Opbouwen van mijn smidse als beginnend smid

Weergave van 10 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #13442
   Triek
   Deelnemer

   Hallo allen

   Ik ben dus zoals gezegt een beginnende smid en wil in dit draadje de opbouw van mijn gereedschappen en benodigheden delen. Ter leering ende vermaak zeg maar. Voor iedere beginnende smid zodat die niet de fouten hoeft te maken die ik ongetwijfeld ga maken.

   De redden voor mijn smeed interesse is dat ik al een heel erg lang gekoesterde wens heb om ooit zelf een mooi mes te maken. Deze gedachte heb ik al een jaartje of 25 a 30 en nu moet het er toch maar eens van komen. Mijn vrouw had zoiets van, je koop toch gewooon een mooi mes en klaar ben je maar ja, dat is mijn droom niet zeg maar. Dus nu ik in onze nieuwe woning de ruimte heb en niemand lasting val met gehammer de hele dag ga ik er toch aan beginnen. En wie weet gaat dit verder en wordt het smeden een mooie hobby voor erbij. Mijn vrouw vraagt zich terrecht af waar ik de tijd vandaan ga halen naast mijn andere hobbys en dergelijke maar daar kom ik wel uit. Volgens haar moet er minstens 48 uur in een dag zitten wil ik voor al mijn hobby’s en werk, gezin etc. tijd genoeg hebben hahahahaha

   Als eerste stap ben ik het internet op gegaan en me aangemeld op dit forum en 2 messenforums om te leren en uit te zoeken wat er allemaal bij komt kijken wat er allemaal nodig is. Ideeen opdoen en zo verder.

   Het lijstje wordt steeds langer en ik schrok toch wel van de prijzen voor de spullen die er nodig zijn om een smeedvuur,aambeeld etc. aan te schaffen. Nu is het wel zo dat ik redelijk handig ben met mijn handen en er al genoegen in schep om zelf dingen te bouwen die maar een fractie kosten van nieuw te kopen spullen.

   Hier onder een lijstje welke ik nodig denk te hebben om een eerste mes te smeden. Ik wil graag een Dagger maken maar na de diverse internet sessies zal er ook nog wel een scala aan andere sort messen en/of zwaarden gemaakt gaan worden ben ik bang. Kortom een nieuwe hobby is geboren voor Triekje(of het maken van het eerste mes moet zo tegen gaan vallen maar mezelf kennende geef ik niet zomaar op)

   Smeedvuur en of gasbrander oven
   Aambeeld
   Diverse hamers- heb ik al
   Diverse tangen- ik heb er al 1
   Diverse beitels- ook al aanwezig
   Verschillende vijlen- die ik al heb
   Slijptol klein en groot- al in bezit
   Kolomboor machine- heb ik al
   Draaibank- ook al aanwezig maar geen vereiste om messen te maken
   Bandschuur machine- al aangeschaft voor €100
   Polijst machine- staat ook al in de schuur
   Laskar voor electrode- heb ik ook
   En een heel scala aan andere gereedschappen die ik tot nu toe mij nog niet heb kunnen bedenken!!!!!!

   Als eerste een aambeeld. Gesteld wordt hier op het forum komen voor een tweedehands aambeeld van 1 tot 2 euro per kilo maar alle aangeboden aambeelden zijn toch wel duurder om van de absurd prijzen van een nieuw maar te zwijgen. Ik heb 2 stukken kraanbaan rail weten te bemachtigen. Voordeel van een kraanbaanrail t.o.v. een spoorrail is dat het vlak ook vlak is en niet zoals bij een spoorrail wat bolvormig. ook het lijf is veel lager en dikker. meer gewicht dus en steviger)Ik heb 1 stuk van 275 mm lang en 1 stuk van 470 mm lang.

