Vergunning?

Weergave van 8 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #9278
   Narah
   Deelnemer

   Hey iedereen,

   mijn vriend en ik zijn aangesloten bij een re-enactmentvereniging. Mijn vriend is sinds kort beginnen smeden samen met een vriend van ons, P. Nu kwam P. aandraven met het feit dat wij een vergunning zouden nodig hebben om te mogen smeden??

   Op het oude forum kwam ik reeds een topic tegen over een vergunning om vetkolen te mogen stoken. Zou hij het over deze vergunning kunnen hebben? En zou iemand ons een beetje meer info kunnen geven over vergunningen die in het algemeen nodig zijn om te mogen smeden (als daar al vergunningen voor vereist zijn)?

   Alvast bedankt!

   Groetjes,
   Kat

  • #9279
   Peer
   Deelnemer

   Ik verwacht echt niet dat jouw vriend een vergunning nodig heeft. Zolang je rekening houdt met de buren. Een hoge pijp wil daarbij vaak helpen.
   Daarnaast kun je af en toe iets leuks smeden voor de buren, dan kweek je ook een beetje goodwill. In ieder geval zou ik voor een smidsvuurtje dat zo af en toe aan gaat echt niet naar de gemeente gaan. Je zou wel gek zijn. Die doen moeilijk om het moeilijk doen.
   Hou het voor jezelf lekker simpel en maak geen slapende honden wakker.

  • #9281
   Louis
   Deelnemer

   Ik zou ook geen slapende honden wakker gaan maken.
   Zelf woon ik ook in een rijtjeshuis met achter buren en op de kop ook nog een flat.
   Op hoogtijdagen heb ik bijna elke dag wel het vuur aan en ik stook ook met vetkolen, heb ooit één keer een opmerking gekregen.
   Ik woonde hier nog niet zolang en een paar huizen verderop roken ze weleens een geur die ze niet konden thuisbrengen. Ze dachten eigenlijk dat ik wiet aan het kweken was!
   Toen ze hoorden dat ik geen wietteler was maar dat ik smeedwerk maakte waren ze opgelucht en tevens dolenthousiast en vertelde de al wat oudere man dat hij dat vroeger op school ook had geleerd. Mijn buurman is laatst nog komen kijken toen ik aan het smeden was en daar doe ik dan ook wel eens een laskarweitje voor.
   Ik heb wel een behoorlijke afzuiging aangesloten die de rook met kracht uit mijn schoorsteen stuwt, ik denk dat dat ook een hoop scheelt.
   Ook houd ik rekening met het opstoken door de vlam die ontstaat niet te verstikken maar deze juist zijn gang te laten gaan. Zodoende wordt er al heel wat door die vlam opgebrand.
   En als je de eerste keer uitsluitend met verse vetkolen stookt heb je ook weer meer rook, de volgende keer begin je met aansteken met cokes, geeft weer minder rook.
   Kortom aanleggen en onderhouden van je smidsvuur een discipline op zich waar je een hele uitleg over kunt geven. En niet te vergeten het stoken van futurex i.p.v. vetkolen, futurex geeft ook weer minder rook maar zijn moeilijker aan te steken en bakken niet aan mekaar.

  • #9282
   Renier Looijen
   Deelnemer

   Ik heb dit zelf een keer na gevraagt om dat we eigenlijk wouden weten of ons schuurtje wel brand veilig is. we hebben het eerst aan de gene gevraagd waar van ik de rookkanalen van hebben gekocht. die zei dat ik bij de brandweer moest zijn. die gebeld en die vertelde mij dat dit niet nodig is zo lang je maar hobbyist bent.

   de buurt daar in tegen is een heel ander probleem dat is bij mij tot nu toe bijna altijd een probleem geweest. als je denkt dat niemand er meer last van kan hebben en bij je buren heb na gevraagd of zei het een probleem vonden (die hartstikke enthousiast waren over dat zo jong iemand smeedt). beginnen de overburen die op 100+- meter afstand wonen te klagen. hier mee heb ik nou afspraken gemaakt over welke tijden ik wel en niet mag/kan smeden. (alleen jammer dat ik altijd op school zit als ik mag smeden :/
   )

