Nieuwe smid in (zelflerende) opleiding

Weergave van 23 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #13295
   Triek
   Deelnemer

   Hallo allemaal,

   Ik ben Patrick(Triek) 41 zomers weg in het leven en heb het plan opgevat om wat aan smeedwerk te gaan doen. Ik heb een metaalwerkers achtergrond(lasser opleiding Koninklijke Schelde Groep en een aantal jaar als constructiebankwerker gewerkt) ik ben dus niet geheel een leek in het ijzer bewerken maar smeden is een tak van sport waar ik nog niets van weet.

   Ik heb een stukje kraanrail gescoord om daar een aambeeld van te maken zodat ik kan beginnen en heb een ijeren bak waar ik een smidsvuur van ga bouwen al klaar staan. Verder zijn er al wat hamers en tangen aanwezig en zo denk ik de sumiere basis te hebben om wat te beginnen.

   Als ik vragen heb zal ik ze stellen en als jullie tips en triks hebben hoor ik ze graag..

   P.S Ik kom uit de mooie provincie Zeeland en wel van Schouwen-Duiveland

   • Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 3 maanden geleden door Triek.
  • #13301
   ruud
   Deelnemer

   Welkom provinciegenoot,

   Veel plezier op de site.
   Ik woon op walcheren.

   Gr Ruud

  • #13302
   ruud
   Deelnemer

   Als je een adres zoekt voor smeedkolen, zelf haal ik ze bij http://www.dekolenboer.nl
   Goede kwaliteit en weinig slak.

   Gr Ruud

  • #13305
   Triek
   Deelnemer

   Hallo Ruud,

   Walcheren dat is redelijk in de buurt. Altijd handig om te weten dat er in de buurt een ervaren smid is als ik ergens niet uitkom;-)

   EN bedankt voor de files en de tip van kolen betsellen

   Mvg,

   Patrick

  • #13307
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Patrick,

   Graag gedaan, maar een ervaren smid ben ik niet hoor.
   Doe het voor de hobby.

  • #13317
   Triek
   Deelnemer

   Hallo Ruud,

   Ook een hobbysmid kan ervaren zijn;-)
   Je weet er ongetwijfeld v eel meer vanaf dan mij…..

   Mvg,

   Patrick

  • #13323
   fvdj_actie
   Deelnemer

   LoL… nou dat wordt nog gezellig want dat zijn al 3 Zeeuwen op een kluitje..
   Hoewel.. ik ben zo’n 40 jaar geleden geïmporteerd hier maar ik heb t er super naar mijn zin en voel me ook gewoon Zeeuw en zou ook niet graag de provincie verlaten moet ik zeggen..
   Maar Triek, ook welkom hier..
   En vast bedankt voor je pb
   Net als jij ben ik ook voorzichtig aan aan het proberen en het experimenteren.
   Dan heb jij nog t voordeel dat je een achtergrond hebt in metaalbewerking… top..
   Mss moeten we een keer een lokale meeting organiseren.
   Zou leuk kunnen zijn.
   Groet,
   Frank.

  • #13332
   Triek
   Deelnemer

   Hallo Frank,

   We zullen zien waar en wanneer het misschien ooit uitkomt om eens elkaar te treffen.

   Vooralsnog ben ik nu spullen aan het verzamelen om te gaan beginnen.
   Stukje kraanbaan rail heb ik al binnen en de onderdelen om een smidsvuur te gaan bouwen van een remtrommel zijn onderweg. Zal dus binnen niet al te lange tid het eerste ijzer in het smidsvuur kunnen gaan gooien.

  • #13340
   fvdj_actie
   Deelnemer

   Nou mooi man!
   Zelf ben ik begonnen om een aambeeld te vinden.
   Dat is inmiddels gelukt, er staat onder een van de topics wel een afbeelding.
   Daarbij heb ik nog een klein aambeeld gekocht gemaakt uit een stuk spoorrails.
   Dat kocht ik van iemand die dat al 35 jaar zelf in gebruik had.
   Leek me leuk/handig voor wat kleiner werk.
   Ik zal daar ook nog wel een paar foto’s van plaatsen.
   Verder heb ik een stapeltje vuurvaste stenen waar ik een oventje kan stapelen.
   Is wel wat extra werk om het steeds te stapelen en later weer op te ruimen maar ja je moet roeien met de riemen die je hebt.
   Ik ga nog wel eens nadenken over een zelfbouw smidsvuur.. volgens mij moet dat best te doen zijn.
   Succes vast met de voorbereidingen.
   Groet,
   Frank.

