Staalsoorten en hun gebruik

Weergave van 64 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #638
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kunnen we een overzicht van staalsoorten en gebruik toevoegen?

  • #4265
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Heren,

   Onder andere naar aanleiding van het stuk van Cees Pronk over het hardingsproces en voortkomend uit het feit dat ik zelf ook langzaam aan grotere hoeveelheden staal moet gaan kopen, vroeg ik mij af of er op het forum ruimte is voor een overzichtelijke lijst met staalsoorten, de codes, en de gebruiksvormen hiervoor…
   Nu is dit natuurlijk een heel uitgebreid onderwerp, maar ik doel echt op een lijst die voor ons smeden interessant is als richtlijn en simpel on overzichtelijk is…
   Want niet alles hoeft bijvoorbeeld van constructiestaal gemaakt te worden, niet alle gereedschappen vereisen L6 en ikzelf had bij de cursus van Uri Hofi het idee dat het gebruikte staal een bijzonder dikke en hardnekkige walshuid had die ik vaak ook niet weggeborsteld kreeg, wat voor ornamentaal werk wellicht niet wenselijk is, maar voor andere projecten niet uit maakt. Dit zijn dingen die ik wel graag wil weten van een staal voordat ik het koop.

   Mijn voorstel is als een lijst met de 3 of 5 meest geschikte staalsoorten per catagorie en meer mag natuurlijk altijd…

    3 geschikte soorten voor vrije vormen, kunstzinnige objecten e.d. (ofwel relatief zacht, lekker versmeedbaar, geen hardnekkige walshuid, wellicht goede roestwerende eigenschappen)

    3 geschikte soorten voor hard gereedschap: hamers, vulders, doorslagen e.d. (dus goed te harden en te ontlaten, de lijst van Cees Pronk bevat hier al veel van)

    3 geschikte soorten voor zacht gereedschap: tangen, werkstukklemmen/3e handjes e.d. (kortom veerkrachtig en robuust zie ook lijst Cees Pronk)

    3 geschikte soorten voor messen (goed versmeedbaar, edge-retention, hard maar niet broos enz.)

    6 geschikte soorten voor damastsmeden (goed te vuurlassen, zuiver, contrasterend)

    5 geschikte soorten voor constructie werk: hekwerk, ballustrades, hang- en sluitwerk e.d. (kwaliteit, taai, veilig, werkbaar, goed te lassen)

   Zaken als prijs vs kwaliteit zijn voor deze lijst natuurlijk belangrijk het moet `gewoon` verkrijgbaar en gangbaar zijn en geen eeuwige zoektocht in Pruisch-Polen vereisen en alle gegevens (naam, nummer, hoe het in de volksmond heet) en tabellen die beschikbaar zijn moeten er als het even kan natuurlijk bij… Als dat lukt hebben we denk ik een hele mooie lijst met waardevolle en overzichtelijke info voor beginner en gevorderde, voor hobby en pro, waar we wat mee kunnen en die Peer willicht als apparte pagina aan het forum en of de webwinkel kan koppelen!

   Rest mij nog 1 vraag… Wat is een goed staal voor het maken van een vuurslag? Ofwel, wat vonkt er lekker als je het als vuurslag gebruikt?…

   Goed pad, zonnig spoor…

   Patrick

  • #4266
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   een kleine bijdrage: 1.2842 en 1.2767 zijn zeer geschikt voor damast, wellen goed, en hebben een hoog contrast wegens het hoge nikkel gehalte in de laatstgenoemde

  • #4268
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Je kunt eens kijken op de site van Telmastaal (www.telmastaal.com). Daar kun je o.a. een poster aanvragen met (door hun geleverde) metaalsoorten, gesorteerd op toepassingsgebied. Gratis.
   Verder staat er in hun catalogus ook veel technische informatie. Ook die is gratis te downloaden.
   Dan is er nog Telma Knife Steel (www.telmaknifesteels.nl) waar een overzicht staat van metalen specifiek voor messen.

