Kennis maken met de smid

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #851
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ben je een smid of ken je een smid

  • #5786
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nu het voorjaar weer aanbreekt begint het bij menig smid te kriebelen.
   Althans voor mij geld; vanaf de jaarwisseling kijk ik uit naar de komende evenementen. IJzer uit de hoge hoed is nog maar net voorbij en verschillende smedendagen zitten er al weer aan te komen. Zoals die van De Locht en de Hamerslagdag.
   En belangrijk voor mij: de werkzaamheden aan de paarden beginnen weer.
   De winter is altijd een rustige tijd voor hoefsmeden.
   In het verleden heb ik me vaker als monteur verhuurd. Tegenwoordig houd ik me meer bezig met: juist ja, SMEDEN.
   Nu vroeg ik me af; wat doen andere hoefsmeden?

   De doelstellingn van smedentotaal brachten me op een idee. Het is heel mooi en goed omschreven dat deze site een vraagbaak en een hulpbiedende mogelijkheid heeft. Voor oudere smeden hun know how te delen en hun ambacht te dienen. Dus start ik hier de topic: Ben je een hoefsmid of ken je een hoefsmid?Meteen moet ik weer terug denken aan dat werkstuk van Veerle. Hoeveel hoefsmeden zijn er nu eigenlijk. Ofwel hoe groot is mijn vakgroep?
   Er wordt over smeedtechnieken al zoveel gepost. (fantastisch wat ons allemaal zo bezig houd) Maar weinig of niets over hoefsmeedproblematiek.
   Ik kan me niet indenken dat hoefsmeden niets durven te posten op deze site. Zouden er dan toch minder hoefsmeden zijn dan ik denk? Misschien zoeken ze hun info wel ergens anders. Ze zijn natuurlijk een zeer specifieke beroepsgroep Hoe dan ook Ik wil het weten. Kom maar op!!

   Wil

  • #5807
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ik zit zelf heel mijn leven al tussen de paarden. (heel mijn 20 jaar) en heb zelf een paard staan. nou ben ik geen hoef smid en voor ik een hoef goed heb leren bekappen is de wereld een stuk anders haha maar ik zie op onze stal.(ongeveer 70 dieren) 4 verschillende hoefsmeden langs komen. en ik weet er nog 2 hier in de buurt van begen op zoom te zitten. nu hebben wij hier wel veel paardenmensen en veel paarden in brabant maar ik denk dat jou vakgebied toch echt groter is dan je denkt. en in de winter is het bij ons zo dat er niet veel minder beslagen wordt. ik rij in weer en wind buiten, sneeuwbeslag en kalkoenen en je kan de winter door, en de dressuur paarden staan ipv de wei meer in de stapmolen dus lopen iedere dag veel op steen.

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.