Mastercrafts of blacksmithing video

Weergave van 4 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #7920
   Louis
   Deelnemer

   Kwam een leuke film tegen op YouTube, waarin 3 mensen met geen enkele ervaring met smeden in 6 weken tijd o.l.v. een ervaren smid het vak gaan leren. Als eindproject moeten ze zelfstandig een hekje smeden.

   http://www.youtube.com/watch?v=ozCdCdGOliE

   • Dit onderwerp is gewijzigd 9 jaren, 4 maanden geleden door Louis.
  • #7922
   smidsknecht
   Deelnemer

   Mooi linkje! Leuk om te zien hoe verschillend mensen zo’n leerproces doorlopen. Ik heb zelf een soortgelijke ervaring opgedaan toen ik met smeden in contact kwam.

  • #7923
   Louis
   Deelnemer

   Mijn eerste ervaringen met smeden waren minder subtiel.
   De docent smeden stond bekend als “de smid met de grote handen” en die gebruikte hij niet alleen om te smeden. Daar kon je ook een fikse draai om je oren mee krijgen (dat mocht toen nog).
   Als je werkstuk niet goed genoeg naar zijn zin was dan werd er geen lager punt gegeven, nee hij sloeg het dan eigenhandig plat. En kon je weer helemaal overnieuw beginnen, maar hij hielp dan wel mee, dat dan weer wel. Enfin ik kan van die man een heel boekwerk schrijven.
   Van de andere kant was het een vakman tot en met en als hij zag dat je er voor ging dan mocht je zelfs materiaal mee naar huis nemen om dingen te oefenen.
   Het is wel deze docent die bij mij mede het vuurtje heeft aangewakkerd en eerlijk gezegd denk ik nog wel eens aan hem als ik iets heb gemaakt wat goed is gelukt en zeg dan: “mijnheer van de Ven zou trots op me zijn”. šŸ™‚

  • #7927
   prikkebeen
   Deelnemer

   Dat is inderdaad een mooie opname. Maar slechts een uit een serie van zes. Die andere afleveringen gaan niet over smeden maar zijn zeker ook de moeite van het bekijken waard (dakdekker, glas-in-lood, weven, steenkappen en houtbewerking). In Groot-Brittanniƫ is nog veel aandacht en respect voor ambachten en dat is hier ook weer te merken.

  • #8265
   Riezz
   Deelnemer

   inderdaad een hele mooie serie door de BBC (jammer dat we zoiets niet kunnen hier of willen hier in NL blijkbaar maar enfin).. ik heb alle afleveringen op me computer opgeslagen, want blijft interesant en leerzaam om te bewaren.

Weergave van 4 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.