Staalsoorten en hun gebruik

Weergave van 20 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #638
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kunnen we een overzicht van staalsoorten en gebruik toevoegen?

  • #4265
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Heren,

   Onder andere naar aanleiding van het stuk van Cees Pronk over het hardingsproces en voortkomend uit het feit dat ik zelf ook langzaam aan grotere hoeveelheden staal moet gaan kopen, vroeg ik mij af of er op het forum ruimte is voor een overzichtelijke lijst met staalsoorten, de codes, en de gebruiksvormen hiervoor…
   Nu is dit natuurlijk een heel uitgebreid onderwerp, maar ik doel echt op een lijst die voor ons smeden interessant is als richtlijn en simpel on overzichtelijk is…
   Want niet alles hoeft bijvoorbeeld van constructiestaal gemaakt te worden, niet alle gereedschappen vereisen L6 en ikzelf had bij de cursus van Uri Hofi het idee dat het gebruikte staal een bijzonder dikke en hardnekkige walshuid had die ik vaak ook niet weggeborsteld kreeg, wat voor ornamentaal werk wellicht niet wenselijk is, maar voor andere projecten niet uit maakt. Dit zijn dingen die ik wel graag wil weten van een staal voordat ik het koop.

   Mijn voorstel is als een lijst met de 3 of 5 meest geschikte staalsoorten per catagorie en meer mag natuurlijk altijd…

    3 geschikte soorten voor vrije vormen, kunstzinnige objecten e.d. (ofwel relatief zacht, lekker versmeedbaar, geen hardnekkige walshuid, wellicht goede roestwerende eigenschappen)

    3 geschikte soorten voor hard gereedschap: hamers, vulders, doorslagen e.d. (dus goed te harden en te ontlaten, de lijst van Cees Pronk bevat hier al veel van)

    3 geschikte soorten voor zacht gereedschap: tangen, werkstukklemmen/3e handjes e.d. (kortom veerkrachtig en robuust zie ook lijst Cees Pronk)

    3 geschikte soorten voor messen (goed versmeedbaar, edge-retention, hard maar niet broos enz.)

    6 geschikte soorten voor damastsmeden (goed te vuurlassen, zuiver, contrasterend)

    5 geschikte soorten voor constructie werk: hekwerk, ballustrades, hang- en sluitwerk e.d. (kwaliteit, taai, veilig, werkbaar, goed te lassen)

   Zaken als prijs vs kwaliteit zijn voor deze lijst natuurlijk belangrijk het moet `gewoon` verkrijgbaar en gangbaar zijn en geen eeuwige zoektocht in Pruisch-Polen vereisen en alle gegevens (naam, nummer, hoe het in de volksmond heet) en tabellen die beschikbaar zijn moeten er als het even kan natuurlijk bij… Als dat lukt hebben we denk ik een hele mooie lijst met waardevolle en overzichtelijke info voor beginner en gevorderde, voor hobby en pro, waar we wat mee kunnen en die Peer willicht als apparte pagina aan het forum en of de webwinkel kan koppelen!

   Rest mij nog 1 vraag… Wat is een goed staal voor het maken van een vuurslag? Ofwel, wat vonkt er lekker als je het als vuurslag gebruikt?…

   Goed pad, zonnig spoor…

   Patrick

  • #4266
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   een kleine bijdrage: 1.2842 en 1.2767 zijn zeer geschikt voor damast, wellen goed, en hebben een hoog contrast wegens het hoge nikkel gehalte in de laatstgenoemde

  • #4268
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Je kunt eens kijken op de site van Telmastaal (www.telmastaal.com). Daar kun je o.a. een poster aanvragen met (door hun geleverde) metaalsoorten, gesorteerd op toepassingsgebied. Gratis.
   Verder staat er in hun catalogus ook veel technische informatie. Ook die is gratis te downloaden.
   Dan is er nog Telma Knife Steel (www.telmaknifesteels.nl) waar een overzicht staat van metalen specifiek voor messen.

   En, het zal al vaker gezegd zijn, de Stahlschlussel is een onmisbaar werkje voor metaalbewerkers (12 euro bij bol.com)

  • #4269
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo
   Over staal gesproken ik ben op zoek naar een kleine lading staal die geschikt is om redelijke messen mee te smeden. Het is bedoeld voor oefening grotendeels maar wat ik maak moet ook bruikbaar zijn. weet iemand een goedkoop staalsoort die ik mogelijk kan verkrijgen in omgeving van maasluis rotterdam.

   alvast bedankt

  • #4270
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik heb een staalsoort gevonden die me wel geschikt lijkt.
   Het word c75 staal genoemd is er iemand bekend met deze staalsoort?

  • #4273
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   C75 zit erg veel koolstof in dus het wordt knetter en knetterhard bij het harden, daar moet je wel mee oppassen. Je kan beter C 45 gebruiken, dat is goed te harden in water.

  • #4279
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder
   C75 zit erg veel koolstof in dus het wordt knetter en knetterhard bij het harden, daar moet je wel mee oppassen. Je kan beter C 45 gebruiken, dat is goed te harden in water.

   Ik weet toevallig dat c75 knetterhard word dat is de bedoeling juist ik heb een opdracht voor een athame en een keukenmes te smeden. Ik ben op zoek naar een goedkoop staal met een hoog koolstof gehalte zodat hij goed te harden valt en warmte behandelen. c75 staal kon ik alleen krijgen voor 25euro per meter en dan stripjes van 30×3 is er een plek waar ik goedkoper en ook goed staal kan krijgen?

