- Dit onderwerp bevat 14 reacties, 2 stemmen, en is laatst geรผpdatet op 2 augustus 2016 at 10:48 door filipdecooman86.
-
AuteurBerichten
-
-
om #390OpperhoofdSleutelbeheerder
-
om #2418OpperhoofdSleutelbeheerder
Beste Dirk,
Oh man!! Die is echt helemaal geweldig!! Dat het niet exact de maat is, is geheel niet erg, hoor, maar dit ziet er super bruikbaar uit. Al dat Romeinse spul is handwerk, dus je vindt zelden twe van de zelfde of het moet gegoten zijn. Ja, ik kan zien dat dit serieus smeedwerk is! Ik krijg dergelijke grote dingen zelf niet voor elkaar, aambeeldje en vuur zijn daar gewoon niet op ingericht en ik heb ooit mijn rechterarm naar de gallemiezen gegooid met te enthousiast honkballen, dus daar moet ik ook wat mee oppassen.
Ik kan zelf ook niet harden, dus laat ik de baan maar gewoon de hardheid die deze nu heeft. Kun je mij even een mail sturen via r.p.wimmers AT hotmail.com, dan kan ik daar met je de verder afwikkeling regelen. Voor zoiets fraais dat ook nog eens klopt moet ik het budget dan inderdaad maar iets oprekken ๐Heel, heel erg bedankt voor de genomen moeite, denk dat ik hier heel blij mee ga zijn.
Hartelijke groet,
Robert
-
2 augustus 2016 om 10:48 #11303filipdecooman86Deelnemer
Hallo,
Moest hier nog meer info over nodig zijn, mogen jullie gerust ook contact met mij opnemen. Ik ben ook al enkele jaren bezig met de romeinse smid en zijn activiteiten in een legioen ten velde. Ik heb vrij veel info liggen over de praktische gang van zaken, alsook wat eigen ervaring :p
Mvg
Filip -
2 augustus 2016 om 10:48 #2201OpperhoofdSleutelbeheerder
Beste mensen,
Ik ben bezig een Romeinse veldsmidse te maken voor educatieve doeleinden. Nu zoek ik nog een kleine speerstaak van ongeveer 40 cm lang en ongeveer 30 cm hoog. Zo breed mogelijk, het origineel is namelijk ook vrij breed en heeft een gat aan de vlakke baan, de andere kant is puntig. Heel oud en roestig is geen enkel punt (eerder een pre), die knap ik wel weer wat op. Bij voorkeur ruil ik deze tegen een fraai zelfgesmeed vroeg-Romeins haalmes, maar cash kan ook. Mocht je iets hebben, zou je dan een foto kunnen mailen naar r.wimmersAThotmail.com. Ik ben nog niet zo handig op deze site ….Hartelijke groet, Robert aka Vulpius
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2338OpperhoofdSleutelbeheerder
Hoi Vulpius
Ik weet niet of je er nog wat aan hebt, maar ik kwam dit tegen tijdens 1 van me online zoektochten
http://doe-het-zelf-verbouw.marktplaats.nl/gereedschap/437448239-aambeeld-staak-staakaambeeld.html -
2 augustus 2016 om 10:48 #2340OpperhoofdSleutelbeheerder
Hi Bassa,
heel erg bedankt voor de link. Deze is echter helaas te groot en te mooi voor wat ik nodig heb, ik zoek eigenlijk een wat kleinere en vroegere uitvoering, omdat het een Romeins aambeeld voor moet stellen van een reizend veldsmid in het leger.
Hartelijke groet,
Robert
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2341OpperhoofdSleutelbeheerder
Heuj hallo,
Is het misschien een mogelijkheid er zelf een te smeden? Dan kan je m precies zo maken als je hem hebben wilt ๐
Groeten,
Reinier -
2 augustus 2016 om 10:48 #2342OpperhoofdSleutelbeheerder
Moi,
Je kunt het toch proberen van een bladveer kun je mooi in de vorm van een houweel smeden
het gat weer een staak (voet) smeden of lassen en je bent een heel stuk op weg
Of gewoon een houweel op de kop tikken en die in vorm smeden
Veren staal is ook gereedschapstaal leef je uit =)
Suc6gr Geert jan
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2343OpperhoofdSleutelbeheerder
Heb je toevallig een plaatje van de speerstaak waar jouw speerstaak op moet lijken?
Volgens mij als je flink aanpakt met een paar man, kan je best zo een staak smeden. Misschien wel leuk voor de hamerslagdag…
Groeten, Reinier
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2344OpperhoofdSleutelbeheerder
vulpius,
misschien kan ik wat voor je betekenen
onder de luchthamer is dat klusje makkelijk te doen
ik heb ook evt wel materiaal liggenik hoor het wel.
groet , jan
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2346OpperhoofdSleutelbeheerder
Beste Jan,
Dat zou natuurlijk geweldig zijn! Omdat ik niet erg handig ben met deze site, lukt het mij niet hier in het bericht een afbeelding in te plakken. Zal ik ze wel erst ergens op een hostingsite of zo moeten zetten. Ik heb wel geprobeerd ze onder een foto-galerij op deze site te zetten. Maar als je mij een mailtje stuur op r.wimmersAThotmail.com, kan ik een gescande tekening en een foto van een deel van de depotvondst uit Oostenrijk sturen. Eigenlijk is het een heel simpel ding en waarschijnlijk met een triphamer uit een blok te smeden, maar dan moet je het blok waarschijnlijk eerst half kloven om de T te kunnen maken.
