kolen

Weergave van 13 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #214
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #893
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ach ja, toen ik net begonnen was en van niets wist heb ik per abuis ook een heel aantal zakken antraciet gekocht. Daar heb ik nietsvermoedend toch best een tijd prima mee gesmeedt.
   Ik geef direct toe, vetkolen worden veel warmer en werken daarom ook fijner. Daarnaast zijn antraciet kolen steeds weer moeilijk aan te krijgen.

   Maar wat ik wilde zeggen, als je die antraciet kolen voor een prikkie kunt krijgen, en je hebt er eigenlijk nooit een probleem mee gehad, dan kun je je af gaan vragen of het zinnig is om volledig over te gaan op vetkolen. Je kunt namelijk, voor het lassen, een zakje smeedkolen achter de hand houden en verder gewoon de goedkopere antraciet blijven gebruiken. Daar lijkt mij helemaal niets mis mee (niet iedereen zal het hier met mij eens zijn hoor).

   Maar een feit blijft dat vetkolen sneller en prettiger werken.

  • #978
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo materiaal verwarmers,

   Over de kolen is al veel geschreven en ik begrijp dat er wat problemen zijn met de rook. Dit heeft te maken met het stoken van het vuur, dus dit moet je eesrt beheersen.
   Dan het verhaal van de zwavel in de kolen, dat is wel belangrijk om te weten of er zwavel in de kolen zit vooral bij het smeden van gereedschapstaal en het maken van damastpakket. Zwavel maakt het materiaal bros. In de vakopleiding smeden, hier in Nederland wordt er aandacht aan besteed en ook uitgelegd hoe je het kunt vaststellen.
   Maar als de rook een probleem is dan kun je ook Futurex kolen gebruiken. Dit is een aardolieproduct wat weinig rook geeft. Het nadeel is dat ze niet samenbakken. Deze kolen zijn te koop bij In de winkel van SmedenTotaal KILK HIER en bij Rijen in Tilburg.
   Het is de bedoeling dat er een test gedaan gaat worden naar de kwaliteit van de diverse aangeboden kolen. Dit is een internationaal project.
   Voor de houtskool wilde ik je verwijzen naar een Nederlandse producent maar die is 8 oktober 2010 faillet gegaan maar er wordt wel gesproken over een doorstart. Ze hebben van alle houtsoorten houtskool gemaakt. Het is de firma Carbo in Almelo.

   Groeten Cees.

  • #883
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Wat voor kolen kun je het beste gebruiken en wat kost dat normaal? Ik heb nu steeds antreciet gebruikt maar er is mij verteld dat ik beter vetkolen kan gebruiken? Maar nu las ik op het internet ook over cokes en dat die weer beter waren.

  • #884
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Beste,

   Vetkolen zijn inderdaad de beste kolen voor het smidsvuur, je kunt het vuur daarmee het beste opbouwen en “pakken”. Cokes kan ook, maar ik heb er geen goede ervaringen mee. Vooral de slakken die je met cokes krijgt is een groot nadeel. dat is veel meer als met vetkolen.(misschien heeft iemand anders betere ervaringen of betere cokes)
   een voordeel van cokes is wel dat je minder rookontwikkeling hebt.
   (met vetkolen hoeft het ook niet veel te roken maar dan moet je wel goed je vuur bijhouden.) een nadeel van cokes is ook dat je moet blijven stoken (lucht doorblazen)
   vetkolen kun je gewoon laten smeulen wanneer je het vuur even een uurtje niet nodig hebt.
   Belangrijk is wel bij vetkool dat je niet de “rauwe” kolen stookt. maar kolen die al aan de rand van je vuur hebben gelegen en er zijn uit gaan zien als een soort zwarte popcorn. Deze popcorn brand ook zuiver, als je rauwe kool op je vuur gooit gaat het enorm roken.
   Er is natuurlijk ook nog de mogelijkheid om gas te stoken. dat is de meest rookvrije oplossing. Behalve ovens met gas kun je ook een gas smidsvuur kopen wat het brandende gas door een bedje van keramische scherfjes blaast, zodat je nog redelijk een smidsvuur idee hebt. Ik heb met dit soort vuur zelf nooit gewerkt, maar heb van andere mensen die in een woonwijk het smeden willen beoefenen gehoord dat het een goede optie was.

  • #886
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Bedankt voor het snelle antwoord 🙂
   Ik zal eens kijken waar ik hier in de buurt vetkolen vandaan kan halen. Ik kon de antreciet altijd van een vriend kopen maar die vetkolen zijn wel een stuk duurder. Maar eens kijken of het mij bevalt.
   Met gas stoken is voor sommige mensen misschien wel handig maar het lijkt mij maar saai. Ik vind het juist wel lekker om ook een beetje met de kolen te spelen.

