slakkenhuis ventilator gezocht

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #12281
   scottpoels
   Deelnemer

   Ik ben op zoek naar een goede aanjager voor mijn smidsvuur. De aanjagers die ik vind op smedentotaal en angele shop vind ik erg duur. Ik had daarom de vraag of zoiets zal voldoen aan de eisen voor een goede lucht toe voer. wil uiteindelijk ook kunnen vuurlassen hiermee.

   https://luchtbehandelingstore.nl/product-categorie/afzuiging/slakhuisventilatoren/torin/

  • #12283
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Scott,

   Die heb ik zelf er ook onder zitten!
   Gekocht bij “Spierings” te Rijkevoort voor iets van 3-4 tientjes.
   Ze zijn heerlijk stil, je vlammen maken serieus meer herrie dan deze motortjes.
   Vuurlassen met vetkolen absoluut geen problem. Mijn fannetje is er volgens mij een van EBM-Pabst en dan iets in de orde van 40-50W ofzo. Je hebt er nog wel een startcondensator bij nodig.
   let op: ze zijn intern thermische beveligd. Soms is die beveilinging aangesproken bij mij en toen kon ik 2 uur niet smeden op de hamerslagdag. Dit komt omdat ik mijn fan nogal onzichtbaar gemonteerd heb, affijn; kom maar een keertje kijken op de Hamerslagdag dan snap je dat gelijk.

   grtz,

   Leander

  • #12287
   scottpoels
   Deelnemer

   Super bedankt voor de reactie maar welke van de 3 zal ik dan halen? Of is de kleinste al goed genoeg? Ik ben toevallig op de vorige hamerslag dag was erg gezellig!

   Mvg Scott Poels

   (Een regelaar voor de ventilator heb ik ook al gevonden)

  • #12291
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Scott,

   Ik heb het altijd gedaan met wat ik kon vinden, en kuub/hr is afhankelijk van tegendruk(die je kolen/kolengruis geeft) dus geen echte richtlijn voor mij persoonlijk.
   Ik heb gekeken naar Watts. Eigenlijk slaat dat al helemaal nergens op, maar ik moest het érgens mee vergelijken en dat getal staat op de meeste ventilatoren in schrootbakken wél vermeld wanneer je daar ter plekke staat.
   In het geval van je derde ventilator zie ik 32W. Persoonlijk vind ik dat ondermaats.
   Ik heb 3 vuren waar een 30W fannetje in zit en stiekem vind ik dat niet echt genoeg. Ok, de vuren worden uiteindelijk wel heet genoeg om er damast in te kunnen maken maar neh…het duurt en duurt maar voor het zover is.

   Ik wil er zeer graag 45W fannetjes in zetten maar net als jij; ze zijn relatief kostbaar. Zéker 3 stuks.

   Wat betreft een regelaar:
   Omdat ik een vierde vuur heb met zo’n motor van 450W móest ik die wel dimmen. Een ‘Variac’ werkt prima, en als ik soms wat meer vermogen nodig heb is dat vermogen er tenminste wel.
   (Antractiet gruist en blokkeert de luchtstroom. Meer lucht nodig)

  • #12293
   scottpoels
   Deelnemer

   Bedankt voor de reactie. En wat als ik dan bijvoorbeeld deze bladblazer erop zet (met regelaar)? https://www.bol.com/nl/p/powerplus-poweg9011-bladblazer-blazen-zuigen-versnipperen-3000-w-met-35l-opvangzak/9200000079946451/?suggestionType=typedsearch

   Ik heb ook gezocht naar ventilatoren voor lucht kastelen. Ik vind ze genoeg op ebay.co.uk maar die verschepen ze allemaal niet naar Nederland en ik zou niet weten hoe ik er zo’n eentje in Nederland moet vinden.

  • #12294
   prikkebeen
   Deelnemer

   De ventilatoren voor een springkussen blazen de kolen uit je vuur. Die moet je dus al dimmen, waardoor er dus extra kosten bij komen. En aangezien ze in een kunststoffen omhulsel zitten moet je ze ook een eindje van je vuur af zetten.
   Nieuw zijn ze op marktplaats te vinden vanaf ca. 110 euro. (gewoon springkussen invoeren als zoekterm en dan scrollen tot je een “geel rond ding” ziet langskomen).

   Ik denk dat de tip van Leander (Spierings) een goede is. Je kunt wel blijven zoeken naar een tweedehands ventilator voor minder dan een euro (ik roep maar iets) maar die ga je toch niet vinden. Het is beter om nu te investeren en er lang plezier van te hebben. En Leander geeft je een gebruikersadvies, hij werkt met die ventilator en is er tevreden over. En “zijn” ventilator is ongeveer even duur als die bladblazer…

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.