Zelf gemaakt smeedvuur rookt enorm!

Weergave van 8 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #11406
   sicatry
   Deelnemer

   Nu ik eindelijk mijn smeedvuur heb en de juiste kolen zit ik me een problem, die vetkolen geven enorm veel stinkende rook. Ik wou mijn vuur is testen en heb het vrij snel terug gedoofd met enkele emmers water
   En aangezien ik in een rijhuis woon en dus buren heb vroeg ik me af of er een manier is om die rook te minderen en blijft het zo roken?

   Bijlagen:
   Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  • #11408
   prikkebeen
   Deelnemer

   Hallo Sicatry,

   als je verse vetkolen rechtstreeks op het vuur doet, roken ze altijd behoorlijk. Bij veel smeden zul je dan ook zien dat ze het hele werkblad van het smidsvuur vol met kolen hebben liggen. Door het vuurtje bij de vuurpot worden de andere kolen al wat voorverwarmd en kunnen de ergste rookveroorzakende componenten al verdampen. Die kolen gebruik je om je vuur bij te vullen, langs de buitenrand leg je weer nieuwe kolen.

   En zorg ervoor dat je op het einde van je stooksessie wat “aangebrande” kolen over houdt om je volgende vuur mee te starten.

   Je kunt ook nog eens kijken of je meer lucht door je vuur kunt krijgen. Dat kan ook helpen.

   Je kunt ook overwegen om over te stappen op andere brandstof. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar cokes worden vaak geroemd om hun mindere rook- en geuroverlast.

  • #11410
   hamertjetik
   Deelnemer

   Cokes gaat prima al geeft het wel een vuur dat graag breeduit brand (klein houden met water) en je hebt ook meer slak.
   Je kan ook eens futurex proberen dat heeft wel wat meer zwavel ( rond de 1 % tegen 0,5% van vetkool) maar het geeft wat minder rook heb ik het idee.
   Houtskool wordt ook al heel wat eeuwen gebruikt om te smeden maar is kostbaar en geeft veel witte as, ik gebruikte het wel eens bij bronssmeden maar ben er vanaf gestapt vanwege de rommel.
   Zoals hierboven beschreven is je vuur goed aanmaken en stoken wel de eerste vereiste voor ons smeden.

  • #11417
   sicatry
   Deelnemer

   Alvast bedankt beide, overstappen naar cokes zit er niet direct in aangezien ik juist 2 zakken vetkool heb bested (beetje in mispakt blijkt 75kg te zijn!) Dus zal ik de techniek van “voorverwarmen” proberen. En zal wachten op wat slechter weer met meer wind dan is de rook ook rapper weggeblazen en hopelijk hebben de buren bij kouder weer hun ramen ook toe 😉

  • #11425
   prikkebeen
   Deelnemer

   Dat is in principe nog niet eens nodig. Begin met een houtvuurtje (warmt de schoorsteen ook lekker op). Dan een klein handje kolen op het vuur. Als die goed branden, weer een handje kolen erbij. Duurt wat langer, maar dan kun je zonder al te veel rook opstarten.

  • #11432
   sicatry
   Deelnemer

   Wel ik heb gisteren eerst met hout gestookt om er vervolgens (toch een zak gaan halen) een mix van antraciet en cokes op te smijten en zo goed warm stoken. En dan de vetkolen erop en de rook ontwikkeling viel goed mee, er stond ook wat wind dus de rook trok snel weg! Heb nu ook een regelbare luchttoevoer aangsloten die tot 400 m3 kan gaan en het werkt goed 😉

  • #11433
   higen
   Deelnemer

   smeden doe ik gewoon met een simpel gasoventje plus borax, werkt erg goed en ben er zelf nooit aan begonnen om mijn buren overlast te bezorgen met die voor mij vies stinkende vetkolen..
   voor harden en ontlaten heb ik een houtskooloven gemaakt van 200 liter oliedrums bekleed met klinkers en vuurvaste cement.
   werkt ook heel goed samen met houtskool van restaurant kwaliteit, blowertje erop geeft enorme hitte ruim voldoende voor hardingstemperatuur,geen zwavel en bijna geen as.

  • #11465
   sicatry
   Deelnemer

   Hey Higen,

   Je spreekt over borax maar ik heb geen enkel idee wat dit is en waarvoor het dient, kan je mij hier wat meer over uitleggen?

  • #11500
   richardbijl86
   Deelnemer

   Hallo met borax kun je metaal aan elkaar vast smeden ook wel wellen genoemd mvgr richard

Weergave van 8 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.