   Ik hoop dat jullie hier geen last van krijgen
   Met vriendelijke groet
   Renier Looijen

  • #9288
   Louis
   Deelnemer

   Vervelend Renier als iemand in de buurt (en dat hoeft er maar één te zijn) over je klaagt.
   Die kan het smeden dan behoorlijk verzieken. Bij mij in de buurt wordt er overigens ook flink gestookt met open haarden, houtkachels, vuurkorven en bbq’s en daar wordt ook niet over geklaagd. Dus mijn rook valt misschien niet eens op. 🙂
   En dan te bedenken dat er vroeger bijna in elke huis kolen werd gestookt, toen was het gewoon! Goeie ouwe tijd.

  • #9290
   Renier Looijen
   Deelnemer

   Hallo Louis

   Wat ook wel apart is is dat het wel lijkt dat sommige mensen gewoon willen klagen door dat ik in alle buurten waar ik ben geweest de afgelopen 2 jaar ( dat zijn er nog al wat) hebben ze altijd geklaagt over de rook maar nu is het opeens het geluid dat voor overlast zorgt……

   Was het nog maar zo dat in ieder dorp/ stad een smederij zat dan was ik denk ik nooit thuis 😛

   Renier

  • #9291
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Renier,

   Ik snap precies wat je bedoelt.
   Ben zelf servicemonteur en waardering is bij heel veel mensen ver te zoeken.
   Altijd maar klagen over van alles en nog wat.
   Maar ben het met je eens dat het jammer is dat er nog zo weinig smederijen zijn!!

  • #9344
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Kat,

   Hier nog een re-enactmentsmeder.

   We smeden (vetkolen) nu al 3-4 jaar op evenementen en werkelijk nog nooit klachten of opmerkingen gehad. Waar je officieel wel een vergunning voor nodig hebt is open vuur, wat een smidse dus is.
   Dit kan door de organisatie afgevangen worden, maar als je zelf de organisatie bent zul je een vergunning moeten hebben voor open vuur op openbaar terrein.
   Wij laten meestal de organisatie dat soort dingen regelen, een van onze voorwaarden om het kampement op te zetten aldaar.
   Wat je ook kunt overwegen is je aan te sluiten bij LPLG (http://www.lplg.nl/) je zult dan aan wat voorwaarden moeten voldoen maar een stookvergunning wordt dan ineens een stuk makkelijker schijnt.

   Wat op een evenement goed werkt is vlak voor je klaar bent met smeden (of in de vroege uurtjes) de vuurput heet te maken en veel kolen erop te doen, en de fentilator of blaasbalg niet bedienen. Maar wel zodat er een klein vlammetje boven blijft branden; de kolen gassen zo alvast een beetje uit waardoor je de rest van de dag minder rook hebt.

   Succes en wellicht tot snel!

  • #9347
   ramon ranschaert
   Deelnemer

   Hallo Kat,

   Het ligt een beetje aan de gemeente, sommige zien het smidsevuur als een gesloten vuur de andere als open en dan heb je een stook vergunning nodig.
   Om overlast te voorkomen zou je voor andere brandstoffen kunnen kiezen, houtskool, coke`s, magere kolen, futurex , gasvuur enz.
   Als je bedrijfsmatig stookt heb je te maken met de Hinderwet maar dat valt ook wel allemaal mee als je aan beide zijde flexibel bent.
   Het hoort allemaal wat spannender aan dan dat het in werkelijkheid is, wat je vooral moet doen is ten alle tijden het gesprek naar een beambte open houden en gewoon meewerken.
   Zorg dat je aan beide zijde winnaars krijg dan lukt het wel.

   Heel veel plezier

Weergave van 8 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.