Staalsoorten en harden

Weergave van 2 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #15675
      SkalTura
      Deelnemer

      Als sinds ik een klein manneke was (heel heel veel jaar geleden) wilde ik zwaarden en harnassen maken.
      Met harnassen (en maliënkolders) ben ik al zo’n 15 jaar bezig, en wil er nu ook zwaarden bij gaan maken.

      Maar als je op internet kijkt (meestal Engelse filmpjes) hebben ze het continue over verschillende staal soorten zoals 1080, 1095, of 5160. Maar ik kan niet echt een staalboer vinden die daadwerkelijk ook aangeeft op de website wat voor soort staal ze verkopen. Meestal staat er alleen dat het warm of koud gewalst is.
      Nu heb ik een man uit Ierland gesproken die zwaarden maakt op de echte oude manier, door ijzer(erts) te smelten en in een ruwe vorm te gieten, om van daaruit het zwaard te smeden.
      Hij vertelde me dat het niks uit maakt wat voor ijzer je gebruikt omdat de hardheid en veerkracht vanzelf komt door smeden, verhitten en afkoelen. Door de juiste temperatuur komt er meer koolstof bij (of gaat er uit, waar ik even niet meer), en door snel of langzaam koelen wordt het taai en veerkrachtig.

      Kom ik meteen op het volgende punt wat ik niet snap van het harden.
      Eigenlijk overal kom je tegen dat je (verwarmde) olie moet gebruiken om de staal te harden, maar zowel de man uit Ierland als de Japanse monniken die de bekende Katana’s maken gebruiken gewoon water.

      Ben een beetje de weg kwijt nu, en hoop dat iemand wat advies kan geven.
      Bij voorbaat vriendelijk dank !!

    • #15678
      Peer
      Deelnemer

      Hoi! Ik kan je helaas niet antwoorden op al je vragen geven maar ik ga mn best doen.

      Wat betreft zelf ijzererts smelten, dat zit volgens mij iets gecompliceerder in elkaar alsdat jij het van deze man lijkt te hebben begrepen. Ik neem aan dat hij het dan echt heeft over het ouderwetse ijzersmelten in een (zelfgemaakte) smeltoven. Deze ovens worden gestookt op kolen en derhalve wordt er dus koolstof toegevoegd aan het ijzererts.
      In sommige gevallen worden er ook nog eens andere ingredienten aan toegevoegd maar daar durf ik geen zekerheid over te geven, wat dat dan zou kunnen zijn. Dit hele proces ben je echt eventjes mee bezig hoor, dat doe je niet in een middagje.

      Er zijn verschillende soorten staal in omloop. De ene is hardbaar door gebruik van water maar bij een ander soort kun je ind e rdaad beter water gebruiken. Dit heeft temaken met de reactie van het staal bij het “schrikken”. Hoe dit scheikundig precies in elkaar zit, is ook mij niet helemaal helder. Wat ik wel weet is dat, wanneer je oliehardend materiaal probeert te harden met water, het verandert in een broze substantie de structuur vanbinnen lijkt dan een beetje op de structuur van gietjzer.

      Olie, neemt afstand van warm materiaal, bij het koelen, water niet. Water koelt veel directer af. De structuur van de ene soort staal schikt zich dus beter bij snelle afkoeling, en bij de andere staal dus bij olie.

      Wanneer je zoekt naar een staalleverancier die jou meer kan vertellen over speciale staalsoorten, raad ik je Telmastaal aan. Zorg wel dat je het (via) een bedrijf doet. Jouw werkgever misschien? Ze zijn een groothandel en doen in principe geen zaken met particulieren.

      Ik weet, het antwoord is niet helemaal compleet maar wellicht helpt het je een beetje.

      • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 3 maanden geleden door Peer.
      • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 3 maanden geleden door Peer.
      • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 3 maanden geleden door Peer.
      • #15687
        SkalTura
        Deelnemer

        Dank voor de uitleg !
        Was ook niet van plan om zelf erts te gaan smelten, maar als ik een leverancier heb waar ik verschillende soorten staal kan bestellen kom ik al een heel eind (denk ik…)

    • #15726
      Triek
      Deelnemer

      Hoi beste,

      Bij Hersbach in Schiedam kan je mooi en goed klingenstaal kopen, ook als particulier. Een strip O1 1.2510 van 50x1000x6 mm zal je rond de 40 a 50euro kosten. Daar kna je heel goed je zwaard uit maken met stock removal. Ook is dat staal makkelijk te harden met water of olie. Als olie kan je heel goed arachide olie(pindaolie) gebruiken. Da is veel goedkoper dan de hardingsolie’s die te koop zijn voor 10 a 15 euro per liter. De arachide olie Dit kan je wat verwarmen tot een graad of 70. Maar koud is het ook goed te gebruiken. Je staal zal dan ongeveer 1 hcr zachter zijn. maar dan kom je toch rond de 58 HRC uit. Staal van O1 1.2510 zal je rond de 820 a 830 graden moeten verwarmen om rond de gewnetse hardhied te komen.
      ook zal je na het harden je kling weer wat moeten uitgloeien anders is het broos en breekt het snel. Mijn beste resultaten behaal ik met uitgloeien van 2x 1 uur op 180 graden..

      Met bovenstaande behaal ik 58 HRC met O1 1.2510 staal en werkt goed voor mijn messen.

      • #15737
        SkalTura
        Deelnemer

        Ik heb een (zelfbouw) propaan forge en een bak met arachideolie.
        Heb met standaard warm gewalst staal van een lokale staalboer al wat zitten testen, en het word echt goed hard (vijl test). Weet alleen niet of het ook flexibel genoeg is voor een goed zwaard, dat moet ik nog proberen.

        Maar ik ga zeker is bij Hersbach in Schiedam kijken wat ze allemaal hebben wat bruikbaar is.
        Super bedankt !

Weergave van 2 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.