  • #896
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo, vetkolen zijn te verkrijgen bij firma Boesenkool in Staphorst en bij Molen “de duif” in Nunspeet.
   Groet Ewald

  • #899
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik haal mijn smeedkolen bij Rijnen in Tilburg. Zij hebben ook vetkolen en Antraciet, maar daar heb ik nog niet mee gewerkt (ben maar een beginneling)
   Website:
   http://www.rijnen-kolenenolie.nl/kolen/kolen.html

   Sucess,
   Stephane

   • #11907
    thierryrinkes
    Deelnemer

    Hoe duur zijn de vetkolen bij rijnen in tilburg?

  • #909
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Nou, die vetkolen zijn me wat zeg. Ik heb vanmiddag een zak gehaald en meteen thuis het vuur aangestoken. Ik zag geen hand voor ogen! Hoort dat spul zo te roken? Die dikke gele wolken kunnen nooit gezond zijn, lijkt mij zo. Ik heb eerst alles open gezet en heb het vuur maar uit laten gaan.
   Dirk had wel iets gezegd over roken maar ik had natuurlijk alleen maar verse kolen. Dus als dat roken klopt, dan probeer ik het morgen nog eens.

  • #911
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Waarschijnlijk heb je de kolen boven op het vuur gegooid. Maak eerst in het midden een vuurtje (van kranten bijvoorbeeld) en leg de kolen er aan de zijkant tegen aan.
   Zo moet je dat eigenlijk ook doen wanneer het vuurtje al brandt. Verse kolen ernaast/tegenaan leggen en ze steeds aan blijven duwen om zo het vuur van brandstof te blijven voorzien.

   En ja, de gele rook is smeedkool eigen. Zorg voor goede ventilatie/afzuiging.

  • #935
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Wat is het verschil tussen smeedkolen en vetkolen?

   Ik heb op dit moment een lading smeedkolen liggen, eerste stooktest leverde een hoop gore rook/warm op (ondanks dat ik deze forumpost al had gelezen was ik toch nog verrast) dus daar ben ik maar gauw mee gestopt voor de buren gingen klagen…

   Volgende keer zal ik wat netter stoken (had het er nu gewoon bovenop gegooid – oeps)

   Ik heb ook 1 keer geprobeert om op houtskool te stoken maar dat kreeg ik niet heel erg heet; is het uberhaupt mogelijk om daar een beetje temperatuur mee te halen? Op basis van de kleur van het staal denk ik dat ik het op 950 graden had.

  • #942
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Als je als beginnend smid niet al te veel aan kolen uit wil geven en simpel een stuk ijzer roodgloeiend wil stoken, ga dan benzinepomp/oliehandel de Kok aan de Heescheweg in Oss, ze verkopen daar een “soort” kolen genaamd “petroleumcokes”, gemaakt van petroleum en kolen , deze worden gebruikt voor de verwarming van oa Kassen, ze ontbranden makkelijk, worden goed heet en geven geen slakken in je vuur, er blijft heel weing as van over
   Je kunt er geen oventje van bouwen , kosten ong. 10 euro per speciekuip
   Maar uiteindelijk ga toch over op echte kolen 😉

  • #969
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kolen.
   Pas op met antraciet, meestal zit er veel zwavel in, gele rook.
   Vetnoten bevatten, als het goed is, geen zwavel (S).
   De zwavel trekt in je ijzer/staal en maakt het warmbros.
   Houtskool bevat geen zwavel, wordt net zo heet als minerale kolen en rookt niet.
   Kijk maar:

  • #970
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kolen.
   Pas op met antraciet, meestal zit er veel zwavel in, gele rook.
   Vetnoten bevatten, als het goed is, geen zwavel (S).
   De zwavel trekt in je ijzer/staal en maakt het warmbros.
   Houtskool bevat geen zwavel, wordt net zo heet als minerale kolen en rookt niet.
   Kijk maar:

   Thijs,

   Je hebt gelijk dat er in kolen, die uit de grond komen, zwavel zit. Maar hoe omschrijf jij “veel”? Want het komt meestal neer dat het maar rond de 1% in alle kolensoorten.
   Ook over het “roodbroos” waar je het over hebt klopt, maar dit is te verwaarlozen, want als je goed stookt op kolen heb je in het midden een centrum van verbrande vetkolen (cokes van vetkolen) die voor de échte hitte zorgen. Dit is ook schoon vuur, waar je in kunt lassen etc. etc. Maar het is gewoon een kwestie van goed leren stoken.

   Mijn argumenten tegen houtskool is dan ook 1: Het zorgt voor veel vonken. 2:zelfs houtskool rookt. 3:het brandt veel en veel sneller op dan kolen zullen. 4:het geeft veel as dat je moet opruimen, dat je niet hebt bij kolen. 5:houtskool blijft door branden als er geen lucht op geblazen wordt, verbrande vetkolen (cokes van vetkolen) gaan dan van zichzelf uit. 6: Het geeft meer stralings warmte dat irritant is als je met een klein werkstuk bezig bent, zelfs met handschoen. En zo kan ik nog wel door.

   Een nadeel van vetkolen inderdaad is dat het rookt, maar als je goed stookt kun je dat flink verminderen, het zal je verbazen. Het beetje rook dat je overhoudt is niet veel erger dan zoals bij een openhaard vuur.

Weergave van 13 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.