raspen…………..?

Tags: 

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #15738

   hallo iederen,

   ik ben nieuw in het geheel en google is your best friend. het is super om te zien dat de meeste smeden hun kennis delen en dat is fijn vooral als je net pas begint met het hele verhaal. men heeft het vaak over hotv rasp en gebruiken dan een farierrasp. als je dit vertaald kom je uit op een hoefrasp en dat ding ziet er inderdaad net zo uit als in de filmpjes. wat ik nu wil weten is: werkt dit echt. want ik heb het gevoel dat een rasp veel te grof is, of zijn die hoefraspen anders opgebouwd dan een hout rasp.

   ik zou het fijn vinden als iemand mij hier iets meer over kan vertellen.

   alvast heel erg bedankt.
   groet,
   alexandert

  • #15739
   leanderdwleanderdw
   Bijdrager

   Ja, die werken echt. En goed ook, maar het is wel afhankelijk van je doel natuurlijk. Ja, ze lijken enorm op een houtrasp.
   De toepassing is voornamelijk voor heet werk: wanneer het staal nog zacht is haal je enorm snel materiaal weg en je kunt er gladde oppervlaktes mee creeren. Een hoefrasp heeft een grove en een fijne kant. Ik gebruik ze trouwens ook voor hout.
   Ik heb er tientallen liggen en deel ze graag uit, dus als we elkaar ooit tegen komen heb jij een vijl!

  • #15740

   Dag leanferdw,

   Heel erg bedankt voor je reactie en uiteraard wil ik best eens langs komen kijken. Welke stad moet ik dan aan denken? Ikzelf kom uit het zuid oosten van Limburg.

  • #15744
   leanderdwleanderdw
   Bijdrager

   Kom maar in 2021 naar de Hamerslagdag in Roggel, das nog Limburg ook. Daar staan nog veel meer smeden en hier heb ik ook mn kist met raspen bij. Mn smederij thuis is nog in wederopbouw na verhuizing 3mnd geleden.

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.