Isolatie

Weergave van 12 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #237
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Materialen om een gasoven te bouwen

  • #11322
   Martin
   Deelnemer

   Mag ik even aanhaken? Ikzelf heb ook een vraag over ovenmaterialen. Mijn oven hoeft niet zo heet te worden. Het is bedoeld om koolstof koksmessen-lemmets te kunnen harden… Volgens mij hoeft dat niet veel heter dan 900 graden te worden toch?

   Wat voor isolatiemateriaal kan ik daarvoor gebruiken? Het hoeft niet heel duurzaam te zijn. Goedkoop is een pre. Verkrijgbaar in kleine hoeveelheden is ook handig. Ik woon bij Amsterdam dus heb genoeg winkels in de buurt. Wat zijn de namen waaronder het isolatiemateriaal bekend zijn? Ik heb hier wel kachelwinkels zitten bijvoorbeeld..

   Btw: ik heb nog perliet en aluminiumoxide liggen. Ik wil wat waterglas kopen en dat als buitenisolatie gebruiken. Of gips met zand evt. in plaats van bovenstaande. Ik vraag mij af wat beter is.

   Wat ik als binnenste laag ga gebruiken weet ik nog niet. Vuurvast beton is algauw nodig denk ik?

   Ik ben erg benieuwd!
   thanks,
   Martin

  • #957
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik ben al een hele tijd van plan een gasoven te gaan bouwen. Daarvoor heb ik isolatiemateriaal nodig dat tegen hoge temperaturen kan. Meer specifiek: hoogoven isolatiewol en hoogovencement. Weet iemand of dat in Nederland of België is uit te halen? Ik heb al adressen in Duitsland, maar die cement moet per 500 Kg worden afgenomen en zo groot wordt mijn oven nou ook weer niet…

  • #958
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   heb je al eens bij een steen of pannenfabriek in de omgeving geprobeert zij werken veel met vuurvast materiaal voor ovens en steenwagens te maken en repareren. isolatie materiaal kun je nog wel eens uit een oude fabrieks of industrieketel halen.
   Groetjes Jack

  • #959
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dat heb ik dus nog niet geprobeerd. Bedankt voor de tip.

  • #961
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo Prikkebeen,

   Voor de juiste keuze van de isolatie is het belangrijk om te weten wat je gaat doen in de oven. Er zijn diverse materialen die goed zijn tot ca. 1400 graden. Maar wil je met hogere temeperaturen gaan werken dan is de keuze een stuk kleiner.
   Een zeer goede leverancie van isolatie dekens en beton is de firma Westeneng Ovenbouw, Wielweg 46, 3785 KR in Zwartebroek. Telefoon 0342-461931. Ik heb hier altijd goede adviesen en de juiste materialen gekregen.

   Groeten Cees.

  • #967
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Super! Bedankt Cees, dit is info waar ik naar op zoek was (maar de tip van Jack is zeker ook bruikbaar)

  • #1572
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik heb net (eindelijk) gebeld met Westeneng Ovenbouw en ben zeer uitgebreid en netjes te woord gestaan. Maar dit heeft ook een paar vragen opgeleverd.
   – welke brander (hij sprak over een Raku-brander maar wist niet of deze heet genoeg zou gaan)
   – welke temperatuur gaat uiteindelijk in de oven bereikt worden (ik denk voornamelijk aan het maken van damast)

  • #1573
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo Prikkebeen,

   Als het voor een gasoven is waar je damast in wilt maken dan zou ik kiezen voor een temperatuur van 1900 graden Celcius. Ik ben begonnen met een standaard beton voor 1500 graden en deze was na een dag stoken volledig gesmolten en lag op de bodem van de oven. Ook raad ik je aan om geen beton op de bodem te leggen. Ik weet niet hoe je de oven gaat maken maar de firma Westeneng heeft ook stenen die tot 2100 graden Celcius gaan en die kun je stapelen waardoor ze tijdens het opwarmen en afkoelen kunnen bewegen en er geen scheuren komen in de ovenwand. Een goede isolatiedeken tussen de buitenwand en de stenen is wel aan te raden. Als wat over een brander wilt weten dan kan ik daar ook wel wat over vertellen.

   Groeten Cees.

  • #1574
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Bedankt voor de snelle reactie Cees.

   Mijn bedoeling was een oven te bouwen zoals ik die bij Achim Wirtz heb gezien. Hij had hiervoor een gasfles gebruikt. Een opening in de bodem slijpen en dan de binnenkant bekleed met “hoogovenisolatiewol” en daarna bestreken met “hoogovencement” waardoor de verwarmingsruimte dezelfde diameter had als de opening in de bodem.

   Vervolgens een gat in de zijkant, daar een buis in en in die buis werd de gasbrander gestoken.

   Het spreekt voor zich dat de gasfles lang genoeg met water gevuld heeft gestaan voor ik daarin begin te slijpen. (bijna anderhalf jaar)

  • #4036
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   zie volgende pagina

  • #4037
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Johan,

   Je zou ipv koawool ook fermacolite kunnen proberen.
   Deze geven bij verbranding geen schadelijke stoffen af.
   Gezien het feit dat wij bij ons op het werk vlamgespoten assen, lagerschilden ed geleidelijk (anders knapt de spuitlaag eraf)laten afkoelen in een laag fermacolite moet het zeker tegen hoge temperaturen kunnen.

   Groetjes Rene

  • #4078
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Zo, na een gesprek met Johan, http://www.westeneng-ovenbouw.nl/ en http://www.hybridburners.com/ heb ik zojuist mijn spullen bestelt. voor mijn oventje ga ik de volgende spullen gebruiken:

   – een oude melkbus (diameter 30cm)
   – 1 laag 5cm kaowool
   – 1 laag van 2,5cm 1700 graden celsius bestendig cement
   – 1 3/4″ T-rex burner van http://www.hybridburners.com/

   Verder overweeg ik nog een laagje ITC-100 – Infrared reflective coating te gebruiken, maar ik ga eerst kijken wat ik kan bereiken zonder…

   Spul moet als het goed is binnen zijn in ongeveer 20 dagen en dan laat ik wel weten hoe het gaat. Hopen dat er gauw wat damast in gesmeed kan worden…

   Groeten,

   Yoeri van Bruggen

Weergave van 12 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.