  • #13347
   Triek
   Deelnemer

   Hoi Frank,

   Ik heb nog een bak van ijzer gemaakt ooit voor een oude BBQ. Is gemaakt van 5mm dik staal. afmetingen zijn 60×40 cm en zo’n6 cm hoog. In het midden maak ik daar een gat in waar een remtrommel van een Jeep of busje in welke als vuurbak gaat fungeren. In d bak die ik al heb kan dan wat kolen komen te liggen en een pookstok ed. Onder de bak wil ik een 4tal poten lassen zodat hij mooi op hoogte komt om lekker aan te staan werken. Onder aan de remtrommel een t stuk fabriceren waar het as door kan vallenmet een dichtschuif klepje erin. En bij de dwarsbuis een bus aan monteren en daar een ventilator aan fabriken of eerst een fohn als eerste makkelijke goedkope optie. Fohn heb ik nog wel ergens liggen.

   Als ik een ventilator ga maken maak ik die misschien wel van een oude turbo met een elektromotortje eraan vast gefabriekt.

  • #13349
   ruud
   Deelnemer

   Een ventilator uit een oude cv ketel werkt ook goed.
   Hoeft niet veel te kosten bij een installateur, zeker uit een ketel die vervangen is.

  • #13350
   Triek
   Deelnemer

   Komt dat even mooi uit. DIe tip van de cv ven. Vorige week is mijn ketel vervangen en laat de oude ketel nog hier liggen om uitgekleed bij de oud ijzerboer te brengen…..

   EVen de ventilator veiligstellen voordat zoonlief met opa gaat slopen om zo een zakcentje te verdienen……

   Dank u voor de tip.

  • #13353
   prikkebeen
   Deelnemer

   Hallo Triek,

   een bak van 60*40 is een mooie maat voor een smidsvuur. Maar let ook even op dat je brandend gedeelte niet te groot gaat worden. Je zit niet te wachten op een brandend kolenbed van deze afmetingen.
   Dit kun je enigszins inperken door een aantal vuurvaste bakstenen om je vuurpot te zetten (gewoon los, zodat je ze wel weg kunt halen) of een paar stevige hoekprofielen.

  • #13354
   leanderdw
   Deelnemer

   Oh, en dan nog deze:
   Maak nooit je vuurbak te goed schoon maar laat altijd ‘een beetje’* as onderin zitten. As brandt niet, en isoleert fanatastisch! In het begin had ik wel eens een roodgloeiende vuurbak(ja..ik heb een kiekens roodgloeiend gekregen) maar das eigenlijk helemaal niet zo goed.
   *hangt van model vuur af. Maar een laagje van een cemtimeter is een goed uitgangspunt.

   Ik heb nog een mooie tip wat betreft je stookplaats: neem een cortenstalen plaat, 5-8mm dik en maak hier je vuurpan in. Cortenstaal wordt veel gebruikt in kachels, tuin, en in de scheepsbouw en heeft mooie thermische eigenschappen (trekt minder snel krom) en is redelijk goed bestand tegen corrosie. Misschien krijg je wel een stukje voor niks mee bij een scheepswerf! Cortenstaal heb ik ook gebruikt voor mijn 3 vuurpannen en met gewone migmag draad gelast, niks speciale elektrodes. Mijn vuurtong is wel van gietijzer, licht taps gedraaid op draaibank.

   Een vuurpan gemaakt van oude remschijf werkt ook heel goed. Je zult er dan wel een plaatje met gaatjes oid in willen doen. ik deed dat vroeger met klei(gootsteenputjedekseltje ging maar 10 minuten mee haha), maar moest mijn plakjes om de haverklap vervangen want gescheurd of volgelopen met slak.
   Destijds had ik geen gietijzer voorhanden, noch de middelen om het te bewerken. het plakje kan in ieder geval niet dik genoeg zijn(10mm ofzo)! Heb gesmolten exemplaren gezien…

   Succes!

  • #13356
   Triek
   Deelnemer

   Heren bedankt voor de tips. Daar heb ik wat aan.
   Het ontwerp welke ik in gedachten heb tot nu toe en waar ik materiaal aan het verzamelen voor ben is het volgende:

