Vraagje !!

Tags: 

Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #12756
   jaldenkamp
   Deelnemer

   Hoi allemaal,

   Ik ben nieuw met dit dus hoop dat ik het goed doe

   Ik ben sinds kort begonnen met smeden en ik moet nog veel leren
   Ik ben me steeds meer aan verdiepen in vuur lassen. Nu was mij vraag met welke soorten staal moet/kan ik vuur lassen om als eind resultaat 2 verschillende staat soorten door elkaar te zien..

   Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen hier mee

   Gr

  • #12757
   jacko_krieger
   Deelnemer

   Goedemorgen,
   ik ben ook slechts een beginner maar ik vermoed dat je “Damast” wil smeden. Een eerste tip: youtube is je vriend. Het staat vol met instructiefilmpjes. Ook over dit onderwerp, zoek bij youtube bijvoorbeeld op “forging Damascus”.
   groet!

  • #12758
   prikkebeen
   Deelnemer

   Je kunt moeilijk gaan doen en (dure) staalsoorten aanschaffen. Het makkelijkste (en goedkoopste) is bij het oud ijzer te gaan kijken voor b.v. een oude lintzaag. Of aan familie / vrienden te vragen hiervoor. Ga niet voor RVS / INOX, dit moet onder speciale omstandigheden verwerkt worden als je damast wilt maken!
   “Meng” dit met gewoon ijzer en begin! En inderdaad, youtube is daarbij een zeer handig hulpmiddel.
   Tip: ga niet meteen voor teveel lagen of moeilijke patronen. Begin gewoon met 11 lagen (begin en eindig met dezelfde metaalsoort, bij voorkeur gewoon ijzer). Werk dit samen en kijk wat het resultaat is. Ga van daaruit verder (eerst met één of meerdere keren dubbelvouwen, daarna pas voor speciale effecten).
   Het patroon wordt pas zichtbaar bij het etsen van je eindresultaat. Hiervoor bestaan ook weer allerlei middelen die anders reageren op de diverse ijzersamenstellingen.
   Dus ook hierbij zul je moeten proberen wat het beste werkt met de door jou gekozen materialen. Ik heb gunstige resultaten behaald met:
   – azijn
   – citroenzuur (in poedervorm verkrijgbaar bij de apotheek)
   – oploskoffie (zeer sterke koffie van maken)
   – ijzer-trichloride (dit wordt heel vaak aangeraden)
   – zoutzuur (nu wordt het al gevaarlijker)

   Natuurlijk hou je ook deze website in de gaten, Peer geeft van tijd tot tijd cursussen “damast smeden”. Het is nog altijd het makkelijkste om de eerste keer onder begeleiding te werken van iemand die ervaring heeft. Dit scheelt je veel proberen 🙂

  • #12763
   jaldenkamp
   Deelnemer

   Super tips !! Ga er gelijk mee aan de slag Thanks

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.