Slijpen & harden – Mes

Tags: ,

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #12890
   o.windell
   Deelnemer

   Goedemorgen forumleden,

   Waarschijnlijk vloek ik in de kerk hier doordat er geen hamer bij aan te pas komt in dit project, maar toch wil ik het graag delen. Het is namelijk mijn eerste project dat geïnspireerd is door smeden (op youtube & in podcasts) en wel weer een aantal raakvlakken heeft of zal hebben. Voordat ik mijn vakantiegeld verbras aan een aambeeld en een smidse maak wil ik kijken of ik gelukkig word van de stappen die ik kan zetten met de middelen die ik heb.

   Beroepsmatig ben ik overwegend grafisch & audiovisueel vormgever zonder achtergrond in metaal, maar zodra ik sta te lassen of slijpen word ik gewoon gelukkig. Ik werk in een technische groothandel, dus wat ik zelf niet aan gereedschap heb kan ik lenen, of ik werk in de pauzes tussen de monteurs. De reis en het leerproces is voor mij het belangrijkst, maar als ik een einddoel moet hebben dan zou dat het maken van keukengereedschap zijn. Ik en veel van mijn vrienden koken namelijk graag.

   Genoeg over mij, het project:

   In de ijzerbak op mijn werk vond ik een compleet verroest houtzaagblad voor grote afkortzagen. Dat heb ik 2 dagen in schoonmaakazijn laten liggen en wonderwel kwam het er schoon maar volledig zwart uit. Kort gepoetst en na wat schetsen kreeg ik een vorm getekend die me wel bevalt. Fietsen uit m’n schuurtje gehaald, een tafel geïmproviseerd, m’n barbecue short een nieuw doel gegeven en ik ben met de slijptol aan de slag gegaan. Holy moly wat enorm hard is het blad! Vanwege m’n werk heb ik professioneel gereedschap maar dit verschilt wel even van normaal kokerstaal. (let even niet op de klemmen van de action ;))

   Het slijpen kostte een hoop tijd, van doorslijpen naar ruw bijvormen met een afbramer en uiteindelijk iets fijner vormen met een lamellenschijf. Ik had wat zachtere slijpschijven moeten gebruiken maar die had ik natuurlijk net niet thuis liggen.

   Dat was gisteren, mijn volgende stappen: (vul aan of corrigeer waar nodig, alsjeblieft! 🙂 )

   • Het blad zachter maken, ontlaten geloof ik? Minimaal 1 keer? Dus verhitten tot het niet meer magnetisch is, en koelen aan de lucht. Hiervoor moet ik nog wel wat platen aan elkaar lassen zodat het simpel thuis met kolen en een luchtpompje kan.

   • Verder vormen tot het zo goed als klaar is. Daarvoor eerst nog een houder maken voor mijn bandschuurmachine. (Hitachi SB8V2) Gaten boren voor het handvat. Overige details toevoegen en zorgen dat de vorm ook fijn vasthoudt.

   • Harden. Geen idee wat voor staal het is, en of ik het dus in olie of in water moet koelen. Dit wil ik testen met een ander stuk van het zaagblad. Tenzij iemand een beter idee heeft?

   • Temperen in de oven, aantal cycli, temperaturen en tijden moet ik me nog in verdiepen.

   • Afwerken met handvat & de rand slijpen

   Foto’s van gisteren in de bijlage, ik houd jullie op de hoogte van de vooruitgang!

   Edit: Na nog meer leeswerk op diverse sites blijkt de consensus toch wel dat het niet de moeite waard is dit soort staal te verhitten. Ik ga waarschijnlijk wel verder als vormoefening, maar haal ook wel wat staal direct bij een handelaar dit weekend. Lastig om niet alle kanten uit te vliegen op enthousiasme. 🙂

   • Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 11 maanden geleden door o.windell.
   • Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 11 maanden geleden door o.windell.
   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #12900
   hamertjetik
   Deelnemer

   Beste O,

   Zolang je het staal niet hebt verhit en niet zo warm hebt gemaakt tijdens het slijpen dat het voorbij de blauwe aanloopkleur is gegaan is het staal nog hard.
   Je kan dit testen door met een oude zoetvijl langs het staal te gaan je voelt dan wel of de vijl gemakkelijk hapt (dus zacht) of eroverheen glijdt.
   Ik denk dat je handgreep nog wat aan de grote kant is aangezien er nog hout op moet.
   Veel plezier ermee!

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.