water op het aambeeld

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #10023
   toon
   Deelnemer

   nu zat ik gister weer een op Youtube te kijken zeer verslavend haha, maar zeker een interessant;-). nu zag ik dat een Japanse messensmid water op zijn aambeeld gooide en ik eigenlijk niet kon achter halen wat daar nu het nut van is, is dat om je werkstuk glad af te werken ofzo? iemand een idee?

  • #10027
   TechnicusJoe
   Deelnemer

   Beste Toon,

   (Vooral) in Japan wordt er veel water gebruikt bij het smeden. Tijdens het smeden ontstaat er altijd een aanslag op het materiaal. Dit zijn die grijzig-blauwe schilvers die eraf komen.
   Deze oxidehuid is hard op zich, maar heel broos. Als je je aambeeld en hamer niet schoon houdt, dus niet telkens deze oxidehuid wegveegt of blaast, kun je deze tegen/in je materiaal slaan.
   Hierdoor ontstaan dus overal kleine putjes wat het werk minder mooi maakt en veel meer tijd kost om weer weg te smeden of zelfs vlak te schuren.

   Daar het van belang is voor een zwaard zoals een katana of andere bekende Japanse klingen zo goed en precies mogelijk te smeden, is schoon smeden een vereiste.
   Men doet dat o.a. door water op het aambeeld te leggen en de hamer nat te maken.
   Als het hete materiaal in contact komt met het water en er wordt op geslagen, wordt er kort onder druk stoom gevormd. Deze stoomdruk neemt zo snel toe dat er een kleine stoomexplosie ontstaat. Door deze explosie wordt de oxidehuid weggeblazen en blijft het materiaal schoon.
   Dit stelt de smid in staat om schoon en effectief te werken.

   Ik hoop hiermee je vraag beantwoord te hebben.

   Groeten,

   Joe

  • #10029
   toon
   Deelnemer

   Thanks Joe voor de duidelijke uitleg weer wat bij geleerd;-)
   Gr Toon

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.