   De bak van 60x40cm met daarin een remtrommel van een grotere diameter. In de remtrommel een schijf ijzer maken van 10 a 15mm dik met gaten erin voor de luchtdoorlaat. Onder aan de remtrommel een op zijn kant geplaatst T-stuk buis met aan de onderkant een as klepje en via het zijuitlaat een buis pas maken met daaraan ventilator van mijn oude kachel. Die ven wil ik sturen met een traploze regelaar van een 230v dimschakelaar zodat ik de draaisnelheid van de ven kan regelen om zodoende meer of minder lucht toe te voeren.
   Onder de bak 4 poten maken zodat de bak op een mooie hoogte komt om lekker aan te werken, zal niet te hoog en niet te laag moeten worden. De precieze hoogte moet ik nog even uitvogelen. Onder de pootjes wielen zetten zodat ik hem makkelijk kan verplaatsen. De wielen moeten wel een rem systeem hebben. Verder aan de bak een beugel lassen waar ik mijn tangen aan kan hangen.
   De meeste spullen heb ik wel liggen en wat ik niet heb liggen kan ik wel tegen schrootprijs of voor niks regelen. Dan heb ik een mooie mobiel smidsvuur voor een paar centen. Alleen het schijfplaatje voor onderin de vuurbak van Cortenstaal zal ik voor moeten zoeken. Maar als ik een plaat gewoon ijzer neem van 15mm dik zal het toch ook wel een paar keer meegaan? Als ik die bv. om de paar maanden moet vervangen zou dat ook geen probleem zijn tot ik een dikke plak cortenstaal heb gevonden mocht ik daar wat moeilijker aan kunnen komen. Ik zal toch niet elke dag/week aan het smeden zijn.

   Met dit idee denk ik wel een goede basis te hebben voor een mooie beginners smidse.

   Hebben jullie en idee wat een beetje de ideale hoogte is voor het smidsvuur? En de ideale hoogte voor een aambeeld? Ik snap dat dit een beetje afhankelijk is van je lengte. Ik ben zelf 185 cm hoog.

   Voor het aambeeld heb ik een mooi stukje kraanbaan rail weten te bemachtigen van ongeveer 30 cm lang. Hier zal ik een soort van doorn aan gaan slijpen. Daar kan ik mooi mee starten tot ik een goed en betaalbaar aambeeld ben tegen gekomen.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #13365
   prikkebeen
   Deelnemer

   Aan het vuur moet je gewoon lekker kunnen staan. Als je er nog dingen aan gaat lassen, las er ook een ronde buis onder tegen (horizontaal). Maak vervolgens een haakse bocht in een rond stuk ijzer dat precies in die buis past. En las een t-stuk aan het korte eind (kun je het nog volgen?)
   Dit kun je uitschuiven en gebruiken als steun voor als je een langer stuk ijzer in het vuur hebt liggen.
   Voor de hoogte van het aambeeld wordt geadviseerd om gewoon recht te gaan staan. Maak een vuist (alsof je de hamer vasthoudt). Meet de afstand van vloer tot onderkant vuist. Dit zou de ideale hoogte moeten zijn voor de bovenkant van je aambeeld.

  • #13367
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Patrick,

   Op prikbord van zeelandnet staan 2 aambeelden te koop.
   De eerste is in Vlissingen, 50kg (is wel aan de kleine kant) voor € 250,- (is de hoofdprijs)
   De tweede is in Sluiskil, 100kg, ziet er fatsoenlijk uit en is een model die je voor heel veel doeleinden kan gebruiken. vraagprijs € 260.
   Ook dit is een forse prijs, normaal is 1 a 2 euro de kilo een gangbare prijs.
   Dit even ter info, weet niet of je er naar op zoek bent.

   Mvg Ruud

  • #13378
   Triek
   Deelnemer

   @Ruud,

   Dank je wel voor het doorgeven. Ik zoek wel maar idd voor een wat lagere prijs. Ik heb de tijd. Ik loop er vanzelf tegen 1 aan en het heeft nog geen prioriteit. Eerst een smidsvuur bouwen en het eerste wat ik wil gaan smeden gaat qua grote wel op mijn zelfbouw aambeeld van de kraanbaanrail.
   Echter vanwege lekkage in de badkamer gaat daar eerst even verbouwd worden aldus mijn betere helft en staat het smidsvuur even op een zijspoor……

   @ Prikkebeen,

   Dank u wel voor de tips qua hoogte en van het opleg steun.

   • Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 3 maanden geleden door Triek.
   • #13924
    gverlies
    Deelnemer

    Ik ben bij de oud-ijzerhandel langsgeweest en heb daar een aambeeld van een 60kg gevonden voor 100 euro. Niet meer in perfecte staat, maar een oud gebruikt aambeeld heeft zeker wel iets 🙂

    • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 9 maanden geleden door gverlies.
  • #13382
   ruud
   Deelnemer

   graag gedaan

  • #13403
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Triek,

   Oh, ja dat plaatje gaat wel ff mee joh. Maar het hangt heel erg van jouw stookgedrag af. Continue volop de lucht aanlaten en je vuur op vuurlastemperatuur houden is natuurlijk een uitdaging voor elke bak.
   Daarop aangekomen: heeft er iemand nog een suggestie hoe ik mijn gietijzeren vuurtong opnieuw kan lassen? Na 10 jaar is die Beckma vuurtong op. Er is letterlijk doorheen gestookt. Ik heb beschikking over Elektrode, MIGMAG en TIG, maar ik ben verre van een ervaren lasser.

