rvs damast.

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 19 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #528
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   rvs, geschikt om te vuurlassen samen met 440 staal, waar te koop?

  • #3347
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   als ik in een boek of op internet lees over rvs wat geschikt is om damast te maken, en ik vervolgens een staalbedrijf raadpleeg, kennen ze of hebben ze het niet.of de aanduiding is amerikaans, en ze hebben geen vergelijkings tabel.en ik ook niet. heeft iemand een nuttige tip?

  • #3353
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   wellen in een stuk koker, met een klein gaatje erin , waar je wat olie of iets dergelijks in laat lopen, zodat de zuurstof verdwijnt uit de koker, en je het rvs kan wellen. Welke soorten werken zou ik niet weten, maar op http://www.matweb.com/ kun je veel vinden, en misschien een vertaalslag maken van jou nomenclatuur, naar de DIN of iets anders bekend(ders).

  • #3355
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   hallo lateralus, bedankt voor je reactie. die methode met een koker is dat een alternatief voor wellen met borax?

  • #3359
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   tsja, volgens mij kun je normaal koolstofstaal ook wellen op die manier in een koker zonder borax.

   Ik heb het zelf nooit gedaan, maar rvs wellen met alleen borax gaat geloof ik niet lukken, of heel erg moeilijk. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het fijne er niet van weet. Smederij atelier alkmaar, maakt wel rvs damast. Maar het is een bijzonder fenomeen, en niet zo gemakkelijk als gewoon damast.

  • #3360
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   die smederij uit alkmaar heb ik al eens bekeken, het rvs dat zij gebruiken kennen ze niet bij de metaalhandels tot zover. over dat borax nog even, ik heb 2 boeken van jim hrysoulas. de amerikaanse wapensmid. die heeft zelf een soort superflux ontwikkeld waar hij rvs damast mee maakt. en dat rvs damast moeilijker is dan koolstofstaal heb ik zelf ook gemerkt ja,strippen koolstofstaal als bundel vuurlassen voor damast heb ik net een beetje onder de knie. en nu ben ik zo gebrand op dat rvs damast omdat het motief er meer uitspringt, dat snap je wel. over dat wellen ik een koker, ik zie dat eigenlijk niet voor me hoe dat dan gaat. wel je dan terwijl dat ijzer nog in die koker zit? en dan na het wellen die koker erafhalen? ik wil dat graag eens proberen, weet je er nog iets meer over?

  • #3361
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Je last achter een stuk strip op de koker, zodat hij van achter dicht is. Dus ook luchtdicht. Dan vul je de koker met je rvs strippen waar je het damast van wil maken. Het liefst zo vullend mogelijk. Dan las je de koker aan de voorkant ook dicht. Een klein gaatje maak je er in zodat je er iets brandbaars in kan spuiten, met als doel een omgeving met zo min mogelijk zuurstof, voor zo min mogelijk oxidatie van je materiaal.

   met een beetje gegoogle kom je ook wel een mooie torrent tegen van zijn dvd. Kan zijn dat dat ook over koolstofstaal gaat, maar dan zie je in ieder geval het gebeuren met de koker. Oja, je welt inderdaad in de koker, het geheel onder de pers.

  • #3362
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   dank je, het is me nu duidelijk. ik ga het proberen, wat maak jij zelf eigenlijk zoal?

  • #3364
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   heb nu eindelijk de techniek onder de knie om goed damascus te maken, dus zonder al te veel fouten in de wellen. Nu ben ik bezig de warmtebehandelingen onder de knie te krijgen. Als dat allemaal lukt ga ik me wagen aan meer complexe patronen. RVS damast is iig nog toekomst muziek 😉 Oja, ik maak er messen van 😉

  • #3366
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ook bezig met damast? hoe is het mogelijk, mooi. en je maakt er messen van,dat vind ik helemaal mooi.want wapens smeden dat vind ik het mooiste wat een smid kan maken.je doet het alleen in een andere volgorde dan ik, want ik heb me nog niet bezig gehouden met temperen. maar dat maakt niet uit. hoe heb je trouwens je foto geupload gekregen? want ik heb een foto verkleind tot 100mb,terwijl die 200 mocht zijn. en de mijne bleek nog te groot.

  • #3367
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ik wil later ook messen en zo gaan smeden en ook van damast maaqr dan moet ik eerst nog maar de basis oefenen :=D

   gr thomas

  • #3368
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ik denk dat je kb bedoelt 😉

   Maar goed, ik weet niet hoe je ervaring is met gewoon staal damast, maar ik zou zorgen dat je dat eerst perfect kan voordat je overstapt naar RVS. Overigens, kun je met een nikkelrijk staal hoog contrast behalen, dus als het je daarom gaat zou ik niet voor RVS kiezen.

   Als je messen wilt maken zijn de warmtebehandelingen minstens zo belangrijk als het smeden. Een mes is pas een echt mes als het een goede hardheid heeft.

   Als je bijvoorbeeld een birdseye pattern wilt maken, zul je wel moeten normaliseren en gloeien, anders kun je nooit gaten boren in je stuk damast, en zul je al je boren bot draaien. Om maar een voorbeeld te noemen 😉

   Gelukkig heb je voor normaliseren en gloeien niet persee een oven nodig, het kan ook in een smidsvuur met wat hulpmiddelen als zand en as. Eigenlijk kan alles op de primitieve manier, maar dat maakt de kans op slagen wel kleiner, en kost veeeel meer tijd, en maak je dan een fout, dan ben je hélemaal chagrijnig.

  • #3419
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   dank je voor al je wetenswaardigheden, die staalsoorten die je adviseerde ga ik mee aan de gang. ik ben zeer benieuwd naar het resultaat. tot later.groeten.

  • #3428
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Oude gereedschappen aan elkaar wellen!!

   Ik ben helemaal van het hergebruik.

   Heeft iemand al eens met kogellager staal gewerkt??
   Die ringen zou je kunnen door slijpen en uitsmeden.

   Is verdraaid hard staal, toch

   Wil

  • #3429
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   er zijn een hoop smeden die kogellagers gebruiken ja, prima voor een mes, en waarschijnlijk ook goed na te gaan wat voor staalsoort je in handen hebt. Sommigen versmeden kogels en al in één pakket, dat geeft ook een leuk effect.

  • #3430
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik ben een groot liefhebber van fantasie damast.
   Heb nog wel een grote oude steeksleutel en een paar flinke kogellagers.

   Ik was op zoek naar een zwaar stuk aandrijfketting.
   Omdat ik een mes heb gesmeed uit duplex 3/4 van een 60cm lang.

   Ik denk dat ik met kogellagers en eensteeksleutel, nog een oude hoefrasp erbij, het zelfde effect kan maken.

   Je hebt mijn fantasie weer aangewakkerd, dank, Wil

  • #3432
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   ik denk, maar weet niet zeker, dat je je basismateriaal, vooral die rasp, wel even goed moet uitgloeien voor je begint. Succes!

  • #3433
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ja net als een kogellager is dat gehard spul.
   Dus dat wil ik dan eerst een keer uitgloeien.

   Wordt waarschijnlijk iets voor de kerstvakantie.
   Wil

  • #3436
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ni.
   Dubbeltjes en kwartjes, als je ze nog hebt, gaten (15 of 20 mm ) boren in 1,5 mm plaat (ijzer en/of staal) en tussen je pakket voegen, voor een dubbeltje op de eerste rij !!

  • #3437
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   super plan!

Weergave van 19 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.