   En, het zal al vaker gezegd zijn, de Stahlschlussel is een onmisbaar werkje voor metaalbewerkers (12 euro bij bol.com)

  • #4269
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hallo
   Over staal gesproken ik ben op zoek naar een kleine lading staal die geschikt is om redelijke messen mee te smeden. Het is bedoeld voor oefening grotendeels maar wat ik maak moet ook bruikbaar zijn. weet iemand een goedkoop staalsoort die ik mogelijk kan verkrijgen in omgeving van maasluis rotterdam.

   alvast bedankt

  • #4270
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik heb een staalsoort gevonden die me wel geschikt lijkt.
   Het word c75 staal genoemd is er iemand bekend met deze staalsoort?

  • #4273
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   C75 zit erg veel koolstof in dus het wordt knetter en knetterhard bij het harden, daar moet je wel mee oppassen. Je kan beter C 45 gebruiken, dat is goed te harden in water.

  • #4279
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder
   C75 zit erg veel koolstof in dus het wordt knetter en knetterhard bij het harden, daar moet je wel mee oppassen. Je kan beter C 45 gebruiken, dat is goed te harden in water.

   Ik weet toevallig dat c75 knetterhard word dat is de bedoeling juist ik heb een opdracht voor een athame en een keukenmes te smeden. Ik ben op zoek naar een goedkoop staal met een hoog koolstof gehalte zodat hij goed te harden valt en warmte behandelen. c75 staal kon ik alleen krijgen voor 25euro per meter en dan stripjes van 30×3 is er een plek waar ik goedkoper en ook goed staal kan krijgen?

  • #4280
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Jordy,
   Volgens mij bedoelt Bart dat er een grens kan zitten aan de hoeveelheid koolstof die je in sommige producten hebben wilt.
   Nu ben ik absoluut geen messenexpert maar ik kan mij voorstellen dat het dunne lemmet van een mes broos en fragiel wordt bij een te harde afwerking.
   Wellicht moet ik hierover niet teveel zeggen omdat ik er maar weinig afweet hoor maar ik heb het vermoeden dat je bij een dergelijke hardheid wel aandacht zou moeten besteden aan de flexibiliteit van de lemmetrug.

  • #4281
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Wat betreft de oorspronkelijke vraag van Patrick.

   Ik zal er eens wat aandacht aan besteden. Ooit ben ik er eens aan begonnen maar het is eigenlijk nooit afgekomen, zoals dat wel vaker het geval is geweest.

   Dit had ik in ieder geval wel alvast:
   Deel 1
   Deel 2

  • #4284
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Kijk, zie je wel… er ston me zoiets bij dat jij daar al eens de hand aan gelegd had…
   Nou, laten we vooral verder gaan!… :=D

   Heeft er trouwens nog iemand een aan te raden type staal voor het maken van een VUURSLAG?… ik gok dat ik iets zachts zoek… maar ben niet echt zeker… Wordt een cadeautje, dus moet wel werken…

   gr.
   Patrick

   • #15801
    leanderdw
    Deelnemer

    Ha Patrick,

    Jazeker, dit heb ik uitvoerig getest.
    Ook ik dacht dat het met verenstaal of vijltjes wel werkte….nou dit bleek toch ff wat vervelender dan ik dacht want de ene vijl is de andere niet.
    Gelukkig is het verdomd makkelijk te testen nog voor je je vuur aansteekt.

    Wat niet werkt: zacht staal. Het moet gehard zijn. Vraag me niet waarom.

    Van een oude vijl kun je uitgaan dat ie gehard is. ff een vuursteen erlangsop en als het vonken geeft heb je je antwoord.
    Voor verenstaal gaat dit ook op (en t scheelt dat je dan niet eerst het oppervlak glad hoeft te maken) echter er zijn een aantal verschillende legeringen voor verenstaal. Sommigen vonken, sommingen niet. Ooit heb ik eens gehoord dat de veren uit oldtimers van voor 1960 ideaal zouden wezen, toen was het staal nog niet zo vaak ge-recycled en verontreinigd. Mijn bladveer uit een oude britse MG wacht nog op die test 😉

    Succes!

  • #4285
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ik heb van de smid Jos Janssen de tip gekregen oude vijltjes hiervoor te gebruiken. Van die kleine exemplaren en bij voorkeur gedateerde exemplaren. De nieuwe schijnen daar niet zo goed voor te zijn. Volgens mij staat er ook een video van Jos op deze site waar hij voordoet hoe hij een vuurslag maakt.

