Rookafvoer verbeteren.

Tags: ,

Weergave van 10 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #303
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #12994
   fvdj_actie
   Deelnemer

   Hallo,
   Ik ben hier compleet nieuw, trouwens niet alleen hier maar ook voor wat betreft het smeden.
   Wat ik me afvroeg tijdens het lezen van dit zeer interessante topic is: Zijn er nog specifieke regels ten aanzien van de rookafvoer? Ik kan me voorstellen dat als je in het buitengebied woont dat dit niet direct zo speelt maar als je midden in een bebouwde kom woont kan ik me voorstellen dat je tegen meer weerstand en of onbegrip aanloopt voor wat betreft overlast door rook (en eventueel geluid). Is hier meer over bekend? en wat zijn jullie ervaringen hier mee?
   Groet,
   Frank

  • #1455
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik ben aan het proberen de rook nog beter af te voeren door een gedeelte van de ventilatorlucht in de schoorsteen te laten blazen.
   Het idee (dat ik elders op dit mooie forum las) is om tussen de ventilator en het regelklephuis een aftakking te maken. Hierin zal wel weer een eigen klepje moeten komen denk ik . Heeft iemand hier ervaring mee?

  • #1460
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Gisteren heb ik door wat geknutsel met stukken buis een aftakking gemaakt van de ventilatorlucht zodat deze tot in de schoorsteen blaast. En het werkt ! Ik heb er een vleugelklep in gezet zodat ik er ook nog iets aan kan regelen.(ben gek op mechanieken)

  • #1461
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Dat heb je mooi gemaakt. Ik ben zelf bezig met een eigenbouw smidsvuur en je hebt mij op het idee gebracht om dat ook toe te gaan passen.

   Groetjes, Ronald

  • #1464
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Mooie oplossing en leuk uitgevoerd, maar vind het toch vreemd dat je geen trek genoeg hebt
   Meen schoorsteen vierkant 20cm alleen de klep boven op heb ik vraagtekens bij door dat de wind er niet in sommige gevallen
   niet recht overheen kan kan er geen vacuum ontstaan en daardoor trek, om trek tekrijgen moet er ook lucht genoeg in het vertrek kunnen komen het moet dus niet tocht vrij zijn
   Heb ongeveer dezelfde situatie maar een schoorsteen rond 20 cm met gek en dat werkt naar behoren
   Maar ik neem aan dat het probleem zo opgelost is en wens je dan veel smeed plezier toe
   gr GJ

  • #1514
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   De schoorsteenklep die werkte als een deksel van een pedaalemmer heb ik vervangen door een rond deksel dat recht naar boven open kan. Hierdoor is de trek niet meer windrichtingafhankelijk en is de schoorsteen toch regen en sneeuwdicht af te sluiten. Hopelijk klopt m´n theorie.

  • #1515
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Moi ,mooi en zo te zien werkt de theorie
   Veel plezier van je nieuwe oplossing =)
   gr GJ

  • #1517
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   dit doet me denken aan een geschutskoepel uit de maginotlinie! haha, maar t werkt prima lijkt me! Mooi

  • #1522
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Goed te lezen dat dit rookafvoersysteem ook bij jou goed werkt. Zelf werk ik al jaren op deze wijze. Het plaatsen van een extra regelklep is volgens mij overbodig. Door het plaatsen van deze klep verlies je mogelijk ook een groot voordeel van dit systeem.
   Op moment dat je je vuur tempert door de bestaande regelklep te sluiten zullen er meer rookgassen in je vuur ontstaan. Alle aanjaaglucht zal door dit sluiten nu naar je schoorsteen worden afgevoerd. Automatisch ontstaat zo een maximale afzuiging op het moment dat je dit ook gewenst is. Een extra klep zal meer weerstand opleveren in het systeem en een negatieve invloed hebben op de uiteindelijke afzuiging. Het systeem werkt al goed bij je maar kan dus nog beter.

   Groet Ploeg

  • #1523
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Ploeg,
   Tja die extra klep is inderdaad niet echt nodig blijkt in de praktijk, ik heb hem altijd open staan. Maar op het moment van bouwen was het een kleine moeite . Na het lassen van de buizen zou ik er moeilijker bij kunnen komen mocht het nodig zijn. Er uithalen is altijd makkelijker. Aanvankelijk had ik het idee dat er misschien te weinig lucht voor het vuur over zou blijven, de lucht kiest natuurlijk de weg van de minste weerstand , maar kennelijk valt het reuze mee. Evengoed bedankt voor de tip !
   M´n neusgaten worden tegenwoordig niet meer zwart van binnen, en dat lijkt me wel zo gezond.

   groet zonder roet

   Ruud

Weergave van 10 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.