerking.
   Het slijpen van een voet van mijn oude kolomboormachine, dan heb je ook een beeld van hoe het slijpen in zijn werk gaat.

   Slijpmachine is een Blohm Planomat, CNC profiel/vlakslijpmachine

   En het resultaat van slijpen en lakken.(opmoeders keukentafel…)

  • #1762
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Rene,
   Duidelijk verhaal nu en wat een geweldig resultaat.
   Ik weet nu dat er mogelijkheden zijn. Moet nog wel een keuze maken en bekijken hoe ik het aan ga pakken.
   Ik houd jullie op de hoogte van aanpak en eind resultaat.

   Groet Piet

  • #1767
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Weet je zeker dat je een aambeeld wil hebben dat helemaal vlak is. Ik moet zeggen dat ik een aambeeld wat licht hol is wel erg handig vind. Richten wordt op deze manier veel makkelijker net als een flauwe bocht smeden. En soms is een vlak aambeeld ook wel handig. Een beter excuus om nog een aambeeld erbij te kopen kan ik niet geven.
   Harm

  • #1777
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Harm,
   Ja daar zeg je zowat. Uit ervaring weet ik dat als je je aambeeld goed kent de alle onvolmaaktheden gaat gebruiken die het aambeeld je te bieden heeft. Misschien moet ik het gewoon eerst maar eens gaan gebruiken. Per slot van rekening heb ik in mijn werkplaatsje ook nog een alternatief staan. Zoals eerder al geschreven weet ik nu dat er mogelijkheden zijn en wellicht dat ik op termijn alsnog besluit dit mooie oude beestje op te knappen.

   Groet Piet

  • #1778
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Piet,

   We hebben al veel over je aambeeld kunnen lezen en er zijn meerdere mogelijkheden voor opknappen. maar ook mijn ervaring is dat je een aambeeld welk goed gebruikt is, door en door kent hier de voordelen uithaald.
   waardoor je het aambeeld in zijn gebruikte waarde laat, dit is historisch gezien het beste.
   Ik ben dan ook benieuwd hoe het aambeeld er uitziet is het mogelijk dat je een foto post? of onder de rubriek mijn werkplaats plaatst?

   met vriendelijke groet Jack

Weergave van 17 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.