  • #15791
   SmederEijer
   Deelnemer

   Hallo allemaal,
   Ik ben sinds kort aan het smeden en ik wil erg graag deze ambacht voortzetten. Het lijkt me enorm gaaf om als eerste stappen haken, spijkers, etc. te maken, maar ik heb geen idee waar ik geschikt staal kan vinden voor mijn smeedwerk. Ik heb beschikking tot betonnetten als materiaal maar dat is beperkt in mijn mogelijkheden. Heeft iemand tips waar ik mee vooruit kan?
   Alvast dank!

   Jesse

   • #15838
    SkalTura
    Deelnemer

    Ik gebruik gewoon van die staal strips van de Gamma (60x6mm of 20x4mm).
    Na harden in olie zelfs hard genoeg om messen van te maken…

    • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 4 maanden geleden door SkalTura.
  • #15840
   Gerrit
   Deelnemer

   Hallo Patrick,C45 werkt prima voor een vuurslag

  • #15877
   kayom
   Deelnemer

   iemand nog een tip om een kleine hamer te maken en wat voor staal er zou wel een probleem kunnen zijn want ik kan het staal ik denk max 400-500graden krijgen in de kachel

  • #15880
   leanderdw
   Deelnemer

   Te koud om achteraf te kunnen harden…Weet je zeker dat je een ongeharde hamer wilt gaan maken?

   Denk dat je eerst je temperatuur omhoog moet zien te krijgen middels gedwongen luchttoevoer.

  • #15881
   kayom
   Deelnemer

   top ik zal er eens naar kijken maar denk dat het niet lukt
   ik heb wel eens metaal zo warm gekregen dat hij niet meer magneetisch was maar kreeg het niet gehard (ik weet niet wat voor metaal het was het kwam van een bed)

   • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren, 2 maanden geleden door kayom.
  • #15883
   kayom
   Deelnemer

   ik heb eens geprobeert met een beton ijzer (sorry als het niet goed hebt weet niet hoe het heet) te harden en de vijl gaat er wel makkelijk over heen maar vijlt er een beetje af en me senterpons maakt er geen putje in

  • #15884
   Gerrit
   Deelnemer

   Hallo Kyom,voor hamers wordt vaak C45 gebruikt dit moet op ongeveer 830 graden C gebracht worden om te kunnen harden.
   indien je vragen hebt kom een keer op bezoek.
   groet Gerrit

  • #15885
   kayom
   Deelnemer

   is er ook staal dat koude kan want het hoeft niet heel hard te zijn het is meer kleinere dingen en wil het harden om er geen putjes in de hamer te krijgen

  • #15886
   Gerrit
   Deelnemer

   Hallo Kayom, Indien je C45 tot 500 graden verwarmd en dan in water van 5 graad plots afkoelt zal het zeker harder zijn dan zonder deze behandeling.
   Succes
   groet gerrit@devrijesmidse.nl

  • #15987
   kayom
   Deelnemer

   zou het kunnen dat betonijzer in olie gekoeld moet worden voor te harden?
   ik heb het in water geprobeer en hij is gescheurd

  • #15991
   Deimos
   Deelnemer

   Olie haalt de warmte er iets minder snel vanaf, maar waarom zou je betonijzer willen harden? Volgens mij is dat niet eens hardbaar, net als gewoon pisbakkenijzer.

   Resiste et Mords!

  • #15993
   kayom
   Deelnemer

   ik had zo iets gehoord dat je het ook kon gebruiken en wou er een soort kras pen maken en wou het harden en er kwamen allemaal scheuren in en waar je mee kras brak zo af

  • #15995
   Deimos
   Deelnemer

   Niet elke soort staal is te harden, zeker niet als het hele lage qualiteit staal is.

   Resiste et Mords!

  • #15997
   kayom
   Deelnemer

   weet ik maar het was wel harder geworden

  • #16000
   Deimos
   Deelnemer

   Nee, het is bros geworden, vandaar de scheuren.

   Resiste et Mords!

  • #16002
   kayom
   Deelnemer

   als het gehard is gaat het ook makkelijker stuk omdat er dan geen beweging meer in zit

  • #16003
   Deimos
   Deelnemer

   als het goed gehard is heb je dat probleem niet. En het type staal speelt enorm mee, kijk naar het verschil tussen een koudbeitel en een vijl, allebij zijn hard, maar een vijl breekt als hij valt en een koudbijtel niet.