   Het vlakke loopvak is 7 cm breed. Ik twijfel nu om 2 stukken van 275 mm aan elkaar te lassen om zo een werkvlak te creeeren van 275mm x 140mm. Van het overige stuk zou ik de doorn kunnen maken en aan het stuk kunnen lassen welke ik van de 2 gemaakt heb. Het gewicht zal dat best wel ten goede komen, een zwaarder aambeeld. Alleen waar de twijfel vandaan komt is of dit samengestelde aambeeld dan nog wel werkt. De las is dan niet gehard en klinkt het dan nog wel als een aambeeld en belangrijker, sla ik er geen deuken in? Het werkoppervlak heeft wel een dikte van 4 tot 5 cm en het lijf eronder is ongeveer 5cm dik(zie foto in de bijlage ten voorbeeld van het korte stuk kraanbaanrail)
   Ik zou ook aan het stuk van 470mm een doorn kunnen slijpen en zo op het houten blok vastmaken. Dan heb ik alleen een smaller werkvlak en een lichter aambeeld. Tips in deze zijn van harte welkom.
   Verder de vraag van mijn kant aan jullie, Is het handig voor het verplaatsen om 4 zwenkwielen met rem te plaatsen onder het houten blok waar het aambeeld op komt te staan?
   Of is dat een NO-GO?

   Dan het smeedvuur.
   Ik heb op het grote internet mooie voorbeelden gezien waar ze een vuurbak gebruikte van een oude remtrommel. Dit idee spreekt mij wel aan en ben opzoek gegaan naar een remtrommel(reeds 1 in bezit) verder wat ijzeren vierkant buizen uit mijn oud ijzer voorraad en een plaat staal van 3 mm dik van 600×800(moet ik nog regelen). Hier kan ik mooi een veldsmidse van maken. Ik kreeg hier de tip om als aanjager een oude cv ventilator te gebruiken. Laat nu net mijn cv vervangen zijn en ik de oude nog voor de schuur liggende hebben, gelijk de ventilator eraf gesleuteld. Met wat lasbochten en een t-stuk kan ik die mooi aan de remtrommel bouwen. Iets van een asvangklepdingesgeval eraan maken en klaar.

   Maar nu komt de brandweerman in mij naar boven en als ik de smidse in de schuur ga gebruiken dan komt er met het aanjagen van het vuur behoorlijk wat vliegvuur te voorschijnen die zal ongetwijfeld wat aan gaan steken in mijn schuur(oude houten zaagselplaten tegen dak) dus dat zal buiten moeten gebeuren. Ik wil geen schouw of iets dergelijks gaan bouwen. Dat wordt dus pas in het voorjaar dat ik die zal gaan gebruiken op zijn vroegst qua mooier weer, maar ik wil er van de winter al aan het eerste mes maak project gaan beginnen……

   Dan zal er maar een gasbrander oven achtig apparaat gebouwd moeten worden. Brander is ook al in bezit dus het WWW weer op en ideeen op doen. Jouwbuis is daar echt wel heel handig voor.
   Ik wil er een oude schuimblusser voor gebruiken(al geregeld. Niet moeilijk als brandweerman). Met 4 bouten en moeren pootjes er onder maken. Dan in het midden een buis zetten met een dwarsbuis voor de brander en alles rond vol storten met een mengsel van kachel cement en zand. Als die uit gehard is de buis weghalen.
   Mijn losse brander kop in het dwarsbuisje maken zodat ik die er zo in en uit kan halen(ik kan er later, als het bevalt, altijd nog een vaste brander in bouwen.
   Eerst maar eens kijken of het met dat kachelcement en zand iets kan maken wat de enorme hitte een tijdje kan volhouden. Van de 2 afgeslepen deksels kan ik dan met een scharnier weer iets van deurtjes maken zodat de energie/warmte het meest optimaal gebruikt wordt en niet er aan de voor en achterkant uitvliegt. Met de deurtjes open zou ik er zelfs een lang stuk in kunnen verwarmen. De oude blusser is 190mmm in diameter en een buis die ik er voor wil gebruiken is 80mm in diameter. Dan hou ik rondom een dikte van 55mm met kachelmortel mengsel. Dat moet voldoende zijn voorlopig. Ik heb dan een tunnel van 80mm waar ik het ijzer in kan verwarmen, daar kan ik best wel wat ijzer voor een mes in verwarmen tot smeed temperatuur.