   Dan heb ik nog een tipje voor je: Maak je gaatjes in je plaatje taps, met de grote kant aan de kant van de luchtinblaaskant: zo komen klodders slak niet vast te zitten en wordt je plaatje beter gekoeld. je plaatje koelen kun je ook doen door er aan de onderkant waar de koele aanblaaslucht is, wat vaantjes aan te lassen.
   Hoe maak je ze taps? Koop een “stappenboor” of verslijp een oude staalboor als je een kundige bent daarin.
   Ook kun je em een keer heetstoken en ze taps ponsen.

   Succes!

  • #13406
   Triek
   Deelnemer

   Leander,

   Bedankt voor je tips.

   Ennen je probleem om je gietijzeren vuurtong te lassen? Dat wordt een uitdaging. Gietijzer is zo broos dat lassen haast niet te doen is. Er bestaan electroden om gietijzer te lassen maar echt stevig wordt het niet. Ik heb hetzelfde om de lasbochten aan mijn gietijzeren remtrommel te lassen. Er komen geen krachten op dus dat durf ik wel aan met een paar rupsen om de lasbocht eraan te bakken. Maar een zwaar belaste vuurtong zou ik niet weten of dit ook zal gaan.(zwaar belast door de enorme tempratuur verschillen met uitzetten en krimpen)

  • #14339
   Triek
   Deelnemer

   Zo na een jaar veel geleerd en gebouwd te hebben weer een update van mijn smederijtje in aanbouw.

   Ik heb eerste een aambeeld gemaakt uit kraanbaan rail. Is een zwaar apparaat geworden die zijn werk meer dan goed doet. Werkvlak is 14x29cm met een sort van door eran gelast van 26 cm.
   Het aambeeld in kit gezet en zo op het onderblok geschroefd.Zonder kit zong hij als een malle. Met de kit is al het zingen verdwenen.

   • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 4 maanden geleden door Triek.
   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #14345
   Triek
   Deelnemer

   Daarna een gasoven gebouwd uit scrap. Heel erg goed gelukt brand als een hellevuur.
   Buiten mantrel is van 2 mm dik rvs plaatstaal gemaakt. In de oven zitten vuurvaste stenen van 178x89x64mm rondom(9 stuks). Zelfgebouwde brander van 3/4 pijp met een mig/mig laspit van 0.6mm als sproeier. Alles aangewakkerd met een fohn bij moeders van de kaptafel gepikt;-)
   Door de stenen en hetvrvs is het een zwaar ding geworden. Alles mooi antreciet grijs gespoten met goede vuurvaste kachelverf.
   Foto’s en link naar een youtube filmpje volgen hier onder.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #14350
   Triek
   Deelnemer

   Maar zoals ik vorig jaar al schreef wilde ik een smeedvuur bouwen. Echter nu ik bijna alle benodigde materialen verzameld heb loop ik van de week via marktplaats tegen een veldsmidse aan 2km van waar ik woon. Ik de beste man gebeld en ik kon gelijk komen kijken. Daar aangekomen blijkt de man een hobby smid te zijn met meerdere smeedvuren en aambeelden etc.
   Na 2 uur met de man gepraat te hebben was ik eigenaar van een smeedvuur met 25 kilo kolen en 6 tangen, 5 hamers en wat los gereedschap voor het enorme bedrag van €75.
   Maar het mooie van deze ontmoeten met de beste man is dat hij aanbood om mij de basis technieken van het smeden te leren………..wauw wat een aanbod. Ik had met de man een enorme klik en als hij na 2 uur praten zo enthousiast is om mij het smeden te leren. Man wat ben ik een lucky basterd. En dat 2 km van mijn huis vandaan. Meer kan ik toch niet wensen op smeed gebied.

   Hieronder wat foto’s van de “buit”
   Het enige puntje is dat de leren riem slipt op de aanjager. IEts wat met een emmer water op te lossen is om de leren riem nat te maken en op te laten drogen. Dan zit de riem weer strak rond het wiel. Verder is de kolenbak nieuw en gaat weer een poos mee.

   Wat een vondst. ik kan er nu 3 dagen later nog steeds niet over uit wat een geluk ik heb gehad.

   Aangezien ik altijd een zwak heb gehad voor oude machines ga ik lekker met de trap aanjager aan de slag. Mocht dat niet gaan bevallen is er zo een electro motor op gebouwd met een potentiometer om de aanjager aan te drijven. Maar eerst ff met trappen aan de gang.

   Laat het damast smeden maar beginnen

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
Weergave van 23 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.