Vragen over mijn smidsvuur

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #13965
   peter.koenders
   Deelnemer

   Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben Peter Koenders, woon in Lille (Belgie). Ik ben reeds tien jaar lasser van beroep en sinds enkele jaren ook aan het smeden. Ik maak in mijn eigen smidse kunstwerken en werk daarnaast als lasser-smid.
   Ik ben begonnen met een klein smidsvuur met gietijzeren pot. Sinds deze week heb ik een nieuw (2ehands) smidsvuur gekocht. Het is een groot vuur uit plaatmateriaal met vuurstenen. Heeft iemand ervaring hiermee en tips hoe ik dit het beste kan opbouwen. Voor zover ik nu zie heb ik genoeg stenen om de bodem te bedekken en aan de rand ook een rij stenen te zetten. Ik heb dan echter een gewoon plat vlak met de vuurmond in het midden. Ook lijkt het me dat de stenen niet heel nauw aansluiten op de vuursleutel. Dus vroeg ik me af hoe ik dit het beste opbouw en wat ik hier eventueel nog voor nodig heb.

   Alvast bedankt

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #13982
   leanderdw
   Deelnemer

   Hoi Peter,

   Leuk vuurtje!

   Ach, straks heb je overal as zitten waar geen stenen zijn. As is ook heel goed isolerend (branden doet het niet meer) en kun je in feite eigenlijk een beetje zien als specie denk ik. Rondom de vuurmond zou ik met een beiteltje een paar steken vorzichtig op maat bikken. Uiteindelijk komt het allemaal niet zo heel nauw.
   Het leuke van stenen is wel dat je je vuur kunt modelleren naar je werkstuk!

   Groetjes,

   Leander

  • #13986
   ruud
   Deelnemer

   Hoi Peter,

   Leander heeft gelijk.
   Je moet de stenen niet tegen de windmond leggen maar opvullen met as.
   Anders heb je kans dat je vuur niet lekker brandt bij slechte kwaliteit kolen.

   Groet Ruud

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.