   Kortom ben ik straks in business voor weinig geld.
   Kosten tot nu toe:
   HBM150 tafelbandschuurmachine €100 in de aanbieding
   5 Kg kachel betonmortel praxis €9,95
   4x zwenkwiel met rem voor onder de veldsmidse van de Action €7,20
   De rest is allemaal material uit de oud ijzer bak.

   Ik kan in de aankomde weken gaan bouwen aan smidsvuur, gasbrander, aambeeld en idere keer als ik iets klaar heb zal ik het eindresultaat hier in dit draadje posten. Ook zal ik, als ik het niet vergeet, tussen tijdse foto’s te maken en plaatsen. Vervelen hoef ik mij voorlopig niet.

   Suggesties, tips, do’s en don’ts zijn meer dan welkom.

   Groet,

   Triek

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #13461
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Triek!

   Leuk verhaal om te lezen 🙂
   Lekker bezig zo te zien, ga zo door.

   Ik heb misschien een leuke/makkelijke tip voor je:
   Uit ervaring weet ik dat er maar weinig tangen écht lekker pakken op een strip waar jij je mes uit haalt. jajajaja ze zijn er voldoende, maar dat is meestal niet de eerste tang die je vindt. Nou kun je een hoop tangen kopen en dat ga je in de toekomst echt nog wel doen, maar wat je ook kunt doen is gewoon een staaf van 60cm lang, 10mmdik aan je werkstuk lassen. heel goedkoop jazeker, maar het belangrijkste is de grip aan je werkstuk; die is nu enorm(mits je een beetje degelijk kunt lassen) Het gelaste deel slijp je er later vanaf en gaat de oud-ijzerbak in.

   Wat betreft je vragen mbt rails: ik zou er niet al te veel moeite in steken. Voor 200,- heb je een leuk aambeeld te pakken wat zich beter houdt dan rails. Mocht je uit principe het gaaf vinden om gewoon je eigen aambeeld te maken wens ik je oprecht alle plezier en succes! Ik ben dan ook benieuwd hoe dat lukt… want heb zelf ook een stukje spoorrails wat aambeeld aan het worden is 🙂 Voor de lol!

   Ik zou onder je aambeeldblok geen wieltjes doen. simpelweg omdat:
   Het contactoppervlak in een kogellager heel gering is. Echter dit oppervlak gaat wel alle hamer-energie de vloer in duwen.
   Zet dan wieltjes aan de zijkant en maak een afneembare draagstaaf:
   Mobile Anvil Stand, by J. Valakas
   Ik heb zoiets en dat werkt heerlijk. (zet wel je aambeeld goed vast!)

   Succes!

  • #13490
   Triek
   Deelnemer

   Even een update van mijn smederij in wording.
   Ik ben nu bezig met een gasbrander oven achtig apparaat.

   Ik heb een oude brandblusser als behuizing gekozen. Bij het afslijpen kwam ik er al achter dat er in een schuimblusser een kunststof coating laag van 1mm dik aan de binnenkant zit…….damned dat gaat hem zo niet worden. Dus nadat bleekdat die laag best wel vast zat er maar een vuurtje in gestookt en zo de laag eruit gestookt. Ging ook gelijk de verf aan de buitenkant eraf. Mooi meegenomen en scheelt mij weer heel wat schuurwerk.

   4 m8 bouten erin en vastgedraaid met moeren als pootjes. Buis erin los gezet van 80 mm doorsnede en alles dicht gestort met een mengsel van perliet korrels en vuurvaste betonmortel. Dwarsbuis erin voor gat brander.

   De brander die ik ga gebruiken is mijn dakdekkers brander.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #13495
   Triek
   Deelnemer

   en nog wat foto’s

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #14355
   Triek
   Deelnemer

   Zo na een jaar veel geleerd en gebouwd te hebben weer een update van mijn smederijtje in aanbouw.

