Voorstellen

Tags: 

Weergave van 7 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #9451
   Guido
   Deelnemer

   Een goeie gewoonte om je even voor te stellen wanneer je nieuw bent. En ik ben erg nieuw. Het vuurtje om te gaan smeden heeft altijd wel ergens op de achtergrond gebrand maar praktische bezwaren als: moeilijk, duur, veel werk en veel gedoe. Zo’n jaar of twintig geleden heb ik wel zwaarden gemaakt maar dat had weinig met smeden te maken. Van een stalen strip maakte ik zwaarden met een haakse slijper. Op dezelfde voet wilde ik nu weer verder om samen met mijn zoontje een Romeinse gladius te maken. De strip die we op het oog hadden was te smal. Dus uitsmeden. Een aambeeld gekocht, een zak smeedkolen besteld en nu google ik de hele dag over smeden, pieker me suf over een goed vuur of een oven. Ik zal nog heel veel stomme vragen stellen. Mijn excuses alvast daarvoor.

  • #9452
   Opperhoofd
   Sleutelbeheerder

   Hoi Guido, welkom!
   Maak je niet druk over stomme of slimme vragen, gewoon lekker stellen. Dan hebben wij ook weer eens wat te doen 😉

   De keuze tussen in kolenvuur en een over is heel persoonlijk. Een oven brand lekker schoon en makkelijk voor in een woonwijk door de weinige rook.
   Een vuur wordt warmer en stookt over het algemeen goedkoper.

  • #9453
   prikkebeen
   Deelnemer

   Welkom Guido.
   Uit welke regio kom je? Misschien is er wel een smid in de buurt waar je eens mag gaan kijken naar zijn vuur. En praktische vragen stellen.
   Dat is meteen het belangrijkste: blijf vragen. Dat houdt ons niet alleen bezig, maar ook scherp. En ik heb het persoonlijk al meegemaakt dat een “domme” vraag voor mij een verheldering opleverde.

  • #9455
   Jack
   Deelnemer

   Welkom op de site Guido,

   Kijk eens rond maak of koop een vuurtje en aan de slag gaan zodat je ervaring kunt opdoen en je vragen kunt stellen dan wordt hier van zelf op geantwoord succes,

   Gegroet Jack

  • #9463
   Guido
   Deelnemer

   Ik zat inderdaad te denken aan een oven. Ik heb twee projectjes voor mezelf om het een beetje te leren en meteen, volgens mij niet de gemakkelijkste. Van een strip staal van 40mm breed en 6 mm dik wil ik een gladius smeden. Die moet in ieder geval 50mm breed worden. Dat lukt tot nu toe vrij aardig maar mijn tuinkachel is niet diep genoeg. Als dit goed gaat wil ik later mijn claymore die ik twintig jaar geleden met een zijslijper maakte, breder smeden. Kling is nu te smal en te dik om op een slagzwaard te lijken.
   Daarvoor moet ik een veel dieper vuur hebben. Het is maar een stadtuintje dus een oven lijkt me inderdaad effectiever en minder rokerig dan de kachel. Ik dacht eraan om met vuurvaste stenen een soort tunneloven te stapelen. Zo kan ik altijd nog veranderen. Ik heb wel een kleine blaasbalg gemaakt. Die doet het aardig maar ik moet een grotere maken of een aanjager kopen. Maar ja, ik ben buiten bezig. Mijn probleem is dat ik alles wil leren. Mijn werkhok puilt uit van alle verschillende hobby’s. Hout, gereedschap en van alles. Anders had ik er al lang een smidse gebouwd. Nu staat het aambeeld buiten. Ik kan het niet aanzien.

  • #9464
   Guido
   Deelnemer

   Mijn allereerste probeersel, een brievenopener. Weet iemand van wat voor staal spijkers gemaakt worden. Het viel me op dat ik een papierdun geslagen stuk spijker al amper kon buigen met de hand. Supersterk spul dacht ik. Klopt dat?

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #9468
   Guido
   Deelnemer

   Prikkebeen: Ik woon in Vlissingen. Veel smeden zijn er niet in de directe omgeving. Ik ken er een die actief is in Middelburg. Daar ben ik ook wel eens geweest. Een eeuwigheid geleden ben ik bij een smid geweest in Broek op Langendijk. Hij smeedde damastener krissen. Maar zijn niveau… dat ga ik never nooit halen.

  • #9469
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Guido,

   Misschien is er in begie een adres te vinden?
   In Meliskerke, Goes en Oostburg zitten smeden alleen doen die voor zover ik weet geen damaststaal.
   Spijkers kun je maken van constructiestaal 235 of simpel betonijzer kan ook.
   Vraag eens bij een constructiebedrijf of je in de schrootbak mag kijken voor stukken staal.

   Mvg Ruud

Weergave van 7 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.