   Resiste et Mords!

  • #16005
   Gerrit
   Deelnemer

   Hoi Kayom,Betonijzer is wel hardbaar maar meestal weet je de samenstelling niet er kan wel tot 0,4% koolstof en andere stoffen in zitten ,gewoon weer opnieuw maken en na het smeden een tijdje uitgloeien en dan pas harden hierna weer tot 200 graad C ontlaten waarschijnlijk lukt dat wel.
   Indien je in olie koelt wordt het iets minder bros maar misschien niet hard genoeg.Gewoon 10 stuks maken daar leer je van.
   Groet gerrit@devrijesmidse.nl

  • #16006
   kayom
   Deelnemer

   ik heb al wel iets anders verzonnen maar ik vroeg het omdat ik niet echt wist waarom er allemaal scheuren in kwam

  • #16007
   Gerrit
   Deelnemer

   Vragen luisteren en smeden hoort bij elkaar.
   groet Gerrit

  • #16008
   kayom
   Deelnemer

   je mist wat en dat is leren en fouten maken 🙂

  • #16009
   Gerrit
   Deelnemer

   Bij leren moet je je weg zoeken dat is nooit fout het kan eens verkeerd uitpakken maar dat weet je dan weer.
   Groet Gerrit.

  • #16010
   Deimos
   Deelnemer

   Als je dan toch met een krap budget werkt, kun je dan niet beter oefenen op metaal wat al wenselijke eigenschappen heeft? Gezien betonijzer uit rommel bestaat en je dus nooit weet of het stuk wat je hebt de eigenschappen bevat zodat het hardbaar is.
   Waarom kijk je niet voor een oud stuk gereedschap? Steeksleutels of schroevendraaiers zijn al erg hard. Of kijk op school of er niet iets in de schrootbak ligt. Best veel handzame stuken uit een auto zijn goed hardbaar. neem bijvoorbeeld de blad of springveren, of torsiestangen.

   Resiste et Mords!

  • #16011
   kayom
   Deelnemer

   zal eens daar in de oudijzerbak kijken als het mag en jammer genoeg zit er geen oudijzer boer bij me in de buurt

  • #16012
   Deimos
   Deelnemer

   Iedere wijk heeft toch wel iemand die oud ijzer verzamelt? Oud mannetje met een bakfiets ofzo.

   Resiste et Mords!

  • #16013
   kayom
   Deelnemer

   haal die oud maar weg dan ben ik dat maar vaak is de bedrijf me voor en ik weet niet waar die zit

  • #16014
   kayom
   Deelnemer

   ben namelijk 16 en woon in de buurt van wijk en aalburg en rommel thuis met van alles en ik verdien me geld met oud ijzer maar dat word per keer minder jammer genoeg

  • #16020
   Deimos
   Deelnemer

   Dan bel je toch gewoon een van de schrootboeren die daar in de buurt zitten, zie er op internet genoeg staan.

   Resiste et Mords!

  • #16023
   kayom
   Deelnemer

   ik kon niks vinden

  • #16025
   Deimos
   Deelnemer

   Dan moet je echt even beter zoeken, ikzelf woon in Vlijmen en er is meer dan genoeg aanbod hier in de regio. Voor heel goedkoop ijzer kun je gewoon naar van Delft gaan in Nieuwkuijk.
   https://www.vandelftstaal.nl/
   En anders zit er in waalwijk een schrootboer, en een in Den Bosch.

   Resiste et Mords!

   • #16027
    kayom
    Deelnemer

    top ga er nog eens goed kijken

   • #16032
    Deimos
    Deelnemer

    om je een idee te geven van de kosten:
    -platstaal 30 x 5 1 meter lang = 1,30
    -platstaal 30 x 3 1 meter lang = 0,82
    -blanke as rond 10 2 meter lang = 2,39

    Al met al erg goedkoop dus, zeker als je nagaat dat betonijzer (wat rommel is) te koop is voor 1 euro de meter.

    Resiste et Mords!

   • #16033
    kayom
    Deelnemer

    ik heb wat betonijzer zowel lange als korte stukken en in 3 verschilende maten

   • #16037
    Deimos
    Deelnemer

    Leuk, maar ik zou voor normaal ijzer gaan, gezien betonijzer rommel is waarvan je niet weet wat het nu precies is. Leuk om te leren hoe je met de hamer moet raken, maar dat kun je ook leren door spijkers in een blok hout te slaan.