   Ik heb eerste een aambeeld gemaakt uit kraanbaan rail. Is een zwaar apparaat geworden die zijn werk meer dan goed doet. Werkvlak is 14x29cm met een sort van door eran gelast van 26 cm.
   Het aambeeld in kit gezet en zo op het onderblok geschroefd.Zonder kit zong hij als een malle. Met de kit is al het zingen verdwenen

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #14360
   Triek
   Deelnemer

   Daarna een gasoven gebouwd uit scrap. Heel erg goed gelukt brand als een hellevuur.
   Buiten mantrel is van 2 mm dik rvs plaatstaal gemaakt. In de oven zitten vuurvaste stenen van 178x89x64mm rondom(9 stuks). Zelfgebouwde brander van 3/4 pijp met een mig/mig laspit van 0.6mm als sproeier. Alles aangewakkerd met een fohn bij moeders van de kaptafel gepikt;-)
   Door de stenen en hetvrvs is het een zwaar ding geworden. Alles mooi antreciet grijs gespoten met goede vuurvaste kachelverf.
   Foto’s en link naar een youtube filmpje volgen hier onder.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #14365
   Triek
   Deelnemer

   Maar zoals ik vorig jaar al schreef wilde ik een smeedvuur bouwen. Echter nu ik bijna alle benodigde materialen verzameld heb loop ik van de week via marktplaats tegen een veldsmidse aan 2km van waar ik woon. Ik de beste man gebeld en ik kon gelijk komen kijken. Daar aangekomen blijkt de man een hobby smid te zijn met meerdere smeedvuren en aambeelden etc.
   Na 2 uur met de man gepraat te hebben was ik eigenaar van een smeedvuur met 25 kilo kolen en 6 tangen, 5 hamers en wat los gereedschap voor het enorme bedrag van €75.
   Maar het mooie van deze ontmoeten met de beste man is dat hij aanbood om mij de basis technieken van het smeden te leren………..wauw wat een aanbod. Ik had met de man een enorme klik en als hij na 2 uur praten zo enthousiast is om mij het smeden te leren. Man wat ben ik een lucky basterd. En dat 2 km van mijn huis vandaan. Meer kan ik toch niet wensen op smeed gebied.

   Hieronder wat foto’s van de “buit”
   Het enige puntje is dat de leren riem slipt op de aanjager. IEts wat met een emmer water op te lossen is om de leren riem nat te maken en op te laten drogen. Dan zit de riem weer strak rond het wiel. Verder is de kolenbak nieuw en gaat weer een poos mee.

   Wat een vondst. ik kan er nu 3 dagen later nog steeds niet over uit wat een geluk ik heb gehad.

   Aangezien ik altijd een zwak heb gehad voor oude machines ga ik lekker met de trap aanjager aan de slag. Mocht dat niet gaan bevallen is er zo een electro motor op gebouwd met een potentiometer om de aanjager aan te drijven. Maar eerst ff met trappen aan de gang.

   Laat het damast smeden maar beginnen!!!!

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #15514
   gverlies
   Deelnemer

   Mooi! Veel plezier ermee!

  • #15515
   ruud
   Deelnemer

   Dat is zeker geluk hebben!!
   Veel plezier

  • #15728
   Triek
   Deelnemer

   Na het smidsvuur een aantal updates te hebben gegeven is het nu eindelijk klaar en ben ik afgelopen weekend an de slag ermee gegaan.
   Eerste stukje damast staal is een feit.

   Ik heb aan het smeedvuur een beugel gelast om tangen en hamers aan te hangen en er 4 wielen onder gemaakt. Het slippen van de riem is verholpen door een nieuwe riem erop te maken.Als hij nu slipt is het een kwestie van wat olie op de as van de ventilator te doen en dan kan ik er weer een dag tegenaan.

   En wat foto’s

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #15733
   Triek
   Deelnemer

   En dit is het eindresultat van mijn eerste stukje damast.
   Wordt een mooie vouwmes.

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
Weergave van 10 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.