Hartelijke groet, Robert
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2390OpperhoofdSleutelbeheerder
OK mensen, onder de fotogalerij heb ik nu een foto en een tekening geplaatst van de Romeinse speerstaak zodat iedereen kan zien wat de bedoeling is. Wat mij telkens weer opvalt is hoe weinig het handsmeedgereedschap van de Romeinen eigenlijk verschilt van de tangen en zo die we ook nu nog gebruiken. Een nobel ambacht, centraal in de samenleving, want elke boer, burger en ambachtsman vertrouwde op de smid voor goed gereedschap.
Groetjes, Robert
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2393OpperhoofdSleutelbeheerder
Hallo Robert,
Mooi om te zien, die vonst, ik had naar aanleiding van je vraag al flink gegoogled, maar vond alleen de naar onder toe smaller wordende “tassen” die men in die tijd als aambeeld gebruikte.
Het zal waarschijnlijk een functioneel aambeeld moeten worden niet?
Want als het van gewoon staal gemaakt mag worden is het volgens mij nog wel een project wat met de hand te doen is.
Maar gereedschapsstaal is natuurlijk wel wat anders.Ik ben benieuwd naar de vorderingen.
Groeten Dirk
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2394OpperhoofdSleutelbeheerder
Hi Dirk,
Dat klopt, ik gebruik ook een dergelijke tas als Romeins aambeeld. Ik heb ook heel veel moeite moeten doen om achter deze depotvondst te komen en heb vervolgens het boek waarin deze beschreven staat gekocht. Er was trouwens ook een flink blok onregelmatig ijzer bij dat als aambeeld heeft gediend. Helemaal uit verband geslagen, dus echt geen hoogwaardig staal!
De speerstaak is voor een onderwijsproject en dus voor demodoeleinden. Ik denk dus dat het ook van “gewoon” staal gemaakt zou kunnen worden, die Romeinen hadden ook niet echt gereedschapsstaal met 60 koolstof. Ik ga er toch geen productiesmeedwerk op doen, meer af en toe een spijker maken met een spijkerijzer (vandaar het gat, waarschijnlijk, er zijn ook twee spijkerijzers in dezelfde depotvonst gedaan) of een ring staan aan een mesheft op de doorn. Goed heet maken en regelmatig je doorn koelen ๐ Metalurgie en koolstofchemie in ijzer als zodanig was niet echt bekend, men ging eerder af op de kwaliteiten van het ijzer/staal uit bepaalde mijnen, die een natuurlijke legering hadden. Zo is men ook met damast begonnen, in een poging de eigenschappen van verschillende ijzersoorten te benutten. De Romeinen deden wel aan slim combineren, door harder ijzer met meer koolstof voor de snijkant te gebruiken. Dit werd dan aaneengeweld met zachter ijzer./staal. Wat wij nu in de winkel kopen als constructieijzer was toen echt al heeeel wat.Groetjes, Robert
-
2 augustus 2016 om 10:48 #2406OpperhoofdSleutelbeheerder
Beste Robert,
Helaas voor mijzelf moest ik zo nodig bewijzen dat het met de hand te doen was.
Uit nieuwsgierigheid ben ik maar eens begonnen een stuk 50×50 cm uit te smeden.
(niet dat ik niets anders te doen had, maarja als je iets in je hoofd hebt…)
En toen ik er eenmaal aan begonnen was moest ik het ook afmaken ook.
Dus ik heb er teveel tijd en materiaal enz.. in gestoken maar volgens mij is dit ongeveer wat je hebben wilde.
Het is niet exact volgens de maten die je opgaf. (ook deels afhankelijk van het materiaal wat ik had liggen)
Ik heb de pen die in de houtblok moet scherper uitgesmeed, maar dat had je ook met een stippellijn op de tekening staan.
Verder is het gat maar 16 mm ik was bang dat ik anders de hoorn teveel zou verzwakken.
Het is wel samengesteld uit twee delen, het bovenste deel met de twee hoorn is van C45
Het onderste deel is van een stalen pen die men gebruikt om de bak van een graafmachine vast te zetten (geen idee wat voor samenstelling) De staak is dus nog goed te harden vooral omdat je het materiaal van het werkvlak weet.
Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik dat thuis nogal primitief moet doen, en daarom de hardheid niet optimaal kan bepalen.
Ik wil niet de verantwoordelijkheid hebben voor wanneer je misschien een scherfje in je oog zou krijgen als het te hard is.
Dus daarom laat ik dat aan jou over.
Indien je het zou willen hebben zou ik het fijn vinden als er nog een beetje rek in het budget zit.
Als je het niet wilt hebben is dat ook niet erg, dan houd ik het als aandenken aan de tijd dat ik nog iets met mijn rechter arm kon doen ๐
Groeten Dirk
Oja, ik had hem ook nog wel wat strakker kunnen maken maar dacht afgaande op je eerdere opmerkingen dat dat niet de bedoeling was
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.