    Resiste et Mords!

   • #16071
    kayom
    Deelnemer

    een bonk hout en een spijker leer je recht slaan maar ik heb pas een soort bijtel moeten maken en dat heb ik van een betonijzer en ik sloeg anders dan als ik op een spijker sla

  • #16039
   kayom
   Deelnemer

   ja ik zal eens kijken bij me in de buurt en maar waalwijk is meer dan een uur fietsen voor me

  • #16040
   kayom
   Deelnemer

   ik heb vandaag een hoop ijzer (ik weet niet wat voor) van een fietsen maker echt van alles een paar frames en een hoop tandwielen en een hoop kleiner spul

  • #16043
   Deimos
   Deelnemer

   Tja, je moet er iets voor over hebben. tandwielen wel even mee opletten dat ze geen coating hebben die zwaar giftig is als je het heet gaat maken.

   Resiste et Mords!

   • #16044
    kayom
    Deelnemer

    bedankt voor de tip maar weet iemand hoe je kan zien of het staal is of ijzer?

  • #16048
   Deimos
   Deelnemer

   Weet je zelf het verschil is tussen staal en ijzer?

   Resiste et Mords!

  • #16049
   kayom
   Deelnemer

   hoeveel % koolstof er in zit boven de 2% is het staal als het goed is

  • #16054
   Deimos
   Deelnemer

   correct, en wat doet dat met het uiterlijk?

   Resiste et Mords!

   • #16055
    kayom
    Deelnemer

    ik denk waarschijnlijk niks tot vrii weinig

  • #16056
   Deimos
   Deelnemer

   Goed, dan weet je dus ook dat je eigenlijk altijd een “probleem” hebt als je werkt met staal/ijzer waarvan je de samenstelling niet kent. Het enige wat je kunt doen is kijken hoe hard het is (putje inslaan met centerpoint) maar dat is het wel zo’n beetje. En zelfs dan weet je nog niet heel veel, een putdeksel is meestal van gietijzer en kijhard maar ook bros. Terwijl er ook legeringen zijn die kijhard zijn en nog een zekere norm van flexibiliteit bezitten. Of je met RVS te maken hebt kun je soms controleren met een magneet (vaak is RVS niet magnetisch) maar ook dat werkt maar voor een bepaald gedeelte aangezien er ook RVS bestaat wat wel magnetisch is.

   Resiste et Mords!

   • #16057
    kayom
    Deelnemer

    ja dat inderdaat de probleem want ik heb een hoop metaal en weet niet of het ijzer is of wat voor staal

  • #16058
   Gerrit
   Deelnemer

   Hallo Kayom,
   Zuiver ijzer is als zodanig niet aanwezig er zit altijd een bijmenging in oa. van C koolstof weinig C minder dan ong.0,1 %noemen we meestal ijzer en is buigzaam en niet te harden Bij meer dan 2% praten we over gietijzer Het ijzer voor hamers heeft meestal 0,45 % C en is zeer goed te harden.
   Na het harden moet je het ontlaten hierdoor wordt het iets zachter maar taaier en minder breekbaar.
   Mijn advies koop het boek Ambachtelijk Smeden
   Wordt je veel wijzer van en zit onder de 20 euro.Verder heb ik een paar foto’s toegevoegd.
   Onder andere met vonkpatronen hiermee kun je met de slijpsteen ongeveer bepalen of er veel of weinig C in je staal zit.
   Ook kun je ijzer in het kolen smidsvuur laten verbranden door smeden en dan harden je hebt dan zelf een onbekende hoeveelheid C koolstof in het ijzer geslagen en daardoor is het te harden
   Succes en laat het vuur branden en minder praten op een scherm. smeden leer je door te doen een smid praat meestal niet zo veel.
   Vriendelijke smeedgroet Gerrit de Boer gerrit@devrijesmidse.nl

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #16063
   kayom
   Deelnemer

   bedankt en zekker veel proberen maar ik mag niet na 17.00 smeden en veel herie maken want ik woon in een rijtjes huis

