Smeden van RVS

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #475
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
  • #2947
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Harm dank voor je duidelijk uitleg . En maakt duidelijk welke maatregelen te treffen. Ook bij buiten smeden, in de schaduw – om de kleuren goed te blijven zien-, dus een ventilator voor aanvoer van frisse lucht.
   Metaalkoorts door zink was me bekend.
   De hoeveelheid smeedwerk van het RVS maakte deze vraag actueel. Goede afzuiging en ventilatie is essentieel; roet is ook niet best…

  • #11492
   William
   Deelnemer

   Ik zou graag willen reageren op dit onderwerp.
   Als lasser met 27 jaar ervaring in RVs lassen en Koolstoflassen zou ik het volgende willen aanvullen

   Austenitische staaltypen (de 200- en 300-serie)
   zijn staalsoorten met een austeniete kristallijne structuur waarvan het kristalrooster kubisch vlakgecentreerd is. Austenitische roestvaste staalsoorten beslaan ongeveer 70% van de totale rvs-productie. Dit staaltype heeft een maximum percentage van 0,15% koolstof, minimaal 16% chroom en genoeg nikkel of mangaan om de austenitische structuur bij alle temperaturen te behouden. De austenitische soorten zijn door hun kristalrooster nooit magnetisch en doordat er geen faseovergang plaatsvindt bij opwarming of afkoeling, zijn zij niet hardbaar door middel van een warmtebehandeling. Wel kunnen zij door koudvervorming worden gehard.
   De meest veelvoorkomende austenitische rvs-soort is type 304, ook bekend als type 18/8 vanwege de aanwezigheid van 18% chroom en 8% nikkel. Een tweede veelvoorkomende rvs-soort uit de 300-serie is type 316, ook bekend als type 18/10 vanwege de aanwezigheid van 18% chroom en 10% nikkel. Type 316 heeft een betere corrosiebestendigheid dan type 304.

   Passiveren van Roestvrijstaal

   Door diverse bewerkingen die producten van roestvast staal ondergaan, kunnen aan de buitenzijde van het metaaloppervlak veranderingen ontstaan, waardoor het roestvaste karakter tijdelijk of blijvend wordt aangetast.

   Normaal beschermt een passieve oxidehuid het metaal tegen verdere corrosie. Deze laag wordt in stand gehouden door een bijzondere eigenschap van roestvast staal. Als namelijk het metaaloppervlak wordt beschadigd, dan zal in aanwezigheid van voldoende zuurstof het metaal bij de beschadiging spontaan opnieuw oxideren en daarbij de passieve laag zichzelf herstellen. Er zijn echter omstandigheden, waarbij dit herstel niet plaatsvindt; Door diverse bewerkingen kan het evenwicht dusdanig verstoord, dat de passieve toestand verdwijnt en herstel uitblijft. Dit kan optreden bij bewerkingen als lassen, buigen of verspanen. Hierbij kan de oxidehuid worden verontreinigd met ijzerdeeltjes, waardoor de roestvaste eigenschappen verdwijnen en corrosie kan optreden.

   Om dit euvel tegen te gaan, is er een methode ontwikkeld om het metaal te voorzien van een nieuwe passieve laag. Het is hierbij meestal gewenst de bewerkte producten eerst te ontvetten met een oplossing van natronloog (NaOH) en daarna te beitsen met een mengsel van salpeterzuur (HNO3) en waterstoffluoride (HF). Met het beitsen wordt een dunne laag van het metaaloppervlak en bestaande oxidehuid opgelost inclusief verontreinigingen. Doordat bij het beitsen ijzer sneller in oplossing gaat dan chroom, wordt de oxidehuid effectief verrijkt aan chroom.

   Het eigenlijke passiveren geschiedt door een behandeling in een bad met salpeterzuur, waarbij de oxidehuid wordt hersteld en de passieve toestand terugkeert. Door deze behandeling krijgt het onderliggende metaal zijn oorspronkelijke corrosiebescherming terug.

   dank u voor uw aandacht

  • #2942
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   In het voorbereiden van een klus. Heb ik tijdens het smeden van RVS 316 gemerkt, dat na een paar hittes het metaal langer door te smeden is. De taaiheid gaat ervan af.
   Naar mijn weten maken Chroom en Nikkel en Molybdeen van staal RVS. Deze toegevoegde metalen verdwijnen door de verhittingen uit het RVS.
   Omdat de toegevoegde metalen zeer ongezond zijn als je daar gedurende meerder weken de dampen van in ademt.

   Mijn vraag is als bovenstaande klopt: Komt het Chroom, Nikkel en Molybdeen als damp vrij of wordt er in het vuur slak van gevormd.

   alvast dank voor je antwoordt, Jop

  • #2945
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Jop

   Ik heb nooit geweten dat deze drie metaal soorten giftige dampen afscheiden bij verhitting. Wat ik wel dacht te weten was dat veel RVS ook wel gegalvaniseerd wordt. Dat laat hoe dan ook een fiftige damp los in het smeedvuur.

   Bij damast maken heb ik zowel van chroom als van nikkel gebruik gemaakt en nooit met eventuele dampen rekening gehouden.

  • #2946
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Job,
   Bij RVS is het vooral het chroom dat gevaar oplevert, boven de 500 graden gaat het chroom aan de oppervlakte verbranden en komt als chroomdamp vrij. Als je er teveel van binnen krijgt krijg je metaalkoorts. De verschijnselen hiervan zijn dat je temperatuur op en neer gaat, misselijkheid, duizeligheid.
   Meestal heb je er een dag last van maar het chroom bouwt zich op in je lever en gaat en kan niet worden afgebroken door je lichaam.
   Goed afzuigen en ventileren, dus alleen een levende smid kan smeden.
   Bovenstaande geldt trouwens ook voor het verbranden van zink bovendien krijg je bij verbranding van zink ook nog zinkwit, een wit poeder dat kanker kan veroorzaken.
   Harm.

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.