Verhuizing werkzaamheid naar NL

Weergave van 6 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #14467
   jesseblauwhof
   Deelnemer

   Hoi iedereen!

   Ik woon en werk momenteel in zuid Zweden, met een smederij aan huis in de bossen. Vanwege mijn gezin ben ik van plan om over ong. een half jaar naar Nederland te verhuizen, met grote waarschijnlijkheid naar Bergen op Zoom.

   Ik heb een prima draaiend bedrijf waarmee ik elke dag mee in de smederij sta. Mijn klandizie is internationaal, dus die kan gewoon mee verhuizen.
   Alleen moet ik een plek weten te vinden. Mijn vrouw wil graag de stad in, dus het zal waarschijnlijk een werkplaats huren worden.
   Ik heb nul ervaring met Nederlandse regelgeving en vergunningen. Graag zou ik van jullie horen of er valkuilen zijn waar ik voor moet opletten, of er een specifieke vergunningen moet aanvragen etc.
   Ik neem natuurlijk contact op met de gemeente, maar ik zit nog even na te denken over hoe ik mezelf wil presenteren. Dus als bv. een culturele verrijking ipv. een lokale herriemaker en luchtvervuiler 🙂

   Verder zijn alle tips welkom.

   Alvast bedankt voor elk advies!

   Jesse Blauwhof

  • #14468
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Ok, zoals je misschien gemerkt hebt, is best lastig voor smederijen om achter de regelgeving te komen, als deze er al is. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet altijd handig is om naar de gemeente te hollen. Vaak weten zij het ook niet echt (een smederij is niet meer veel voorkomend) en zeker met de recente hype rondom het klimaat, zou je jezelf daarmee behoorlijk in de vingers kunnen snijden.
   Ik raad je aan (slechts mijn mening) om jezelf als metaalbewerkingsbedrijf op te geven bij de Kamer van Koophandel en verder geen slapende honden wakker te maken wat betreft smederij en uitstoot.
   Wel is het zaak dat je qua locatie goed in de gaten houdt waar je gaat zitten. Kies voor een plek waar je sowieso niemand direct last heeft van jouw geluid en roetuitstoot, dan zul je niet snel problemen ervaren.
   Een goede werkplek vinden kan nog wel eens een uitdaging worden in het westen maar hier hangt ook weer een boel af van het startkapitaal (ben je in staat op een industrietrein een loods o.i.d. te huren of zelfs een geschikt pand te kopen).

   Wat betreft regelgeving, je dient gekeurde machines te hebben indien je personeel in de zaak hebt. Deze machines dienen elk jaar een keuring te ondergaan.

   Verder is het starten van een bedrijf in Nederland ontzettend simpel. Bedenk welke in welke vorm je het wilt gieten (zoals ik het nu bij jou lees, komt het waarschijnlijk neer op een eenmanszaak maar ik kan er natuurlijk naast zitten) dit kun je uitvinden door eens een gratis gesprek aan te vragen bij de Kamer van Koophandel.

   Heel veel succes!

   • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 8 maanden geleden door Opperhoofd.
  • #14703
   jesseblauwhof
   Deelnemer

   Dankjewel voor je antwoord!

   Een locatie is het grootste probleem idd. Ik dacht er over na om een garagebox/werkplaats te kopen, maar na me even te verdiepen lijkt het me wat te link. Het wordt beheerd door een vereniging van eigenaren daar, en als die niet tevreden zijn dan kunnen ze gezamenlijk de regelgeving veranderen om me weg te werken.

   Ik moet bekennen dat ik wat nerveus wordt van mijn verhuisplannen :). Mijn vrouw runt de verkoop en ik produceer, dus als ik een werkverbod zou krijgen dan ligt ons hele inkomen plat. Daarom wil ik eigenlijk graag wel met de gemeente in gesprek om zeker te zijn dat er geen risico’s aanwezig zijn. Ik heb namelijk gehoord van een aantal zelfstandigen in de regio dat ze vrij stevig optreden als het gaat om handhaving en controle. Een lastige afweging in verband met slapende honden zoals je al zei!

   Ik denk nog even verder. Bedankt!

  • #14856
   leanderdw
   Deelnemer

   Beste Jesse,

   Misschien kan ik je helpen.

   Ik heb een smederij in Nijmegen gehad, op een industrieterrein, temidden in een pand met ook andere werkzaamheden zoals een houtwerkplaats en textielruimte.
   Op deze smederij zat zelfs een vergunning, al moet ik toegeven dat ik niet zelf deze vergunning geregeld had, maar dat deed de overkoepelende stichting er destijds.

   Veel weet ik er dus niet van, maar het is in ieder geval een vergunning.
   Ik hoop dat je hier wat mee kunt:
   https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-223441.pdf
   https://www.nijmegen.nl/vergunningpagina/?guid=9EC43B64-512D-41C8-B653-72A4AD6BD83A

   Machines in je werkplaats moeten inderdaad voldoen aan eisen en al helemaal als je personeel hebt (CE om maar even wat te noemen). Ook zal je voor de verzekering eea netjes brandveilig moeten hebben.
   Ook zul je een soort van risicoinventarisatie moeten doen en als werkgever moeten zorgen voor een veilige werkplek en PBM’s moeten hebben.

   Wat misschien heel interessant kan zijn is een ruimte huren bij een boer. Zij beschikken over een zogenaamde stankcircel: binnen deze circel mag er niet geklaagd worden over stank.
   Mocht je kiezen voor cokes dan is stank overigens nog heel relatief.

   Veel succes ermee en ik hoop dat je een mooie smederij mag gaan opbouwen!

   Groetjes,

   Leander

  • #14857
   jesseblauwhof
   Deelnemer

   Dankjewel Leander! Daar kan ik wat mee 🙂

   Een boer is idd waar mijn gedachten nu naar gaan. Gelukkig werk ik alleen, dat scheelt een heleboel. Ik stook nu momenteel ook met cokes, het type wat ik hier in Zweden heb is na aansteken zo goed als rookloos.

   Het duurt nog een tijd, dus ik ga even contact met de gemeente opnemen over een hypothetische smederij.

   Tof van je dat je de tijd nam!

   Jesse

  • #14858
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Jeetje Leander, daar zijn ze lekker soepel mee omgegaan! Zo kan het dus ook, dat heb ik wel eens anders gezien! Vind jij het ok als ik deze aanvraag en uitkomst bij de kennisbank toevoeg? Wellicht hebben mensen er in de toekomst wat aan bij het invullen van formulieren en aanvragen. Fijn dat je het hier gepost hebt in ieder geval.

   • Deze reactie is gewijzigd 4 jaren, 7 maanden geleden door Opperhoofd.
  • #15073
   leanderdw
   Deelnemer

   Stop hem maar bij de kennisbank hoor Opperhoofd.
   Als ik er iemand mee kan helpen dan graag!

Weergave van 6 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.