  • #16064
   kayom
   Deelnemer

   heb al wel een handvat gemaakt van een hoefijzer

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #16066
   Gerrit
   Deelnemer

   Mooi werk en handig, in de huidige hoefijzers zit meestal ook een deel nikkel en andere stoffen om het hard en slijtvast te maken.
   Ik denk dat je er ook wel een mooi mes van kunt maken.
   groet Gerrit

   • #16067
    kayom
    Deelnemer

    dat weet ik niet ik weet niet hoe oud heb ze gekregen van timmerdorp

  • #16068
   Gerrit
   Deelnemer

   Ze zullen wel jonger dan 50 jaar zijn ook hier vertelt de slijpproef al redelijk of je met gewoon ijzer of een staallegering te maken hebt.
   Groet Gerrit

   • #16069
    kayom
    Deelnemer

    zal er morgen naar kijken en volgens mijn als ik me goed kan herinderen is het volgends de foto van jou lijkt het veel op 0.15C
    maar zal er morgen eens extra naar kijken en mischien zit er ook nog een logo op

  • #16070
   kayom
   Deelnemer

   ja tussen de 0.15 en 0.5 en heb geen logo er op gezien

   iedereen fijne kerstdagen

  • #16075
   kayom
   Deelnemer

   sorry hoor voor de zoveel berichten maar ik zat zo te denken als ik een mes zou willen maken moet je hem toch bijvoorbeeld 250c en dan 90min laten onlaten

  • #16076
   Gerrit
   Deelnemer

   Hallo Kayom sorry is niet nodig.
   Ga eens op zoek naar de online smeedcursus van Smederij Alkmaar daar wordt in 6 colleges zeer uitgebreid en deskundig veel over metaal en smeden uit gelegd. https://www.youtube.com/watch?v=ENVqOUQL5J8
   Verder kun je deze beschrijving ook nog nalezen die geeft leuke info op de oude traditie van het smeden en ijzer maken https://toverleven.cultu.be/gereedschap-zelf-smeden
   Groet Gerrit

  • #16077
   kayom
   Deelnemer

   bedankt het zal helpen hoop ik
   nog iets ik heb een pen gemaakt voor gat groter te maken moet dat persee hard zijn of maakt dat niet uit want toen ik hem gebruikte kwamen er bramen aan en bij geharde metaal niet (ik weet niet wat dat van is gemaakt het komen uit de trappers van een fiets

  • #16078
   kayom
   Deelnemer

   tip sla nooit zomaar op geharde metaal heb een hoop glas moeten opruimen

   en gelukkig nieuwjaar

  • #16087
   Deimos
   Deelnemer

   bedoel je met trapper het pedaal of de crank? Ik hoop dat je bij het slaan op gehard staal wel een veiligheidsbril op had?

   Resiste et Mords!

  • #16088
   kayom
   Deelnemer

   met trapper bedoel ik dat stuk plastik waar je je voeten op zet en daar zit een stuk staal in met aan 2 kanten schroefdraad en ik heb eigenlijk nooit een veiligheidsbril op want ik heb er (nog) geen die over mijn bril heen kan

  • #16091
   Deimos
   Deelnemer

   Tja, het is maar hoe graag je blind wil worden. Een beetje verstandig persoon zorgt eerst voor zijn eigen veiligheid voor hij gereedschap aanschaft. Een overzetbril of spatscherm zijn de kosten niet. Ik neem aan dat je op school ook verplicht veiligheidsschoenen en een veiligheidsbril op moet? Om over gehoorbescherming nog maar niet te beginnen.

   Resiste et Mords!

  • #16092
   kayom
   Deelnemer

   ik heb 99% dat ik bezig ben gehoorbescherming op en altijd werkschoen aan en op school is een bril alleen verplicht als je zelf geen bril hebt

  • #16096
   Deimos
   Deelnemer

   slecht zeg, een normale bril geeft een stuk minder bescherming als je zou denken. En geloof me, zodra je eerste slijpschijf ontploft en je de krassen op je gelaatscherm ziet zitten ben je heel blij dat je die 3 tientjes hebt uitgegeven.

   Resiste et Mords!

  • #16098
   kayom
   Deelnemer

   dat kan ik best geloven maar op school hebben ze alleen van die corona kappen en laskappen en niet eens van die veiligheidskappen

Weergave van 64 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.