  • #4280
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Jordy,
   Volgens mij bedoelt Bart dat er een grens kan zitten aan de hoeveelheid koolstof die je in sommige producten hebben wilt.
   Nu ben ik absoluut geen messenexpert maar ik kan mij voorstellen dat het dunne lemmet van een mes broos en fragiel wordt bij een te harde afwerking.
   Wellicht moet ik hierover niet teveel zeggen omdat ik er maar weinig afweet hoor maar ik heb het vermoeden dat je bij een dergelijke hardheid wel aandacht zou moeten besteden aan de flexibiliteit van de lemmetrug.

  • #4281
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Wat betreft de oorspronkelijke vraag van Patrick.

   Ik zal er eens wat aandacht aan besteden. Ooit ben ik er eens aan begonnen maar het is eigenlijk nooit afgekomen, zoals dat wel vaker het geval is geweest.

   Dit had ik in ieder geval wel alvast:
   Deel 1
   Deel 2

  • #4284
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kijk, zie je wel… er ston me zoiets bij dat jij daar al eens de hand aan gelegd had…
   Nou, laten we vooral verder gaan!… :=D

   Heeft er trouwens nog iemand een aan te raden type staal voor het maken van een VUURSLAG?… ik gok dat ik iets zachts zoek… maar ben niet echt zeker… Wordt een cadeautje, dus moet wel werken…

   gr.
   Patrick

   • #15801
    leanderdwleanderdw
    Bijdrager

    Ha Patrick,

    Jazeker, dit heb ik uitvoerig getest.
    Ook ik dacht dat het met verenstaal of vijltjes wel werkte….nou dit bleek toch ff wat vervelender dan ik dacht want de ene vijl is de andere niet.
    Gelukkig is het verdomd makkelijk te testen nog voor je je vuur aansteekt.

    Wat niet werkt: zacht staal. Het moet gehard zijn. Vraag me niet waarom.

    Van een oude vijl kun je uitgaan dat ie gehard is. ff een vuursteen erlangsop en als het vonken geeft heb je je antwoord.
    Voor verenstaal gaat dit ook op (en t scheelt dat je dan niet eerst het oppervlak glad hoeft te maken) echter er zijn een aantal verschillende legeringen voor verenstaal. Sommigen vonken, sommingen niet. Ooit heb ik eens gehoord dat de veren uit oldtimers van voor 1960 ideaal zouden wezen, toen was het staal nog niet zo vaak ge-recycled en verontreinigd. Mijn bladveer uit een oude britse MG wacht nog op die test 😉

    Succes!

  • #4285
   OpperhoofdOpperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik heb van de smid Jos Janssen de tip gekregen oude vijltjes hiervoor te gebruiken. Van die kleine exemplaren en bij voorkeur gedateerde exemplaren. De nieuwe schijnen daar niet zo goed voor te zijn. Volgens mij staat er ook een video van Jos op deze site waar hij voordoet hoe hij een vuurslag maakt.

  • #15791
   AvatarSmederEijer
   Bijdrager

   Hallo allemaal,
   Ik ben sinds kort aan het smeden en ik wil erg graag deze ambacht voortzetten. Het lijkt me enorm gaaf om als eerste stappen haken, spijkers, etc. te maken, maar ik heb geen idee waar ik geschikt staal kan vinden voor mijn smeedwerk. Ik heb beschikking tot betonnetten als materiaal maar dat is beperkt in mijn mogelijkheden. Heeft iemand tips waar ik mee vooruit kan?
   Alvast dank!

   Jesse

   • #15838
    SkalTuraSkalTura
    Bijdrager

    Ik gebruik gewoon van die staal strips van de Gamma (60x6mm of 20x4mm).
    Na harden in olie zelfs hard genoeg om messen van te maken…

    • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 2 weken geleden door SkalTuraSkalTura.
  • #15840
   AvatarGerrit
   Bijdrager

   Hallo Patrick,C45 werkt prima voor een vuurslag

  • #15877
   Avatarkayom
   Bijdrager

   iemand nog een tip om een kleine hamer te maken en wat voor staal er zou wel een probleem kunnen zijn want ik kan het staal ik denk max 400-500graden krijgen in de kachel

  • #15880
   leanderdwleanderdw
   Bijdrager

   Te koud om achteraf te kunnen harden…Weet je zeker dat je een ongeharde hamer wilt gaan maken?

   Denk dat je eerst je temperatuur omhoog moet zien te krijgen middels gedwongen luchttoevoer.

  • #15881
   Avatarkayom
   Bijdrager

   top ik zal er eens naar kijken maar denk dat het niet lukt
   ik heb wel eens metaal zo warm gekregen dat hij niet meer magneetisch was maar kreeg het niet gehard (ik weet niet wat voor metaal het was het kwam van een bed)

   • Deze reactie is gewijzigd 1 week geleden door Avatarkayom.
  • #15883
   Avatarkayom
   Bijdrager

   ik heb eens geprobeert met een beton ijzer (sorry als het niet goed hebt weet niet hoe het heet) te harden en de vijl gaat er wel makkelijk over heen maar vijlt er een beetje af en me senterpons maakt er geen putje in

  • #15884
   AvatarGerrit
   Bijdrager

   Hallo Kyom,voor hamers wordt vaak C45 gebruikt dit moet op ongeveer 830 graden C gebracht worden om te kunnen harden.
   indien je vragen hebt kom een keer op bezoek.
   groet Gerrit

  • #15885
   Avatarkayom
   Bijdrager

   is er ook staal dat koude kan want het hoeft niet heel hard te zijn het is meer kleinere dingen en wil het harden om er geen putjes in de hamer te krijgen

  • #15886
   AvatarGerrit
   Bijdrager

   Hallo Kayom, Indien je C45 tot 500 graden verwarmd en dan in water van 5 graad plots afkoelt zal het zeker harder zijn dan zonder deze behandeling.
   Succes
   groet gerrit@devrijesmidse.nl

Weergave van 20 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.